Studeren als Harry Potter en roeien tegen The Other Place

Door Merel Lefferts

Na vijf jaar in Utrecht te hebben gestudeerd, waarvan ik de laatste twee jaar bij Orca lid was, ben ik afgelopen zomer aan een nieuw avontuur begonnen. Voor de komende drieëneenhalf jaar ben ik naar Oxford gegaan om mijn PhD te doen.

Harry Potter-achtige tradities

Oxford is een mooi stadje waar altijd iets te doen is en waar je kunt genieten van een druk studentenleven, met een overvloed aan etentjes en borrels op mooie locaties. Natuurlijk zijn er ook de prachtige gebouwen en de ‘Harry Potter-achtige’ tradities zoals matriculation, waarbij de traditionele cap en grown gedragen worden. (red. een ceremonie waarbij je officieel student aan de universiteit bent, er wordt speciaal soort cape en hoofddeksel gedragen. Zie foto van Merel.)

Matriculation

Matriculation’ met traditionele cap en grown.  

The other place

Naast dit alles en mijn studie zelf natuurlijk (het is heel makkelijk te vergeten dat ik hier ben om te studeren en onderzoek te doen), wordt er in Oxford ook veel geroeid. Roeien is hier verreweg de meest populaire sport, en bijna iedere student heeft op z’n minst één keer in een roeiboot gezeten. Het roeien is hier verdeeld in college rowing en university rowing. College rowing kan op allerlei niveaus. Je kunt ervoor kiezen om een paar keer per week te roeien met een ploeg die vaak de beer boat wordt genoemd. Maar je kunt er ook voor kiezen om bijna iedere dag te trainen om de eer van je college te verdedigen tijdens de bumpings die tussen de colleges worden gehouden. Bij het university rowing neem je het op tegen de snelste ploegen van de andere Britse universiteiten. Het ultieme doel van deze universiteitsploegen is natuurlijk het verslaan van de roeiers uit The Other Place (ook wel bekend als Cambridge) tijdens de jaarlijkse Boat Race.

Toen ik in Oxford kwam heb ik me aangesloten bij de Oxford University Women’s Boat Club (OUWBC). Deze boat club heeft als doel twee damesachten tegen Cambridge te laten racen. De eerste acht zal dit tijdens de Women’s Boat Race doen en de tweede acht tijdens een ‘reserve’ Boat Race tegen de tweede acht van Cambridge. Ik ben op een bijzonder moment lid geworden van de OUWBC. We zijn ons namelijk aan het voorbereiden om vanaf 2015 de Women’s Boat Race op de Tideway in Londen te laten varen (tot nu toe vond deze altijd plaats bij Henley). Op deze manier hopen we een net zo gave Boat Race met net zoveel aandacht en prestige te krijgen als de Boat Race bij de mannen. (Heeft het echt zo lang moeten duren voordat iemand kon bedenken dat damesroeien net zo belangrijk en cool is als mannenroeien?)

 groepsfoto

Groepsfoto met de ploeg

De Boat Race

In november en december heb ik al twee gave wedstrijden met de OUWBC mogen starten: The Fours Head, een head race in viertjes op de Tideway in Londen, en The Trial Eights, een race ter voorbereiding op de Boat Race waarbij twee gematchte ploegen van dezelfde vereniging tegen elkaar racen over het hele parcours van de Boat Race. Dat deze race op het parcours van de Boat Race was, was voor de dames dit jaar voor het eerst. Nu zijn we ons volledig aan het focussen op de Boat Race welke op 30 maart zal plaatsvinden.

Trial eights

The trial eights

Naast dat we bijna iedere dag twee keer trainen om betere, sterkere en fittere roeisters te worden, zijn we ook maar gewoon een groep dames die naast hun studie en hun (misschien een beetje uit de hand gelopen) hobby samen leuke dingen doen. Naar de film gaan hier in Oxford. Een dagje naar Rome en een Bad Kit Day tijdens ons trainingskamp in Sabaudia in januari. En (compleet dichtgetikt) een 8+ van zand bouwen op het strand en er dan ook nog echt in proberen te roeien.

Er gebeurt hier zo veel, dat het erg makkelijk is om te vergeten dat ik in Oxford ben voor mijn PhD en vooral hoe bijzonder het eigenlijk is om hier te mogen zijn en dit alles mee te mogen maken.

Haal door en FTT!! (Dit laatste mag je zelf googlen)