Rottebokaal 2019 Voorbeschouwing

Willllllyyyyyyyyyy

Door Marthe van der Velde en Max Groot

Het is een prachtig weekend in het begin van juni. De wekker ging veel te vroeg, maar daar sta je dan met je goede gedrag. De zon in je nek, the middle of nowhere en de wind in je haren: je beseft je dat je op de woeste wateren van de WAB bent beland! Na vier voorgaande, aparte wedstrijden in zowel de Bakboord- als de Stuurboordbokaal, vindt de Rottebokaal komend weekend plaats, waar een eerste en enige krachtmeting tussen beide bokalen zal plaatsvinden. Tijd voor de Blikredaxi om de balans op te maken: welke Bokaal heeft tot nu toe de snelste Orca-C4’en voortgebracht?

  • Stuurboord en Bakboord dames –

Een snelle blik op komend weekend leverde de volgende statements op. In de Bakboordbokaal wordt de D1-poule bezet door maar liefst twee Orca-ploegen: zowel Rowca Cola als Luctor et EmErgo maken hier de orde uit. Laatstgenoemde staat zelfs vierde in het totaalklassement! Pluspunten voor de Bakboordbokaal dus en hopen dat beider ploegen hun positie weten te verstevigen.

In de Stuurboordbokaal is er helaas niemand te vinden in de hoogste poule, maar met drie (één meer dan bij Bakboord!) ploegen in D2 bestaat er zeker een kans dat er een poultje wordt doorgeschoven na aankomend weekend. In SB-D2 starten Hardslag, Bermuda Driesnoek en de Rocket Rowers. Eerstgenoemde wist zich op de EDR bijna naar dat blik te trappen en ook de andere twee ploegen hebben zich in het linkerrijtje weten te scharen.

In de Bakboordbokaal zijn het Triggered en Overstuur die mee mogen strijden in D2. Jullie voorbeschouwend auteur heeft geprobeerd een vergelijking te trekken tussen de 1,5k-tijden die door alle D2-ploegen zijn gevaren op de vorige wedstrijd. Aangezien het verschil zo groot was, is er maar aangenomen dat de weersomstandigheden op de SIR een stuk nadeliger uitvielen dan in Drienerlo. Niks om je zorgen over te maken echter, want beide ploegen varen netjes mee in de betere-helft-dan-wel-middenmoot van D2 en zullen ook op de Rotte laten zien dat ze zeker in deze poule thuishoren.

In de Bakboordbokaal starten maar liefst vier damesploegen in deze poule. DRiemteam, Code Rowd, Bootje Krowket en Krowkodil. Krowkodil komt van ver en heeft al twee blikken op de naam staan. Lekker bezig, Bakboordbokaal! Coachboy Van Noppen stelt dat de verwachtingen ook voor de Rotte gunstig zijn, gezien de dames derde staan in de poule. Bootje Krowket en DRiemteam zijn redelijk aan elkaar gewaagd en beschikken beiden over een coachteam van heb-ik-jou-daar. Zal het peloton naast de WAB een dezer ploegen naar de overwinning schreeuwen? Voor Code Rowd wordt het wat spannender, maar reden te meer voor hen te laten zien dat deze poule het juiste strijdtoneel is.

Over naar poule 3! Op Stuurboord hebben we Boegbeeldig, Keizer Nerow en Ingeblikkeld. Bovenaan de poule vinden we Boegbeeldig, met een totaalscore in de bokaal die niet onderdoet voor hun Bakboordbokaal-tegenhanger. Keizer Nerow gooide hoge ogen op de EDR en met een vergelijkbare afstand op de WAB kan hier niets dan goeds uit voortvloeien. Ingeblikkeld is net doorgestroomd uit D4 en mag nu haar spierballen laten zien in deze promotiepoule!

In de Stuurboordbokaal zijn de Orcadames echter wel heer en meester (of is het dan dame en meesteres?) in SB-D4. Echter; wie het laatst lacht, lacht het best en de eersten zullen de laatsten zijn, toch? Drowning, Kokosboot en Bavaaria mogen in ieder geval laten zien dat ze de Rotterdamse wildwaterbaan de baas kunnen zijn. Vooral Kokosboot heeft zeker doorschuifmogelijkheden in deze poule, zeker gezien de EDR-uitslagen.

De DamesClubC4 komt ook weer in actie. Niet alleen in de jacht om stuurtjes zijn ze berucht, zij zullen zich in een erg competitief veld willen revancheren voor enigszins tegenvallende resultaten op de SIR!

De Compocie liet op de SIR al zien dat ook zij over het Orca-sprint-bloed beschikken. Op de Rottebokaal starten zij (en ondergetekende) dan wel in een C4+ in plaats van een 8+, de afstanden (250m en 500m) beloven veel goeds! Walou CCrisis!

  • Stuurboord en Bakboord heren-

Waar de bakboordbokaal vijf herenploegen telt, wordt stuurboord bezet door ‘slechts’ vier herenploegen. Of het gezegde ‘kwaliteit boven kwantiteit’ hier opgaat, valt te bediscussiëren. Bij de stuurboordbokaal pronken zowel B.V.rOw’tje als B(r)ak Halen in poule 1. Op de Grolsch Euros Drienerlo Regatta hebben deze heren hun plaats in deze poule succesvol verdedigd, en zij zullen er dan ook op gebrand zijn om verder te klimmen het klassement, waar zij zich nu op respectievelijk de 16e en 24e plek bevinden. Op bakboordzijde bevinden zich in poule 1 de onbetwiste C4 koningen: de Neanderhalers. Zij behaalden zowel op de PEiL, Traianus en de SIR resultaten die onweerlegbaar bewijzen dat zij in deze poule thuishoren. Met plek 7 in het klassement doen zij uitstekende zaken en wij zijn benieuwd wat hun stijgende lijn voor verdere resultaten zal boeken.

Waar over beide bokalen drie herenploegen in poule 1 shinen, ligt poule 2 nog veel meer in de smaak: alleen al bij de bakboordbokaal telt deze poule vier ploegen! Met Focus, Strijklust, Brakboord en De Vaarao’s tezamen, kan het niet anders dan dat hier een ongelooflijk strijdgeweld gaat losbarsten. Bij de SIR hebben we hier ook al een voorproefje van kunnen krijgen. Focus bleef strijklust 5 seconden voor op de 1500m, maar moest diezelfde ploeg op het nippertje voor zich dulden op de 250m.  Focus en strijklust bezetten momenteel de 26e en 30e positie in de bakboordbokaal, en zullen strijden voor die felbegeerde promotie naar poule 1.

Brakboord en de Vaarao’s varen iets verderop hun eigen race. Hoewel zij nu de 36e en 38e plek bezetten, was het niveauverschil tussen deze twee ploegen op de SIR aanzienlijk. De Vaarao’s zijn ongetwijfeld uit op wraak en wie weet wat voor wonderen de winden van de WAB hun kant op zullen doen waaien.

Poule 2 wordt op stuurboord gerepresenteerd door het wondere Browjob, dat de 34e plek bezet. Als de bokalen een beetje vergelijkbaar trappen, zou dat betekenen dat deze ploeg het vuur aan de schenen kan leggen bij zijn bakboordconcurrenten. Hoewel deze ploeg het dus niet direct opneemt tegen zijn bakboordbroeders, zou het wel eens de morele winnaar van de dag kunnen worden. Kortgeleden werd deze ploeg nog vergezeld door Aquaholics , maar die hebben na hun race in Enschede een klein stapje terug moeten doen. Natuurlijk krijgen zij op de Rottebokaal dé kans om te bewijzen dat zij in poule 2 thuishoren, en ook voor hen liggen er prachtige kansen in het verschiet.

Als laatste hebben we de HerenClubc4, die zondag zullen aantreden. Op de SIR lieten ze zien echte allrounders te zijn: zowel op de 1500m als de 250m werden zij 17e. In Rotterdam gaat er ongetwijfeld een tandje bij en wij verwachten dat de aansluiting bij de subtop gevonden gaat worden.

Alles wijst erop dat het een prachtig weekend vol roeigeweld gaat worden, laten we hopen dat er niet één of ander onzinnige afgelasting komt waardoor ik voorbeschouwing in de prullenbak kan gooien!

Niet-C4-Roeigeweld

Behalve al dat C4-geweld wordt er ook nog gestart in de gladde velden, waaronder in het D4*-veld. Hier starten Lit&Licht en Zeestrijkers. Orca’s eerste Club4* heeft al meermaals bewezen hun kekke jasjes en de ‘club’-titel waardig te zijn en traint en gaint als een malle om de wind te trotseren. Met een schnelle boot, coachteam en kasten van dames is het enige wat nog mist dat blik op een ‘echte’ 2K! Fusieploeg Zeestrijkers’ only way is up, dus daar zal het niet aan liggen! Bovendien zal de zware-mannen-Vrolijke Vier goed dienst doen als windbreker op de WAB. Wie weet dat het met een nieuwe kracht uit onverwachte hoek (Iris bedankt!) toch nog een plekje kan klimmen?

Van een vier verdubbelen we naar de DCl8+. In Delft werden zij eerste van de bokaal en met een totale afstand op de Rotte die verdacht dicht bij de PEiL-afstand komt, zal deze wedstrijd zich goed lenen voor dat felbegeerde blik voor de hardwerkende clubdames.

Tussen al dat vieren- en achtengeweld is er gelukkig ook ruimte voor souplesse. Maar liefst 5 duo’s zullen zondag Willy’s Water betreden. Bij de heren zien we een waarachtige crossover episode: Coen Bolander en Hidde Negenman zullen als ware materiaalmakkers laten zien hoe je wél met een boot om moet gaan. Hoewel materiaalmakkers wellicht een betere naam was geweest, zullen zij zondag bekendstaan als Buigharry’ odz we trekken het wel recht.

Bij de dames zien we en directe confrontatie tussen Ankie de Bekker & Marielle Gaalswijk en Robyn Beekman en Gigi Dekker. Aangezien Ankie en Marielle  wél een ploegnaam hebben opgegeven (Uitgeselecteerd) zien we voor hen de beste kansen om er met de overwinning vandoor te gaan. In de voorwedstrijd die hierop volgt zal Op Karakter de stormwinden tegemoet varen, bestaande uit Froukje Balkestein en Fleur van Boven. Met Mario en Roeiigi, bestaande uit Maria Mojet en Marlies Grolle completeren we het Dames-twee-zonder-kwartet.