De BlikRedaxi

Wat is de Blikredaxi?

De Blikredaxi is een commissie van de Algemene Utrechtse Roeivereniging Orca in Utrecht. De commissie vormt de redactie van het Orca-magazine “Blik op Roeien.” Sinds 2014 verschijnen er naast het papieren magazine ook artikelen op deze website.

De Blikredaxi beoogt objectieve, kritische, interessante en humoristische artikelen te produceren over relevante onderwerpen voor Orcanen. Dit proberen we door stukken te genereren binnen de volgende onderwerpen:

 • Roeien binnen Orca
 • Roeien buiten Orca
 • Studentenleven in en buiten Utrecht
 • Verenigingsleven op Orca
 • Coaching
 • Wetenschap
 • Kritische stukken

Heb je zelf een leuk idee voor een artikel of wil je iets insturen? Stuur dan een mailtje naar blikredaxi@orcaroeien.nl.

Doel:

Door het genereren van artikelen vanuit een kritische, studentikoze en humoristische blik Orcanen aan het denken zetten over hun doen en laten binnen en buiten Orca.

Wie?

De Blikredaxi bestaat uit de volgende personen:

Geke Smit
Lid sinds ‘18-’19

Geke in 2018 lid geworden bij de Blikredaxi in haar tweede jaar. Deze Orcaan roeit tegenwoordig niet meer met haar ploeg Kantjeboord, maar is wel te vinden op Orca in het Orquarium vaak vergaderend met een haar vele andere commissies. Naast ook nog af en toe borrelen houdt ze zich in het dagelijks leven bezig met het redden van de wereld na haar bachelor Global Sustainability Science en master politicologie. Dat Geke goede verhalen zal leveren, staat als een paal boven water, want bij de eerste vergadering hoorden wij al in geuren en kleuren hoe zij ‘s nachts met haar ploeggenoot de sloot in is gefietst. Geke houdt van koken, lezen, Netflix en slapen. Toch mag je haar altijd wakker maken voor filmpjes van schattige dieren of vallende mensen (een categorie mensen waar ze zelf vaak bij hoort). De Blikredaxi is blij met deze veelzijdige woordenkunstenaar!

Floor van Oers
Lid sinds ’20-’21

Deze meid zit sinds 2020 bij Orca en ze duikt meteen in het leven van een echte Orcaan, en werd meteen lid van de ‘Daxi! Samen met haar passie voor schrijven en de bekende gezelligheid van de commissie, was ze meteen overtuigd en sloot ze zich aan bij ons. Ze houdt zich in het dagelijks leven bezig met de haar master Industrial Ecology in Leiden/Delft en beschrijft zichzelf als ‘basically een links vega plantengekkie’. Maar we moeten haar niet te veel in een hokje plaatsen. Als je voorbij haar raam loopt zal je haar misschien gitaar horen spelen, met misschien nog voor de afwisseling ook een carnavalsliedje ertussendoor. Want, wat je nog over Floor moet weten, is dat ze een ‘Oer(s)-keigezellige Brabo’ is. Verder houdt Floor van buiten zijn met een biertje erbij en nu kan ze genietend van de zon ook brainstormen over ’t Blik op Roeien. Dus we kunnen zeker mooie artikelen van Floor verwachten!

Jenna Ashworth
Lid sinds ’20-’21

Een van onze – in haar eigen woorden – beste aanwinsten is Jenna Ashworth. Ze is tweedejaars studente Creative Business en daarnaast ook sinds 2020 lid van Orca in haar pikant-genaamde ploeg de Bootiecallers. Ze is half-Nederlands half-Brits, en met haar roots in Zuid Afrika is ze de international van het stel! Soortvan, dan. Ze is namelijk ook vaak te vinden bij haar beste zuip-adres in Eindhoven-de-gekste met haar nichtje. Wat een wereldreiziger, deze meid.

In haar vrije tijd sport ze heel wat af en doet ze een poging tot gitaar spelen, maar daar valt nog veel te leren. Gitaar-virtuozen van Orca, meldt u! Deze commissietijger is een mooie orcarrière bouwende met op haar CV de SjaCo, Blikredaxi en een paar vluchtige weekjes bij Focus, en ze is zeker niet van plan het daarbij te laten. Ondanks dat we haar dus een beetje moeten delen zijn we blij haar ook te verwelkomen bij de Blikredaxi!

Vivian Buers
Lid sinds ’18-’19

21-jarige Vivian Buers is een van de nieuwste aanwinsten van de Blikredaxi. Als derdejaars Orcaan besloot zij dat ze toch nog wel graag het commissieleven wilde ontdekken, en daar zijn wij maar wat blij mee!
Deze enthousiaste Taal- en Cultuurstudent, ook wel de Bridget Jones van haar vriendengroep genoemd, voorziet haar ploeg Prowtein (o.d.z. de kwa(r)k van Noach) altijd van de grappigste en onhandigste verhalen. Dat is geen gemakkelijke taak: Zo doet zij bijvoorbeeld de ringvaart Regatta, die haar ploeg in mei gaat starten, gewoon lekker op de fiets. Dat betekent niet dat Vivian niet (meer) geïnteresseerd is in roeien: op haar bucketlist staan nog, in no particular order, het beklimmen van de Himalaya en leren skiffen. Een eerdere poging tot het in haar eentje over het Merwedekanaal scheuren eindigde jammer genoeg in het water, evenals haar droom een grote verzameling planten te onderhouden die wél allemaal blijven leven. Wat dan weer scheelt is dat planten vrij gemakkelijk te vervangen zijn. Om de vele tripjes die ze hierom naar tuincentra maakt te bekostigen heeft ze een bijbaantje in het Universiteitsmuseum, waar ze rondleidingen geeft. En zeg nou zelf: wie de aandacht van tientallen kinderen op een dag erbij kan houden, is goed in verhalen vertellen. Wij zijn gelukkig met Vivian als aanwinst en kijken ernaar uit om haar verhalen in toekomstige blikken te lezen!

Remy Chou (voorzitter)
Lid sinds ’15-’16

In zijn eerste Orca-jaar is Remy begonnen met roeien in de ClubC4+, waarna de coaches van licht 2016 besloten dat Remy klaar was voor het echte werk! In zijn tweede jaar heeft hij in het legendarische Licht ‘16 geroeid, en daarnaast is hij lid geworden van de CHR, ARCO, Intro, Almanakcie, Kookcie, Bootique, het bestuur én natuurlijk de Blikredaxi. Vooral met dat laatste zijn wij erg blij mee. Remy is onze vaste inspiratiebron geworden voor alles wat met eten te maken heeft. Door zijn wil om te inspireren heeft hij in zijn derde jaar het coachen ontdekt. Zo heeft hij in de tussentijd de HCl8+, DCl4*, EjLD4* en menig compo ploegen onder zijn hoede genomen (shout-out naar Rowdor, three years and counting). In zijn vrije tijd roeit hij met alles wat ‘m uitnodigt en is in het krachthonk of bedenkt hij nieuwe commissies . Na al zijn jaren in de Blikredaxi neemt hij eindelijk eens het voorzitterstokje over met als doel de blikken nog mooier te maken! 

Carmen van Klaren
Lid sinds ’20-’21

Maak kennis met onze geliefde Carmen van Klaren! Deze kekke tweedejaars Orcaan maakt haar sterke halen met haar compoploeg Blikvangers. En een blikvanger is ze zeker! Haar roots liggen ergens in de Veluwe op de boerderij van haar ouders, samen met de grote verzameling aan dieren – van schapen tot honden, ze hebben alles! Hier kan ze ook af en toe terecht voor een minivakantie, met de klassiekers van de Bee Gees, Abba, Billy Joel en Queen als haar soundtrack.

Haar hersenen zet ze actief in voor haar bachelor Psychologie en minor Kunstmatige Intelligentie. Vroeger wilde Carmen juf worden, zodat ze regelmatig kon snacken van de traktaties van jarige kindjes. Geniaal. Tegenwoordig trekt lesgeven haar zeker nog wel aan, maar onderzoeksgericht werk op het gebied van cognitieve psychologie klinkt haar ook niet verkeerd in de oren. Aan hersencellen komt ze dus absoluut niet tekort en deze kunnen we goed gebruiken bij de Blikredaxi 😉

Kira Newton
Lid sinds ’21-’22

Nu is het de beurt aan nieuwste aanwinst Kira, AKA shakira AKA Kirette. Deze gezellige 21-jarige Liberal Arts & Science studente, met iedere 2 weken een andere haarkleur, heeft zich dit jaar ook aangesloten bij de blikredaxi. Ze is van Canadese afkomst maar is opgegroeid in ’t gooi en woont nu al een hele tijd op de UCU-cult campus (cult is natuurlijke kort voor cultureel, dat weet iedereen). Haar grootste talenten zijn toch wel mariokart, just dance en midden in de nacht boulderen. Als er een wereldkampioenschap wii’en was had Kira deze sowieso gewonnen. Ze is daarbij ook nog eens lid van het allerleukste compo ploegje van orca, namelijk de Bootiecallers, waar ze toch wel de wijste en ook de oudste is van het stel. Ben jij een potentiële Bootiecall? Deze catch is nog single maar heeft wel met een sterke aantrekkingskracht van draft mannen. Kortom is Kira er een die je binnen elke commissie wel wil hebben en daarom zijn wij ook zo blij dat ze bij ons zit.

Demi Smits
Lid sinds ’21-’22

De denderende designgek Demi van 20 jaar zou het liefst een zelfgemaakte vintage vogueposter als behang willen. “Of van Orca, als ik het design mag aanpassen.” Haar ploeglogo heeft ze 50x bewerkt, totdat iedereen tevreden was. Niet voor niets, want ze heeft in haar ploeg (Bootiecallers) de liefde gevonden. Ook in de muziek is ze creatief. Ze smokkelt zelfs Amerikaanse ukeleles naar hier. Met koken smokkelt Demi ook een beetje. Ze zegt: “Ik vind lekker eten wel lekker.” (red.: deze zin is altijd waar) “Maar ik vind koken te lang duren.” Deze Brabantse meid studeert commerciële economie. Nu denk je: Huh, is economie niet altijd commercieel? Typisch een vraag die je aan Demi kunt voorleggen. Je krijgt er gegarandeerd een gezellig gesprek voor terug. Pas wel op dat je haar geen oortjes van de Action cadeau doet. “Weggegooid geld.”

Maxim Landweer
Lid sinds ’18-’19

Meet Maxim! Deze sportieve fitboi is sinds dit jaar lid van de blikredaxi, maar dit is al het tweede jaar dat hij op Orca rondloopt. Vorig jaar begon hij zijn Orcarrière met roeien en borrelen bij de Clubacht, maar nu hij bij Licht roeit heeft hij de biertjes ingeruild voor zoutloze pannenkoeken. Echter, als hij mag kiezen eet hij het liefst een lekkere risotto. Of iets anders. Als het maar Italiaans is.

Naast het roeien is hij druk bezig met zijn studie Liberal Arts and Sciences, waar hij een hoofdrichting Duurzame Ontwikkeling volgt. Als je aan Maxim vraagt wat zijn geheime talent is, zal hij je vertellen dat hij vrij snel binair kan tellen op zijn handen (voor vragen over wat dit in hemelsnaam inhoudt verwijs ik u graag door naar Maxim). Dit breed toepasbare talent zal ongetwijfeld van pas komen in de Blikredaxi. Vele voorstelposts op de Insta van Licht’19 zijn door Maxim geschreven, dus we mogen veel van hem verwachten!

Sonny de Jong
Lid sinds ’21-’22

Sonny is in 2020, aka het corona-jaar, lid geworden van ORCA. Hiervoor was hij al een wel-ervaren student en zit momenteel al in zijn 6de jaar van de studie geneeskunde. De nu tweedejaars Orcaan begon met roeien in zijn ploegje de Dagvaarders en is nu fanatiek bezig om te leren skiffen. Naast al dat roeien is Sonny ook nog eens langs de kant te vinden als trotse arcoach van Dames 19. Dat Sonny een goeie match is voor de Blikredaxi staat vast, hij is namelijk ontzettend veel bezig met creatieve dingen, en dan vooral alles met muziek. Hij speelt piano in de Lustrumband en als er éen ding is waarvoor je Sonny kan wakker maken, dan is het een jamsessie met goede muzikanten (het liefst wel voor een liedje van Steely Dan te spelen, hier is iedereens vader het wel mee eens).

Bas van Putten (bestuursbegeleider)
Lid sinds ’17-’18

Jij en ik noemen hem Bas van Putten, zijn paspoort noemt hem Sebastiaan (echt waar!). Vers lid van de Blikredaxi, maar hij draait alweer een jaartje mee hier op Orca. Met zijn ploeg Rowdor maakt hij menig haaltje over het Merwedekanaal. Dat doet hij vanaf de boegpositie, waardoor hij na het taarten op de Rottebokaal een mooi praatje mocht houden over deze helse tocht. Daarbij kon hij het niet laten om even shots te vuren op het bestuur vanwege het ontbreken van een echte, eetbare taart. Meestal is Bas echter een hartstikke vrolijke jongen. Sterker nog, je kunt het zo gek niet verzinnen of hij is er fan van. Ongeveer elke rockband heeft hij gezien, je zult hem dan ook vaak aantreffen met wéér een nieuw festivalbandje om zijn pols. Hij zweert deze goed schoon te houden, dus laten we hopen dat hij daad bij woord voegt. Bas heeft ook een zeer avontuurlijke kant: hij woonde namelijk in Overvecht en leeft onder het motto “een dag geen autobrand gezien, is een dag niet geleefd”. Heel soms kun je Bas zelfs vinden bij zijn studie, Internationale Betrekkingen. Vorig jaar studeerde hij nog geschiedenis, maar vermoedelijk kreeg hij genoeg van alle flauwe (maar leuke!) grappen die hij daarvoor naar zijn hoofd geslingerd kreeg. En nu kun je hem dus ook aantreffen onder de artikelen van de Blikredaxi, waar hij zijn creativiteit vast ook helemaal op los zal kunnen laten!

Wie niet meer?

 • Astrid van der Gun
 • Floris van Veldhoven
 • Kyra de Vries (Oud-voorzitter)
 • Boudewijn Vreugdenhil (Oud-voorzitter)
 • Annabel Groot
 • Chris Bartman (Bestuurscoördinator)
 • Joanne de Vries
 • Ellen van der Meer
 • Emma de Wijs
 • Inge Janssen
 • Marieke Dekker (Bestuurscoördinator)
 • Mijke van de Noort
 • Martijn Engels
 • Watse Sybesma
 • Anne van de Vijver
 • Eva Heeger
 • Marlies Vermeer
 • Margot Gommers
 • Sabine Penning
 • Pieter Bosch
 • Lisa van Voorthuijsen (Bestuurscoördinator)
 • Laurent Pirson
 • Renske Braaksma
 • Elien Meijer
 • Dorien de Bruijn
 • Rikkert Wijrdeman
 • Karlijn Kremer
 • Inez van Gijlswijk
 • Friso van der Klaauw
 • Edmee Verbeek
 • Niels van Stijn
 • Stéphanie IJff
 • Diede Dwars
 • Tessy Zwakenberg
 • Nannet Fabri (Oud-voorzitter)
 • Cas Koopmans
 • Eva Krikken
 • Evi van der Vlugt
 • Roy Speek
 • Daniël Hendrikse
 • Robbert Groen (Oud-voorzitter)
 • Gertie Dekker (Oud-voorzitter)
 • Jos Zuijderwijk
 • Casper Laan
 • Sjoerd André de la Porte
 • Roos Reinartz
 • Deborah de Nies
 • Marjolein Snellink
 • Niels Weijenberg
 • Sanne Jeurissen
 • Bram van Schaffelaar
 • Yuye Lanz
 • Maarten San Giorgi
 • Maria Mojet (Oud-voorzitter)
 • Julia Bos
 • Petra Dijkstra (Oud-voorzitter)
 • Guus Brink (Oud-voorzitter)
 • Lex van der Hulst
 • Max Groot
 • Aniek Brandt
 • Carlijn Veenstra
 • Marthe van der Velde
 • Milot Tubben
 • Lard Montesano Montessori