Roeiplan Skøll Cup; Hoe overleef ik mijn eerste 1k?

Door Friso van der Klaauw

(afbeelding hoofdpagina door T M van Roon)

Het is zover: je eerste wedstrijd op de legendarische Bosbaan, de Skøll cup. Het is een wedstrijd over 1 kilometer voor C4+, die door elke ploeg twee keer zal moeten afleggen in een boord-aan-boord race. 

De Skoll cup is een groter evenement dan de HNOT omdat er in meer velden wordt gestart. Zo zullen ook de gladde vieren en de clubachten strijden om de eer. Het Orca honk zal deze wedstrijd weer aanwezig zijn en zal bij de finish staan. Kom hier allemaal naar toe om zo de Orca ploegen te kunnen aanmoedigen!

De race

Kijk van te voren goed wanneer jullie het water op moeten en in welke baan jullie moeten liggen. Zodra jullie in de boot stappen moet er absolute focus zijn in de boot. Laat je niet afleiden door de andere ploegen, maar ga recht op je doel af. Je roeit vanaf het vlot langs stuurboordwal naar de start. Tijdens het oproeien kan er naar inzicht van de stuur geoefend worden op 1e stop, 3e stop of startjes. Let ook nu op de andere ploegen en blijf in de oproeibaan zodat je de wedstrijden niet hindert. Ga direct stilliggen wanneer er een wedstrijd voorbij komt.

Maak ver voor de startlijn rond en volg de aanwijzingen van de wedstrijdleiding. Zij zullen jullie vervolgens begeleiden naar de goede baan. Wanneer jullie aan de start liggen pakt de stuur het starttouwtje dat aan een kabel hang, die over het kanaal is gespannen. De wedstrijdleiding geeft eventuele aanwijzingen aan de boten om iedereen recht te leggen. Hierna noemt de wedstrijdleider, net als op de HNOT, alle boten op en roept hierna: opgelet… Af! Hierbij gaat ook een rode vlag naar beneden.

Start weg in een drie keer ¾ haal en probeer de boot zo snel mogelijk op snelheid te krijgen. Hierna bouwen jullie nog 3 halen en schieten jullie door met 20 halen hard, in een verhoogd tempo. Ga zo agressief mogelijk weg! Probeer weer zo snel mogelijk de andere ploegen achter je te krijgen. Na deze 20 halen volgt basistempo, maar blijf staan op de benen! Een kilometer is redelijk lang staan in een C4+, dus breng het tempo terug zodat het lang vol te houden is. De stuur bepaald wanneer jullie een tussensprint inzetten. Dit kan rond de 700 en de 400 meter, waar de ploeg beide keren een 3 naar 10 sprint kunnen doen. Een alternatief hiervoor is bij de 500 meter lijn een 3 naar 20 in te zetten. In de laatste 100 meter zetten jullie een eindsprint in, waarin jullie alles geven! Mochten jullie de A finale starten en winnen, roei dan door naar het ere vlot en waar jullie het Orca lied over de bosbaan mogen laten schallen.

Haal door!