Bevroren en schor – Ervaringen van een compo-coach

Door: Friso van der Klaauw

Michelin-mannetje

Hoewel de winter dit jaar zacht is, is het nog steeds behoorlijk koud. Ik sta in mijn winterjas op het vlot met vijf bibberende dames in witte shirts om me heen. Een van de dames ziet eruit als een Michelin-mannetje, ze is niet meer herkenbaar door de vele sjaals, jassen en mutsen die ze draagt. Alleen haar ogen zie ik nog. Snel leg ik het plan uit en stel ik het trainingsdoel: hard staan zodat de boot stabiel ligt; focus ligt op gelijkheid. De dames stappen in en ik loop samen met mijn ploeggenoot naar onze fietsen. De training gaat lekker en onze dames voeren de oefeningen goed uit. Vanaf de kant leef ik mee met de stuur, die het waarschijnlijk nog kouder heeft dan ik. Na de training is het dringen bij de verwarming tijdens de nabespreking. Hierna schrijven  mijn ploeggenoot en ik  het verslag van de training in het trainingschriftje waarin we de voortgang van de ploeg bijhouden, terwijl wij zelf ook langzaam ontdooien.

foto klein

Foto Rikkert Wijrdeman

Een hechte ploeg smeden

Ik roei bij de Doorhalers- onvermoeibaar. Volgens mij zijn wij een van de weinige compo-ploegen op Orca die niet één, maar twee ploegen in één jaar hebben gecoacht:  de Bananenbootjes en de Bootwerkers – onweerstaanbaar. Dit jaar zetten we het coachen door met onze nieuwe ploeg, de dames van Hoteldebootel. Onze eigen coaches, de dames van Armada – onverwoestbaar,  hebben ons team tot een hele hechte groep gesmeed. Dit was ook een van de dingen die wij wilden bereiken bij de ploeg die wij zouden gaan coachen. Naast het roeien is er bij een competitieploeg ook veel ruimte voor gezelligheid en we sporen ze daarom aan om naar de borrelavonden op Orca te gaan.

Het coachen van een compo- ploeg is bijzonder omdat je een bindende factor bent in het vormen van een hechte vriendengroep. Bij het roeien is het natuurlijk belangrijk dat je samenwerkt en dat je op elkaar bent ingespeeld. Door goed te coachen help je jouw ploeg dit te bereiken. Je ziet je ploeg steeds beter worden en naar elkaar toe groeien. Spar vooral zo veel mogelijk, hierdoor wordt de ploeg steeds beter met het omgaan met de wedstrijddruk en stijg je op de sparladder. De wedstrijden zijn natuurlijk het spannends, hier moet jouw ploeg laten zien hoe hard ze kunnen gaan. Tijdens wedstrijden schreeuw je de longen uit je lijf en ga je natuurlijk helemaal los als jouw ploeg als eerste over de finish komt!

nabespreking

Foto Rikkert Wijrdeman

Duidelijke afspraken

Om een goede coach te zijn, moet je duidelijke afspraken hebben binnen jouw eigen ploeg en de juiste aanpak zien te vinden voor jouw coachploeg. Is jouw team gebaat bij een harde aanpak? Wees dan zuinig met complimentjes en stel strenge eisen. Natuurlijk hoeft dit niet, sommige ploegen hebben veel positieve feedback nodig van hun coach. Orca organiseert regelmatig coachcursussen, die gegeven worden door ervaren coaches van wedstrijdploegen. Ga zoveel mogelijk naar deze cursussen, de dingen die je hier leert kan je meteen toepassen bij de ploeg die je coacht, maar ook bij je eigen ploeg. Hoe vorm je een groep van meestal zes eerstejaars, die elkaar niet goed kennen om in een geoliede roeimachine? Dat is de vraag die beantwoord word door te experimenten en door de ervaring die op Orca rondloopt te gebruiken. Elke ploeg is anders, als coach moet je de juiste aanpak zien te vinden.  Heb je die eenmaal gevonden, dan is succes verzekerd!

Wil je ook een compo-ploeg gaan coachen? Mail dan snel naar Competitie@Orcaroeien.nl