Een kaartje van … Sophie Tubbergen

In “Een kaartje van…” stellen Orcanen elkaar via een doorgeefkaartje een vraag. Als roeier heb je natuurlijk coaches nodig, en achter dat coachen schuilt veel meer dan alleen het meefietsen langs het kanaal. daarom heb ik een paar vragen voor Sophie Tubbergen!

Wat leuk! Bedankt voor je vragen!

  • Als roeier zie je je coach vooral langs de waterkant, maar wat valt er naast het meefietsen en coachen nog meer onder de taken van een (hoofd)coach?

Mijn doel als coach is om ervoor te zorgen dat de roeier wanneer hij uitzet op een wedstrijd klaar is om het beste uit zichzelf te halen. Om dit te faciliteren moet er een hoop gebeuren vanaf de kant. Alles rondom de training moet geregeld zijn; Er moet een schema zijn om roeiers fit te krijgen (Macro en micro), er moet materiaal beschikbaar zijn, en er moeten coaches (en soms stuurtjes) beschikbaar zijn. Ook zijn we in het najaar bezig met zorgen dat we boten vormen die hard kunnen gaan varen in het seizoen, wat toch wat discussie vereist. Daarnaast roei je vaak het hardst als je ook goed in je vel zit, dus proberen we ruimte te maken voor roeiers als ze ergens tegenaan lopen en ze te ondersteunen waar mogelijk.

  • Wat maakt het coachen van een wedstrijdploeg zo leuk, en waar haal je motivatie uit?

De coachborrels natuurlijk! Nee, ik vind het erg leuk om het proces te zien; hoe hard iemand zich voor het roeien kan inzetten en om te zien hoe dat harde werk beloond kan worden op wedstrijden. Ik vind het leuk om mijn eigen ervaringen in het roeien mee te kunnen geven aan de roeiers. Verder is het geiten met je coachteam langs de kant vaak waar ik het hardste kan lachen! En is roeien gewoon écht een hele leuke sport.

  • Hoe kan je als coach het beste warm blijven tijdens het meefietsen met je roeiers in guur, regenachtig herfstweer?

Dit is pas een goede vraag, ik laat het je weten als ik daar zelf achter ben! Ik doe zelf verwoede pogingen met warme leggings en thermo’s onder m’n kleding, echte wollen sokken, een goede sjaal, natuurlijk de regenbroek met voetjes, en zorgen dat je jas écht waterdicht is. Een belangrijk punt wat ik nog wel eens vergeet is natuurlijk het checken van het weerbericht zodat je goed voorbereid naar de knor gaat. Als dat allemaal niet genoeg doet, kan het altijd nog helpen om een thermoskan met warme thee of koffie mee te nemen. (of natuurlijk een iemand van het coachteam halverwege de training naar Cupp sturen voor echt goede koffie!)

Ik wil mijn kaartje graag doorsturen aan de meiden van lente dames 2!

Jullie zijn nu net toch eindelijk officieel lid van Orca! Hoe is de ARCO periode bevallen? Hebben jullie na het winnen van de lente bokaal smaak naar meer, willen jullie wedstrijd/clubroeien of liever een compoploegje? Zijn jullie nog veel met elkaar of echt meer je eigen weg in de vereniging aan het vinden?