Een kaartje van … Dames Clubacht ’23

In “Een kaartje van…” stellen Orcanen elkaar via een doorgeefkaartje een vraag. Dit maal aan de Dames Clutch ’23, die vertellen over hun jaar als clubacht en de kunst van het brak roeien.


Hoe hebben jullie een jaar clubacht ervaren? Aanrader?
Om gelijk tot de conclusie te komen, ja het is een hele dikke aanrader! Een jaar clubacht doen is de perfecte balans tussen hard roeien en hard borrelen. Je leert hierdoor de hele vereniging goed kennen, aangezien je samen de selectie doet met de wedstrijdroeiers, maar daarna lekker de compowedstrijden en -feesten meemaakt met de comporoeiers. Doordat je zo vaak samen in een boot zit leer je je ploeg ontzettend goed kennen. Lekker cliché, maar samen maak je hoge pieken (taarten!!) en lage dalen mee (lekker janken na een kuttraining), waardoor je op een hele andere manier terugkijkt op een clubacht jaar. Terwijl je je ploeggenootjes maar 6 maanden echt kent, voelt dit alsof je elkaar al sinds groep 1 van de basisschool leert kennen. Naast de trainingen en borrels van Orca uitspelen, vonden we elkaar ook genoeg op andere feestjes. Enige wat daar jammer aan was, was de volgende ochtend brak 3x 2 kilometer moeten roeien op het Merwedekanaal, maar dat hoort er natuurlijk bij. Brak roeien is een sport op zich, en zeker niet aan te raden

Sommigen van jullie zijn gaan compo roeien, hoe bevalt het laagdrempelig trainen?
Om elke training een hele acht vol te krijgen met geen (of zo min mogelijk) invallers, vergt natuurlijk wel wat discipline van de roeiers en de stuur. Hiervoor moet je helaas ook andere dingen laten, dus we vinden het ook wel lekker om nu meer zelf regie te hebben over hoe vaak we trainen. Dit betekent helaas wel dat de boot minder vaak vol is omdat het een minder grote prioriteit is om te trainen :(. Maar als we dan wel in de boot zitten, benutten we deze training natuurlijk extra goed en trappen we onze benen helemaal kapot. Dit moet natuurlijk ook wel, aangezien sommigen van ons de Vlietbokaal (4+) gaan starten. Een taart krijg je natuurlijk niet zo maar, maar moet je verdienen. Jullie zullen ons daarom nog vaker het Merwedekanaal onveilig zien maken.


Hebben jullie misschien wat tips voor de nieuwe clubacht?
Als alumni van de club-sectie hebben wij natuurlijk nog wat wijze raad voor de huidige clubacht. Als eerst is het belangrijk om goed de tijd te nemen om te bonden. Vanzelfsprekend doe je dit om altijd gewoon keurig bij de trainingen te komen opdagen, maar ook om buiten de boot elkaar te spreken. Hiermee bedoelen we niet alleen na de hap de bitterkoekjes te verorberen alsof je een lichte pik bent die een week heeft lopen moeten crashen, maar ook elkaar spreken buiten de boot. Of zelfs bonden buiten Orca, het liefst met clubachters van andere roeiverenigingen (skadi en skoll zijn aanraders!). Daarnaast is het ook geen slecht plan om sangria te tanken (lang leve de knorporale/corporale (hihi) borrel), Goud van Suzan en Freek op repeat te zetten (ja het is cringe en ja het is stiekem wel gewoon een banger) en om roeifilmpjes van jezelf terug te kijken om te ontdekken of je niet gewoon als een cashewnoot aan het roeien bent. Je eigen rug zal je later dankbaar zijn, geloof ons maar.

Lieve groetjes,
Dames clubacht ‘23

Bedankt voor jullie kaartje Lente Dames 2! Wij willen het kaartje graag doorgeven aan Arwen Plomp. Vanwege haar bijzondere eerste wedstrijdjaar, vragen wij ons af:

  • Hoe was het om een EJ-jaar te beleven in een skiff?
  • Heb je een favoriete boot op Orca?
  • We hebben gezien dat roeien niet je enige talent is. Waar heb je leren strepen?