IJs & Zopie, ofwel de koudste commissie der A.U.S.R. Orca

Door: Nick Neijssen

De zon schijnt fel, mensen kijken vol verwachting. Langzaam aan komt het dichterbij. Het gejuich begint, de laatste haal wordt gemaakt en we zijn klaar! Tijd om te genieten van een ijsje. Nee we hebben het niet over een spannende roeiwedstrijd. Je las net hoe het perfecte ijsje gemaakt wordt bij IJs en Zopie. De leukste en gezelligste ijswinkel van Utrecht.

IJs en Zopie is als idee ontstaan op een nazomeravond in 2005. De motivatie? Om vooral zelf in de winter lekker ijs te kunnen eten. Met een duidelijk beeld voor ogen zijn initiatiefnemers Koen Demouge en Pieter van de Vliet gewoon begonnen door vanaf dat moment elke week 1 ijs-activiteit uit te voeren. Zes maanden en 24 activiteiten later ging op Koninginnedag 2006 IJs en Zopie open aan de Twijnstraat in Utrecht.

Sindsdien is er niet veel veranderd. Maar wat er wel veranderd is dat de winkel wordt gerund door een commissie van Orca. Tien leden van deze mooie vereniging werken bij IJs en Zopie. Één werkt aan de roostering, één aan de promotie, één aan het ijs assortiment, één aan het onderhoud, enzovoort. Alles! Samen zorgen wij dat de winkel draaiende blijft. Elke dag! Het hele jaar lang!

IJs maakt gelukkig. Echt waar. En bij IJs en Zopie zijn we allemaal helemaal gek van ijs.

ice ijsenzopie

Maar we kunnen niet de hele dag ijs eten (jammer!) en daarom doen we een heleboel andere dingen waar wij en anderen gelukkig van worden. Ons 100% ambachtelijke Italiaanse ijs wordt bereid met natuurlijke ingrediënten, voor al het roomijs gebruiken we biologische melk van eigen bodem, in al ons ijs zit rietsuiker, en het chocolade-ijs is extra lekker omdat we eerlijke cacao gebruiken van de Tony Chocolonely repen.

Bij het bereiden van het sinaasappel sorbetijs persen we Oke sinaasappels en we zijn vastbesloten om ook eerlijk en/of biologisch fruit te gebruiken voor al ons sorbetijs. Op weg naar h’eerlijk noemen we dat. Misschien niet de makkelijkste weg maar behalve van ijs houden we toevallig ook van de wereld om ons heen.

De helft van de winst die wij maken, mogen wij zelf besteden aan ORCA. Zo kunnen wij – naast een goede bijdrage aan de wereld met ons biologische en duurzame ijs – ook ORCA beter maken.

Dit h’eerlijke ijs wordt allemaal gemaakt door onze Meester IJsbereider Wilbert Palm. Deze man is maar 1 van de 16 (!) mensen in Nederland die zich zo mogen noemen. Het is namelijk een beschermde titel. Die mag alleen gebruikt worden door vakmensen die het ijs bereiden als een wetenschap behandelen en veel liefde hebben voor het vak.

Dit betekent ook dat wij allerlei soorten ijs kunnen laten maken. We proberen altijd iets bijzonders te hebben. Een aantal voorbeelden uit ons “IJs en Zopie Special” assortiment zijn: Witte Chocolade met frambozen, rosé, citroen met munt, mango met rode peper en tomaten ijs.

Nu denk je misschien: “In de winter wilt toch helemaal niemand ijs hebben?” Nou blijkt dat mensen dat toch wel willen. Ondanks de kou buiten. Ben jij niet één van de die-hard ijseters? Wees dan niet getreurd. We verkopen ook het complete Tony Chocolonely assortiment. Daarnaast maken we in de wintertijd ook heerlijke verse crêpes klaar. Die kan je dan met van alles laten beleggen.

Dus heb jij goede ideeën voor ijs smaken (die we dan misschien wel laten maken), wil je een lekker ijsje of gewoon een hete bak koffie komen halen?  Kom dan gezellig langs bij IJs en Zopie!

Tot snel!

Aram, Laura, Chriss, Olivier, Bouwe, Ferdnand, Machteld, Annemarie, Inez en Nick