Aan de vooravond van het lustrumjaar

Het moet een maand of acht geleden zijn. Januari 2015. Een kersverse lustrumcommissie begon aan haar tweede vergadering. Na een kennismakingsronde werden de eerste fundamenten gelegd van wat uiteindelijk moet gaan uitgroeien tot Orca’s Negende Lustrum.

Nu, in augustus van datzelfde jaar, is er veel werk verzet. Nog pakweg twee maanden en we staan aan de vooravond van het lustrumjaar. Door: Guus Beenhakker.

Voor de hele commissie was het nog een beetje ongewis wat er moest gebeuren. Natuurlijk was er wel al een globaal beeld van wat een lustrumjaar is. Natuurlijk hadden we wel ongeveer in ons hoofd wat er allemaal komt kijken bij zo’n festijn. Maar wat er allemaal zou gaan komen, hoeveel tijd dit alles zou kosten, hoe het hele traject van uitdenken en voorbereiden aangepakt moest worden of waar het beste begonnen kon worden was nog niet helemaal duidelijk.

Het besluit was te beginnen bij het begin: het bedenken van een goed thema las basis voor een goed jaar. Alle commissieleden hadden voorafgaand aan deze vergadering de opdracht gekregen om na te denken over wat Orca voor hem of haar betekent en wat voor thema daarbij past.

Na enkele gerichte brainstormrondes, waarin elk commissielid voor zich opsomde wat Orca in essentie is en wat Orca vervolgens zo tof maakt, ontstond er een enorme lijst met mogelijke thema’s. Deze lijst werd gedecimeerd naar een shortlist met uiteenlopende themasuggesties als ‘Hop & Top’, ‘Tilikum, libertatum’, ‘Pieken’ en ‘Euforisch Orca’.

Euforie

Al 45 jaar vaart Orca aan de top van het Nederlandse roeien, met een regen aan euforische overwinningen als gevolg, van het eerste blik van Chris van Winden (1971) tot aan de zilveren medaille van Daan Klomp op het WK onder de 23 jaar (2015). Al 45 jaar doen coaches hun uiterste best om roeiers naar de top te helpen. Al 45 jaar worden er studenten lid van Orca om er een euforische tijd te beleven. Al 45 jaar draait Orca op commissies die de beste afroeitijd proberen neer te zetten, de beste wedstrijden willen organiseren, het mooiste feestje willen bouwen en nog veel meer. Al 45 jaar draait de hele vereniging op leden met een hart voor dezelfde vereniging. Al 45 jaar vechten leden voor Orca omdat ze de vereniging zo tof vinden.

Kortom, of je nou roeier, coach, commissielid, feestganger, bestuurslid of –ik noem maar wat- bedrijfsroeier bent: iedereen die met Orca te maken heeft of heeft gehad heeft ongetwijfeld herinneringen aan Orca die een gevoel van Euforie teweeg brengen.

Na een aantal uur vergaderen was de lustrumcommissie eruit. Het thema van het Negende Lustrum kon eigenlijk maar één ding zijn: Euforie.

Euforie is zowel het startpunt als het eindpunt van het lustrumjaar dat ons te wachten staat. De lustrumcommissie doet haar best om een jaar te maken dat past bij dit thema. Een jaar dat past bij Orca en een jaar dat past bij alle Orcanen. Vroeger, nu, maar zeker ook in de toekomst.