Orca wint met idee Juniorenklassement!

Aegon bestuursbokaal

Door: Lotte ten Harmen van der Beek 

Woensdagochtend 5 november trokken wij als bestuur ’14-’15 met Guus Beenhakker (commissaris vereniging ’13 ’14 en lid van de Guuscie) het zuiden van het land in, naar de Tilburgse Studentenroeivereniging Vidar. Hier zou het eerste deel van de Aegon bestuursbokaal plaatsvinden. Voor wie dit nog niet weet, Aegon organiseert elk jaar een bestuursbokaal voor alle roeibesturen Dit jaar was de bokaal in een nieuw jasje gestoken. Er worden namelijk dit jaar twee prijzen uitgereikt: Eén voor het beste bestuursplan en één voor de beste uitvoering van dit bestuursplan.


Strak in pak en met een gezonde portie zenuwen pitchten wij ons idee voor ‘Het Orca Juniorenklassement’ voor de KNRB, hoofdsponsor Aegon en alle andere studentenroeibesturen van Nederland. De hoofdprijs: onvergetelijke roem en eer, maar ook de door Aegon beschikbaar gestelde 1000,- euro aan prijzengeld. Deze was meer dan welkom.
Goed, jullie weten natuurlijk hoe het gegaan is: In een vlammende presentatie wisten Jorien en Lotte de jury te overtuigen dat het Orca Juniorenklassement het beste bestuursplan was van heel studentenroeiend Nederland.

Omdat we merken dat er op Orca veel vragen zijn over Juniorenklassement en omdat we dit winnende plan natuurlijk heel graag met alle Orcanen willen delen, willen we jullie graag meer vertellen over dit klassement.

Sinds 2011 wordt er vanuit Orca met extra aandacht door de commissie extern gekeken naar de instroom van nieuw talent. Eén van de focusgroepen van deze instroom is de groep van wedstrijdroeiende junioren; roeiers onder de 18 jaar die meevaren op (inter)nationale wedstrijden.
De junioren bleken een lastige focusgroep te zijn, het zijn er immers niet heel veel en ze komen eigenlijk weinig in aanraking met Orca. Daarnaast trekken junioren elkaar aan, wat erin resulteert dat de Amsterdamse roeivereniging Nereus al jarenlang kan rekenen op een vaste instroom van juniorentalent.

Vanuit deze achtergrond werd vorig jaar het idee geopperd om een klassement, vergelijkbaar met het al bestaande en succesvolle eerstejaars- en developmentsklassement, voor junioren op te richten waar Orca haar naam aan zou geven. Orca bereikt op deze manier naamsbekendheid onder alle wedstrijdroeiende junioren van Nederland. Uitgangspunt was dat door dit klassement niet alleen Orca versterkt zou worden, maar ook de kwaliteit, kwantiteit en continuïteit van het nationale roeien. Met het klassement wordt immers hard roeien onder junioren gestimuleerd.
Bloed, zweet en tranen van Guus Beenhakker en Maaike van Oort (bestuur ’13-’14) zorgden ervoor dat er afgelopen zomer een strak en wervend plan klaar lag voor de KNRB, die het klassement goedkeuring heeft verleend.

Dit bestuursjaar is er vervolgens een klassementswerkgroep opgesteld waarin Guus, Maaike en Lotte uit het huidig bestuur in samenwerking met Jurriaan Jansen, Guus Welter en Sam Beenhakker werken aan zaken als een specifieke klassementsvorm, promotie en sponsoring.

Het klassement zal beginnen met de Heineken Roeivierkamp en spetterend afgesloten worden met de NSRF Slotwedstrijden. Tussen junioren zal gestreden worden om de sterkste juniorenwedstrijdsectie van het land te worden. We houden jullie natuurlijk op de hoogte van ontwikkelingen via Facebook, onze website en postduif. In mei gaan we weer knallen om ook de tweede prijs van de Aegon bestuursbokaal binnen te slepen!