Een kaartje van… Marnix Erasmus

Lieve groene Arco, 

Bedankt voor jullie gi-ga-groene kaartje!

Wat is volgens jou, als voorvechter van stijl, jouw favoriete tint groen?
Om gelijk maar met de deur in huis te vallen, mijn favoriete kleur groen is die van een verse lentebos. Voor mensen die niet buiten komen, dat ligt in de buurt van de welbekende RAL 6035, een tikje minder fel dan de Arco’s tuinbroeken. 

Alhoewel groen natuurlijk een geweldige kleur is, draag ik het liefst de rode matcie-tuinbroek. Ik heb er alle vertrouwen in dat jullie onze nieuwe leden kunnen laten inzien dat Orca-rood toch echt de mooiste kleur is. 

Wat is voor jou het leukste moment is geweest in dit formatieproces?
Wat voor mij het leukste moment is geweest in het formatieproces? Dat zijn de gesprekken zelf. Je praat over de visie op Orca van mensen die echt een hart hebben voor de vereniging. Zoals jullie zelf al noemde staat er nu een ijzersterk bestuur, iets om als formatieteam erg trots op te zijn. 

Wat is de belangrijkste les die jij als intro-ervaringsdeskundige meeneemt naar de komende UIT-week?
Ietwat laat, maar precies op tijd schrijf ik dit kaartje, want in november is het namelijk weer tijd voor de commissiemarkt! Dan komen we bij de volgende vraag – Intro wijsheden:

Zoals je noemde ben ook ik ooit begonnen als Commissaris Catering. Een taak die graag bekleed wordt door de eerstejaars van een commissie en staat om die reden bekend als de “feutentaak”. Echter is het een voorrecht om je als eerstejaars in zo’n belangrijke commissie te bevinden. Je krijgt veel vrijheid en verantwoordelijkheid en leert daarmee heel veel van Orca heel snel kennen. Zo zie je dat jong-Orcanen die in hun eerste jaar al een commissie doen, vaak beter doorstromen naar andere commissies. Zo ook bij mij. Wat ik als ervaringsdeskundige vooral wil meegeven is dat het ontzettend leuk kan zijn om naar een evenement toe te werken, maar dat het ook belangrijk is om tijdens het evenement te genieten. Tijdens het evenement ben je vaak druk met dingen regelen, brandjes blussen of aansturen – dan is het voorbij voordat je met je ogen hebt kunnen knipperen.

Tot slot, Marnix, ben jij als doorgewinterde Orcaan voor ons en onze toekomstige groentjes een bron van kennis over deze vereniging. Daarom zouden wij ons vragenvuur graag willen afsluiten met de vraag; als jij ons en de nieuwe lichting Orcanen íéts mee zou moeten geven over onze/hun Orcarrière, wat zou dat dan zijn?
De rood-grijze Orcaharen beginnen langzaam zichtbaar te worden en voel ik mij steeds comfortabeler in de positie als oude kna(/o)r van de vereniging. Omdat met ouderdom ook wijsheid komt, wil ik graag nog één ding meegeven aan de nieuwe leden: 

Hoe meer energie je in Orca stopt, hoe meer plezier je er uit krijgt. Daarbij wel een belangrijke kanttekening: Deze vergelijking is niet lineair, maar een curve. Het heeft een limiet. Als je er meer energie instopt dan je aankan, ga je eraan onderuit. Denk aan jezelf, neem niet te veel hooi op je vork. Kies een voor jezelf behapbare hoeveelheid commissies en/of activiteiten, en steek daar je energie in. Commissies zijn té leuk om je tijd en energie onder te moeten verdelen. 

Alhoewel commissies een groot onderdeel van onze vereniging is, blijven we natuurlijk een roeivereniging. Daarom heb ik een aantal vragen voor Jos Bouhuis van middengroep mannen. 

Jij kwam natuurlijk al uit de roeiwereld toen je bij Orca binnenkwam, maar hoe was jouw eerste jaar bij Orca? 

Ik ben kortgeleden begonnen als coach van EJD – en het blijkt het nog knap lastig om mensen een goeie roeihaal aan te leren. Wat omvat een goeie roeihaal eigenlijk? 

Tot slot heb ik natuurlijk jou en Niels gevolgd op het EUC, maar welk geheim schuilt er achter het feit dat jullie tot twee keer toe in de laatste 20 meter een plek naar voren zijn geschoven?