De Blikredaxi

Wat is de Blikredaxi?

De Blikredaxi is een commissie van de Algemene Utrechtse Roeivereniging Orca in Utrecht. De commissie vormt de redactie van het Orca-magazine “Blik op Roeien.” Sinds 2014 verschijnen er naast het papieren magazine ook artikelen op deze website.

De Blikredaxi beoogt objectieve, kritische, interessante en humoristische artikelen te produceren over relevante onderwerpen voor Orcanen. Dit proberen we door stukken te genereren binnen de volgende onderwerpen:

 • Roeien binnen Orca
 • Roeien buiten Orca
 • Studentenleven in en buiten Utrecht
 • Verenigingsleven op Orca
 • Coaching
 • Wetenschap
 • Kritische stukken

Heb je zelf een leuk idee voor een artikel of wil je iets insturen? Stuur dan een mailtje naar blikredaxi@orcaroeien.nl.

Doel:

Door het genereren van artikelen vanuit een kritische, studentikoze en humoristische blik Orcanen aan het denken zetten over hun doen en laten binnen en buiten Orca.

Wie?

De Blikredaxi bestaat uit de volgende personen:

Bente Valk (voorzitter)
Lid sinds ’21-’22

Bente is een leuke, spontane meid die tijdens haar eerste jaar op Orca gelijk lid is geworden van de ‘Daxi. Deze 19 jaar oude studente psychologie is geboren en getogen in het prachtige Den Haag, maar is dit jaar naar Utrecht verkast dankzij een semi-legale woonconstructie (stuur dit vooral niet door naar de SSH). Bente vindt rennen echt de shit en heeft maar liefst 11 jaar op atletiek gezeten. Hoewel dat ze vroeger steevast tegen iedereen zei dat ze nooit zou gaan roeien, was ze helemaal om na een half uurtje op Orca te zijn geweest tijdens de UITweek. Verder leek het Bente een funfact dat haar spanwijdte gelijk is aan haar lengte en ze dus geen aapfactor heeft. Ondanks haar ietwat vierkante vorm bekleedt ze met enige regelmaat de slagpositie van haar compoploegje Goldriggers. Bente’s enthousiasme is goed terug te zien in haar artikelen en we hopen dan ook nog veel van haar te mogen lezen!

Maxim Landweer
Lid sinds ’18-’19

Meet Maxim! Deze sportieve fitboi is sinds dit jaar lid van de blikredaxi, maar dit is al het tweede jaar dat hij op Orca rondloopt. Vorig jaar begon hij zijn Orcarrière met roeien en borrelen bij de Clubacht, maar nu hij bij Licht roeit heeft hij de biertjes ingeruild voor zoutloze pannenkoeken. Echter, als hij mag kiezen eet hij het liefst een lekkere risotto. Of iets anders. Als het maar Italiaans is.

Naast het roeien is hij druk bezig met zijn studie Liberal Arts and Sciences, waar hij een hoofdrichting Duurzame Ontwikkeling volgt. Als je aan Maxim vraagt wat zijn geheime talent is, zal hij je vertellen dat hij vrij snel binair kan tellen op zijn handen (voor vragen over wat dit in hemelsnaam inhoudt verwijs ik u graag door naar Maxim). Dit breed toepasbare talent zal ongetwijfeld van pas komen in de Blikredaxi. Vele voorstelposts op de Insta van Licht’19 zijn door Maxim geschreven, dus we mogen veel van hem verwachten!

Floor van Oers
Lid sinds ’20-’21

Deze meid zit sinds 2020 bij Orca en dook meteen in het leven van een echte Orcaan, want ze werd meteen lid van de ‘Daxi! Samen met haar passie voor schrijven en de bekende gezelligheid van de commissie, was ze meteen overtuigd en sloot ze zich aan bij ons. Ze houdt zich in het dagelijks leven bezig met de haar master Industrial Ecology in Leiden/Delft (duurzaamheidswetenschappen), maar we moeten haar niet te veel in een hokje plaatsen als vega-links-plantengekkie. Als je voorbij haar raam loopt zal je haar misschien gitaar horen spelen, met misschien nog voor de afwisseling ook een carnavalsliedje ertussendoor. Want, wat je nog over Floor moet weten, is dat ze een ‘Oer(s)-keigezellige Brabo’ is. Verder houdt Floor van buiten zijn met een biertje erbij en nu kan ze genietend van de zon ook brainstormen over ’t Blik op Roeien. Dus we kunnen zeker mooie artikelen van Floor verwachten!

Jenna Ashworth
Lid sinds ’20-’21

Een van onze – in haar eigen woorden – beste aanwinsten is Jenna Ashworth. Ze is studente Creative Business en daarnaast ook sinds 2020 lid van Orca in haar pikant-genaamde ploeg de Bootiecallers. Ze is half-Nederlands half-Brits, en met haar roots in Zuid Afrika is ze de international van het stel! Soortvan, dan. Ze is namelijk ook vaak te vinden bij haar beste zuip-adres in Eindhoven-de-gekste met haar nichtje. Wat een wereldreiziger, deze meid.

In haar vrije tijd sport ze heel wat af en doet ze een poging tot gitaar spelen, maar daar valt nog veel te leren. Gitaar-virtuozen van Orca, meldt u! Deze commissietijger is een mooie orcarrière bouwende met op haar CV de SjaCo, Blikredaxi en een paar vluchtige weekjes bij Focus, en ze is zeker niet van plan het daarbij te laten. Ondanks dat we haar dus een beetje moeten delen zijn we blij haar ook te verwelkomen bij de Blikredaxi! 

Kira Newton
Lid sinds ’21-’22

Nu is het de beurt aan nieuwste aanwinst Kira, AKA shakira AKA Kirette. Deze gezellige 21-jarige Liberal Arts & Science studente, met iedere 2 weken een andere haarkleur, heeft zich dit jaar ook aangesloten bij de blikredaxi. Ze is van Canadese afkomst maar is opgegroeid in ’t gooi en woont nu al een hele tijd op de UCU-cult campus (cult is natuurlijke kort voor cultureel, dat weet iedereen). Haar grootste talenten zijn toch wel mariokart, just dance en midden in de nacht boulderen. Als er een wereldkampioenschap wii’en was had Kira deze sowieso gewonnen. Ze is daarbij ook nog eens lid van het allerleukste compo ploegje van orca, namelijk de Bootiecallers, waar ze toch wel de wijste en ook de oudste is van het stel. Ben jij een potentiële Bootiecall? Deze catch is nog single maar heeft wel met een sterke aantrekkingskracht van draft mannen. Kortom is Kira er een die je binnen elke commissie wel wil hebben en daarom zijn wij ook zo blij dat ze bij ons zit.

Demi Smits
Lid sinds ’21-’22

De denderende designgek Demi van 20 jaar zou het liefst een zelfgemaakte vintage vogueposter als behang willen. “Of van Orca, als ik het design mag aanpassen.” Haar ploeglogo heeft ze 50x bewerkt, totdat iedereen tevreden was. Niet voor niets, want ze heeft in haar ploeg (Bootiecallers) de liefde gevonden. Ook in de muziek is ze creatief. Ze smokkelt zelfs Amerikaanse ukeleles naar hier. Met koken smokkelt Demi ook een beetje. Ze zegt: “Ik vind lekker eten wel lekker.” (red.: deze zin is altijd waar) “Maar ik vind koken te lang duren.” Deze Brabantse meid studeert commerciële economie. Nu denk je: Huh, is economie niet altijd commercieel? Typisch een vraag die je aan Demi kunt voorleggen. Je krijgt er gegarandeerd een gezellig gesprek voor terug. Pas wel op dat je haar geen oortjes van de Action cadeau doet. “Weggegooid geld.”

Sonny de Jong
Lid sinds ’21-’22

Sonny is in 2020, aka het corona-jaar, lid geworden van Orca. Hiervoor was hij al een wel-ervaren student en zit momenteel al in zijn 6de jaar van de studie geneeskunde. De nu tweedejaars Orcaan begon met roeien in zijn ploegje de Dagvaarders en is nu fanatiek bezig om te leren skiffen. Naast al dat roeien is Sonny ook nog eens langs de kant te vinden als trotse arcoach van Dames 19. Dat Sonny een goeie match is voor de Blikredaxi staat vast, hij is namelijk ontzettend veel bezig met creatieve dingen, en dan vooral alles met muziek. Hij speelt piano in de Lustrumband en als er éen ding is waarvoor je Sonny kan wakker maken, dan is het een jamsessie met goede muzikanten (het liefst wel voor een liedje van Steely Dan te spelen, hier is iedereens vader het wel mee eens).

Boris Pinkse
Lid sinds ’21-’22

In zijn eerste jaar was hij onderdeel van Licht ’21, dit jaar bij MGL en is hij nieuw lid bij de Blikredaxi! Boris is geboren en getogen in Den Haag, maar woont tegenwoordig hier in Utrecht. Hij heeft een woonkamer van een grootte waar menig penthouse-eigenaar jaloers op zal zijn, maar die ook goed kan dienen als speeltuin. Deze derdejaars Spaans student is ongeveer elke dag te vinden op Orca en als echte Orcaan, is zijn lievelingsliedje ook ‘Sol Clap’. Je zou daarom misschien ook niet verwachten dat Boris voetbal eigenlijk veel leuker vindt dan roeien. Het is ook leuk om te weten dat hij heeft zulke lange armen heeft, dat hij vorig jaar met opmeten het record voor grootste ‘aapfactor’ op zijn naam heeft kunnen zetten. Wij zijn blij met dit nieuwe schrijftalent en zijn benieuwd wat we van hem gaan zien de komende tijd!

Jolien Peeters
Lid sinds ’22-’23

Maak kennis met Jolien! Deze meid uit Eindhoven heeft de naam van haar stad goed eer aangedaan. Naast lid te zijn van ‘Float’, zit Jolien bij de barcie en heeft ze de cocos feestcommissie achter de rug. Als tweedejaars lid heeft ze al een heus Orca CV aan haar naam hangen en nu mag ze de prachtige ‘blikredaxi’ eraan toevoegen.
Lezen is een hobby van dr, behalve dat ze het nooit doet. Verder probeert ze deze hobby wel over te brengen aan basisschoolkinderen, door hen te begeleiden met lezen. 
Naast haar lees-hobby, kijkt Jolien graag naar formule 1 en pingelt ze wat op haar ukelele, maar voor echt goede muziek gaat ze liever naar een concert of festivalletje. 
Maar wat ze heeft ze dan met schrijven? Voor haar ploeg ‘ziekenboeg’ schrijft zij alles; van insta-captions, naar voorstelrondjes tot alle mails. Met haar ludieke style van schrijven zal zij weer nieuwe frisse wind in de artikelen van het ‘blik’ brengen en wij zijn dan ook heel blij om haar te verwelkomen in deze commissie.  

Jisca Gijsbertsen
Lid sinds ’22-’23

Onze Jisca besloot na haar eerste jaar in de bokaal winnende top C4, de Klapiteinen, dat het tijd werd om een ander deel van de vereniging te leren kennen bij de blikredaxi. Ze schrijft liever dan dat ze praat, en naast het puzzelen en voetballen is gedichten schrijven een echte hobby (mocht je nog een sinterklaasgedicht nodig hebben, tegen een vriendelijk prijsje vliegen de woorden op papier). In haar minor van de studie Economics & Business Economics geeft ze economie les op de middelbare school. Samen met de stuurselecties waar ze momenteel druk mee bezig is, is ze de hele dag lang aan het delegeren. Ze heeft de (stuur)touwtjes in handen, en kan naar eigen zeggen stiekem niet meer zo goed tegen autoriteit. Dit komt goed van pas bij de kinder-surfkampen die ze in de zomer leidt. Ze is niet gemaakt voor huisdieren, maar dat ze goed met kinderen om kan gaan is wel duidelijk. Gelukkig voor ons hoeft ze bij het blik alleen maar wat menselijke chaos te temmen!

Olivier Slebos
Lid sinds ’22-’23

Olivier Slebos, of Slevier Olebos voor intimi, is sinds 2022 trots lid van de Blikredaxi. Hij vindt zijn creatieve inspiraties voor het Blik in de bouwput waar hij op uitkijkt vanuit zijn kamer in Kanaleneiland. Hij laat het maar over zich heenkomen dat zijn huis op een gegeven moment ingesloten zal zijn door een middelbare school met bijpassende gymzaal. Buitenshuis is hij onder andere te vinden bij Parnassos, als groot liefhebber van theatersport. Naast zijn geweldige gevoel voor improvisatietheater en humor heeft hij een groot hart voor de publieke zaak. Nu bezig met de bachelor Bestuurs- en Organisatiewetenschap, maar over 20 jaar misschien wel wethouder (of minister?). Ga vooral met hem in gesprek over de ogenschijnlijk saaie bestuurskundige structuren van Nederland (want dat zijn ze dus absoluut niet!), of bespreek een interessant artikel wat je zag in de Volkskrant: die heeft hij waarschijnlijk al gelezen. Zo veelzijdig en gevat als Olivier, zo vind je ze niet vaak.

Rivka Bruins
Lid sinds ’22-’23

Vandaag ben ik opzoek gegaan naar het antwoord op een vraag die velen orcanen bezighoudt, ‘wie is Rivka nou echt?’ Na enig aandringen heb ik mij in haar drukke schema weten te wurmen. Onder het genot van een kopje koffie mocht ik haar één uur lang bevragen. Deze koffiedate speelde zich dan wel weer af bij haar werk (KEEK), want dan ‘kan ze gelijk door’. Tijdens het opnemen van de bestelling probeert Rivka zich af te zetten tegen koemelk maar bestelt het toch wel. Ze vind het prettig vind dat het koemelk word genoemd zo wordt ze direct publiekelijk geshamet. Toch drinkt ze het.

Na het afronden van de koemelk discussie komen we terzake, want Rivka moet meer zijn dan enkel een koemelk drinkende hater van koemelk. Ik begin haar uit te vragen. Rivka is een 5de jaars student Taalwetenschap. Echter mag ik daar niet op doorvragen want dat is misschien wel het kleinste gedeelte van haar persoonlijkheid. In die vijf jaren is ze naar Finland geweest, heeft ze een minor Bestuurskunde gedaan, was ze bestuur van haar studievereniging, zetelde ze in de faculteitsraad, nam ze een tussenjaar, liet ze haar stem horen in een actiegroep tegen (seksueel) wangedrag op de universiteit en nu rond ze een minor European Governance af. Dit jaar, als eventuele kers op de taart is ze begonnen bij Orca. Dat ze dit alles heeft gedaan verklaart ze als volgt: ‘Ik heb één principe: je moet alles meemaken in het leven’. 

Wie is Rivka nou echt?’ Onderdruk gezet door de tijd (en met de weet dat de verenging op mij rekent) vraag ik haar naar de afgelopen week. Afgelopen vrijdag was ze naar een concert van Sef, ‘je weet wel, die van dit is de leven’. Rivka is een echte fan van Nederlandse muziek, een ondergewaardeerd genre naar haar mening. Afgelopen jaar zat ze dan ook in de 0,005% van meest beluisterde van Sef. Als ik haar vervolgens vraag of Suzan en Freek ook onderdeel zijn van dit ondergewaardeerde genre krijg ik een keiharde NEE terug. Naast dat ze niet houdt van Suzan en Freek legt ze uit ‘Ik hou niet zo van die ahhhh-muziek, zoals Eefje de Visser.’ Wat mij met nog meer vragen achterlaat, want wat is dan dat ondergewaardeerde Nederlandstalige genre (enkel Sef?). 

Van achter de toonbank roept haar baas dat ze er om kwart over echt moet zijn, om aan te geven dat mijn uur op is. We besluiten elkaar nog even te volgen op Instagram en Rivka sluit af: ‘We hebben duidelijk nog uren aan gespreksstof’. Wat mij helaas op de keiharde feiten drukt. Dit is een introductie van Rivka, maar wie Rivka nu echt is? Dat is onmogelijk te vangen in een enkel uurtje.

Lieke van leur

Lid sinds ’23-‘24

Leer Lieke van Leur kennen! Een geweldige ‘’Zuid rivier Lander’’ met een sprankelende persoonlijkheid en de nodige creatieve flair. Ze is trots roeister bij het oh zo gezellige ploegje Aphrowdites. Waar ze zich als een vis in het water voelt, over in het water gesproken! Ze houdt erg van duiken. Ook duikt ze graag in alles wat haar studie “product design’’ te bieden heeft, twijfel niet en vraag haar vooral naar het kekke project waar nu mee bezig is! In haar ‘vrije’ tijd transformeert ze in een ware kunstenaar, die met de grootste zorg en creativiteit de meest prachtige boeketten samenstelt bij de lokale bloemist. En haar beste vakantie ervaring? Leuk dat je het vraagt! ‘’Vakantie in een tent een zomerse avond onder een sterrenhemel met kampvuur en muziek en allemaal lieve leuke mensen om me heen en rond 11 uur overal vuurvliegjes’’. Hoe ontzettend nice is dat dan.  Ze is een beetje heel erg dyslectisch dus maakt ze het liefst een flinke boog om het schrijven heen, maar dat compenseert ze dubbel en dwars voor ons als de ultieme design Queen!

Geke Smit (bestuursbegeleider)

Wie niet meer?

 • Astrid van der Gun
 • Floris van Veldhoven
 • Kyra de Vries (Oud-voorzitter)
 • Boudewijn Vreugdenhil (Oud-voorzitter)
 • Annabel Groot
 • Chris Bartman (Bestuurscoördinator)
 • Joanne de Vries
 • Ellen van der Meer
 • Emma de Wijs
 • Inge Janssen
 • Marieke Dekker (Bestuurscoördinator)
 • Mijke van de Noort
 • Martijn Engels
 • Watse Sybesma
 • Anne van de Vijver
 • Eva Heeger
 • Marlies Vermeer
 • Margot Gommers
 • Sabine Penning
 • Pieter Bosch
 • Lisa van Voorthuijsen (Bestuurscoördinator)
 • Laurent Pirson
 • Renske Braaksma
 • Elien Meijer
 • Dorien de Bruijn
 • Rikkert Wijrdeman
 • Karlijn Kremer
 • Inez van Gijlswijk
 • Friso van der Klaauw
 • Edmee Verbeek
 • Niels van Stijn
 • Stéphanie IJff
 • Diede Dwars
 • Tessy Zwakenberg
 • Nannet Fabri (Oud-voorzitter)
 • Cas Koopmans
 • Eva Krikken
 • Evi van der Vlugt
 • Roy Speek
 • Daniël Hendrikse
 • Robbert Groen (Oud-voorzitter)
 • Gertie Dekker (Oud-voorzitter)
 • Jos Zuijderwijk
 • Casper Laan
 • Sjoerd André de la Porte
 • Roos Reinartz
 • Deborah de Nies
 • Marjolein Snellink
 • Niels Weijenberg
 • Sanne Jeurissen
 • Bram van Schaffelaar
 • Yuye Lanz
 • Maarten San Giorgi
 • Maria Mojet (Oud-voorzitter)
 • Julia Bos
 • Petra Dijkstra (Oud-voorzitter)
 • Guus Brink (Oud-voorzitter)
 • Lex van der Hulst
 • Max Groot
 • Aniek Brandt
 • Carlijn Veenstra
 • Marthe van der Velde
 • Milot Tubben
 • Lard Montesano Montessori
 • Geke Smit (Oud-voorzitter en bestuurscoördinator)
 • Carmen van Klaren
 • Vivian Buers
 • Anna Gerritsen (bestuurscoördinator)
 • Bas van Putten (Oud-voorzitter en bestuurscoördinator)
 • Remy Chou (Oud-voorzitter)