Voorbeschouwing – Bavaria Rottebokaal 2017

Bavaria RottebokaalDoor Yuye Lanz en Maarten San Giorgi

Nog bijkomend van vorige weekenden is het dit weekend de beurt aan de Bavaria Rottebokaal. Deze 34e editie zal plaatsvinden op zaterdag en zondag 29 en 30 april op de Willem-Alexanderbaan. Er zullen in totaal 30 ploegen starten, dus ook deze wedstrijd is Orca weer goed vertegenwoordigd.

De eerstejaars ploegen in het NOOC Onerv C4+ veld zullen eerst een 1k roeien om zich daarna stuk te bijten op de allereerste 2k van het seizoen. Het is aan Blikken of Blozen in de D5 poule om deze aftrap te geven. In de D3 poule zullen drie ploegen van Orca starten, waarnaar horen zeggen Irrowsistible heel goed door heeft hoe een goede vaste start eruit moet zien. De 1k zal vanuit een vliegende start plaatsvinden, maar zij kunnen bij de vaste start op de 2k laten zien hoe zij zo hard mogelijk weg starten. Hard gaan klinkt Tubstep bekend in de oren, een ploeg die lekker fanatiek aan het trainen is. Zij willen dit weekend dit waar gaan maken en zo een plaatsje bemachtigen in een van de hogere finales. Als derde start Paddlington weg zaterdag. Bij de Skøll Cup hadden ze een klinkende overwinning in de finale, echter geen A-finale. De dames proberen dit natuurlijk te bereiken, maar er hangt ze nog een vraag boven het hoofd. Stel je je beste 4 roeiers op tijdens de voorwedstrijd of de finale? Een lastige kwestie als je het ons vraagt. 

De Ergonauten moesten even geduld hebben. Loting bepaalde dat zij de Skøll Cup aan zich voorbij moesten laten gaan, maar dit weekend mogen ze van start in de H1 poule. Een ploeg die op allerlei fronten sterk aanwezig is op Orca, is Tokyrow’20. Eigen pitchers, een boottocht opeisen tijdens de veilingavond met het huidige bestuur, maar ook in de boot staan ze sterk. Een C-finale tijdens de HNOT, daarna tijdens de Skøll Cup eerste in de poule worden wat uiteindelijk ook resulteerde in een eerste plek in de B-finale. Zo’n stijgende lijn is mooi om te zien en moeten de heren zeker vasthouden.

Bij wie we ook een stijgende lijn zien, is bij de dames van Rowbijntje. Bij de HNOT werd er een B-finale gehaald en bij de Skøll Cup mochten ze hier een A-finale aan toevoegen. Dit weekend krijgen zij weer de mogelijkheid om hun visitekaartje af te geven.

Hoe je je visitekaartje achter moet laten weet Strijkkwartet als geen ander. Zowel op sticker gebied -waar zijn we geen stickers tegengekomen-, maar ook op roeigebied. Met weer een sterke voorwedstrijd behaalden ze voor de tweede keer een A-finale. Tijdens deze finale ging het misschien iets minder goed dan gepland. Ook dat is roeien. Overtuiging heerst dat ze dat dit weekend goed gaan maken.

Een ploeg die we bijna vergeten, maar ook naast de twee bovengenoemde ploegen in de D1 poule zal starten zijn de Orcaholics. Deze dames zijn zeer goed bezig en weten zich langzaam aan maar zeker naar de bovenkant van het klassement te werken.

In het HOnervC4+ veld zal door drie ploegen van drie verschillende verenigingen worden gestreden om een eerste plaats. Waar we de ploeg van Proteus nog niet eerder aan de start hebben zien verschijnen wist The Crew tijdens de Skøll Cup de heren van Laga al voor te blijven, de zondag zal met een spannende strijd worden afgesloten, met hopelijk een mooi resultaat voor Orca.

Mooie resultaten kunnen we hopelijk ook verwachten van Watskeboot die bij de Skøll Cup al een A-finale hebben mogen roeien en van Chill 45 en Row & Merlot, die alledrie zullen starten in de D2 poule.

Wat zien we toch vaak berichten langskomen op Facebook van Usain Boot. Veel blessures afgelopen weken waardoor er vaak een tekort aan roeiers was. Hopelijk heeft dit geen invloed op hun prestaties dit weekend. In het H4 veld mag Rowdor Orca gaan representeren. Dat deze heren van feesten houden is wel gebleken na de HNOT. Hopelijk houden ze zich dit keer een beetje in, want brak roeien op de zondagochtend is een extra ongewenste uitdaging waar menig comporoeier zijn vingers al weleens aan heeft gebrand. Dat geldt niet voor Brak Rowbama, die zeker niet brak van start zijn gegaan. De heren stonden tijdens de Skøll Cup in de A-finale, waar de andere ploegen net iets sterker waren. Echter, valt er nog zeker winst te behalen en dit mogen zij doen door goed van start te gaan in de H2 poule. Bij de dames start in het D4 veld Cup a Snoek. Met een zeer deskundig coachteam zullen deze dames onderhand wel weten hoe ze hard moeten staan. De verwachtingen zijn hoog. 

In de ClubC4+ velden mogen Ramboot 7 en Gemiddeld dit weekend weer gaan strijden. Beide ploegen hebben te kampen met uitermate sterke competitie, wat afgelopen wedstrijden vaak niet al te goed uitpakte. Kleine foutjes zijn niet geoorloofd, want alles moet perfect. Een snoek, mishaal of iets te weinig benen wordt dan ook gelijk afgestraft door de rest van het veld.

De Okeanos Sprintbokaal is ook onderdeel van de Rottebokaal en zal op het eind van de zaterdag verroeid worden. Aan deze Sprintbokaal doen zes eerstejaars ploegen van Orca mee. Wie we tot nu toe op elke wedstrijd terugzien is VLOT, deze meiden zijn onvermoeibaar. Veel wedstrijdervaring opdoen is goed, misschien zal deze ervaring dit weekend wel resulteren in hun eerste blik? Afgelopen keren zat dit helaas flink tegen. Ze moesten starten tegen ClubC4+’en van andere verenigingen. Een oneerlijke competitie toch wel. Bij de dames zullen we verder nog Rowcus Powcus en Haribootje te zien krijgen. Twee ploegen die wat lager in het klassement liggen maar nog alle kans hebben om te stijgen. Dan moet er dit weekend wel volop gestaan worden.

Bij de heren van de Sprintbokaal staan de mannen van The Browcode en Astrownauten net onder de top van het klassement. Ook voor deze heren is het dus van groot belang om in te lopen bij de rest. Als hekkensluiters van Orca gaan de Kanorca’s hun uiterste best doen om op de 500m te knallen. Laten we ervan uitgaan dat ze in ieder geval sneller klaar zijn dan de ploegen die de NOOC starten en dus 2x (en zelfs 4x) zover moeten.

De Clubachten doen goede zaken. Tijdens de Skøll Cup liet zowel de Heren Club 8+ en de Dames Club8+ na een zeer sterke voorwedstrijd zien dat ze bij de beste 6 behoorden en beloonde ze zichzelf beide met een A-finale. Bij de dames kwamen er toch wat extra zenuwen bij kijken waardoor ze de andere ploegen in de finale toch net voorbij moesten laten gaan. Dit weekend mogen ze de zenuwen de baas blijven en de andere clubachten weer volle weerstand bieden.

In het H4+ veld mag Damesch een ‘s ochtends van start, zij hebben al goede zaken gedaan bij de Skøll Cup waar ze een B-finale behaalden. Overtuiging heerst dat er dit weekend net iets meer in zal zitten waar dan mogelijk een A-finale kan uitrollen. Daartegenover staat Dikke Vis die het heeft moeten doen met twee trainingen. We voorspellen dat deze ploeg misschien nog wel onverwachts uit de hoek kan komen, wat zal zorgen voor verrassingen en we worden graag verrast.

Wie dit weekend misschien wel gaat zorgen voor een blik is Nasi & Adriaan bestaande uit Tim Donker en Sjoerd van der Velden. Bij de Skøll Cup behaalden ze met gemak de A-finale die ze uiteindelijk wonnen met een ruime voorsprong, hierdoor worden ze in de wandelgangen ook wel het magische duo genoemd. Het andere heren duo dat start is Floris & Bas. Momenteel staan ze in de middenmoot van het klassement van de Skøll Ask en Embla Bokaal. Met een heleboel wedstrijden te gaan kan er nog van alles gebeuren.

Het is dit jaar voor het eerst dat de Rottebokaal een 1k en een 2k bevat, in plaats van 2x 1k. Sommige coaches van onze compoploegen hebben zelf nog nooit een 2k geroeid en hebben hier dus geen ervaring mee. Het is dan ook lastig om een 2k voor te bereiden. Met een beetje geluk hebben onze medeverenigingen hier ook de nodige moeite mee. We zullen vanzelf zien of de Rottebokaal een succes gaat worden dit jaar. Wij hebben er in ieder geval zin in!