Smullen met Smit

Door Geke Smit

Na klassiekers als Snacks met Lex, Taarten met Maarten en Braden met Brink (kijk in het laatste papieren blik voor deze topper!) is Smullen met Smit de volgende in de reeks.

Iedereen heeft ze wel: van die gerechten die je altijd doen denken aan thuis, toen je moeder nog de heerlijkste dingen voor je kookte. Feel good recepten die je altijd even uit een dipje halen na bijvoorbeeld dat ene nare tentamen die je net op het nippertje niet gehaald hebt ook al deed je zo je best (true story). Deze hartige taart met spinazie is zo’n gerecht voor mij, dus deel ik het recept maar al te graag!

Het voorbereiden van de spinazie taart duurt ongeveer 20 minuten en daarna moet het nog ongeveer 35 minuten in de oven. Na het eten van dit heerlijke gerecht heb je ongeveer 615 kcal, 31 gram vet en 31 gram koolhydraten binnen gekregen!

 

Benodigdheden voor een spinazie taart voor ongeveer 4 personen:

Smullen met smit image 1

Keukengerei:

 • Ovenschaal van gemiddelde grootte
 • Twee beslagkommen (één kan ook, maar dan moet je hem even afwassen tussendoor)
 • Pollepel
 • Garde
 • Weegschaal (optioneel, schatten werkt ook heel goed)
 • Maatbeker (ook optioneel)

Deeg*:

 • 225 g magere kwark
 • 3 el olijfolie
 • 225 g tarwebloem
 • Snufje zout

*Je kunt ook hartig taartdeeg (uit het koelschap of de diepvries) of bladerdeeg gebruiken, zorg dan dat je ovenschaal helemaal bedekt is en alles ontdooit is voor je gaat koken.

Vulling:

 • 3 scharreleieren
 • 1 dl kookroom
 • 450 spinazie à la crème* (uit de diepvries, laat helemaal ontdooien voor je gaat koken!)
 • Kruiden (oregano, peper, basilicum ect. op smaak)
 • Zongedroogde tomaatjes (op gevoel)
 • Mozzarella (op gevoel, dus veel) of gewone geraspte kaas (ook veel)

*Als je verse spinazie wil gebruiken kan dat ook! Gebruik dan 600 gram verse spinazie (met eventueel wat knoflook erdoorheen), die je eerst even in de pan doet om te laten slinken en daarna in een zeef laat uitlekken. Druk dit ook even aan met de achterkant van een lepel, anders wordt je vulling te nat en wordt je deeg niet gaar.

 

Bereiding:

Verwarm je oven voor op 200 °C.

Maak eerst het deeg (als je deeg uit de supermarkt gebruikt kun je deze stap natuurlijk overslaan, maar laat het wel ontdooien voor je begint!) zodat dat even kan rusten terwijl je de vulling maakt. Dit deeg is een heel simpel deeg met kwart in plaats van boter en eieren die in een handomdraai klaar is en niet hoeft te rijzen. Roer de kwark en de olie door elkaar in een beslagkom. Voeg hierna de bloem en het zout toe en mix dit even door elkaar met een pollepel. Kiep je beslagkom om op een schoon aanrecht en kneed het mengsel met koele handen tot een soepel deeg. Wees niet bang als het plakt, de warmte van je handen zorgt daarvoor, dus laat het dan even rusten. Plakt het daarna nog steeds, voeg dan een beetje extra bloem toe. Dek het even af met een schone theedoek en begin aan je vulling!

Klop de eieren los met de room. Schep hierna de ontdooide spinazie, kruiden en de in stukjes gesneden zongedroogde tomaatjes door het mengsel. Voeg ook hier nog een beetje zout aan toe om het op smaak te brengen.

Nu is het tijd om er een geheel van te maken! Vet je ovenschaal een beetje in met wat olijfolie. Rol je deeg uit tot een dunne plak, als het te dik is wordt je deeg aan de onderkant niet gaar en dat is niet lekker. Als je geen deegrol hebt, kun je altijd een schoon glas gebruiken om je deeg uit te rollen.

Bekleed je licht ingevette ovenschaal met het deeg en snij het overgebleven deeg weg. Zorg dat je vulling nog even goed door elkaar gemixt is en giet het in de nu beklede ovenschaal. Leg bovenop wat plakjes mozzarella (of bestrooi het met geraspte kaas, of natuurlijk allebei) om het af te maken.

Doe het geheel voor ongeveer 35 minuten in de oven, het zou dan goudbruin aan de randjes moeten zijn en de vulling niet meer vloeibaar (als je dit wil testen, steek een mes in het midden van de taart en kijk of het er schoon uit komt, dan is het gaar!).

En voilà, een heerlijke spinazie taart net zoals mama altijd maakte! Je kunt qua vulling natuurlijk eindeloos blijven variëren. In plaats van mozzarella en zongedroogde tomaatjes kunnen er bijvoorbeeld ook spekjes in en brie bovenop, niks is te gek. Smullen maar!

smullen met smit image 2