Roeiplan Heineken NOOC Openingstoernooi

Door: Friso van der Klaauw

Dit weekend is het zover, het Heineken NOOC Openings Toernooi! Voor de ploegen die geen coach hebben of nog geen wedstrijdplan hebben, volgt hieronder een voorbeeld van een wedstrijdplan.

De HNOT is een wedstrijd waarbij je 3 keer 500 meter roeit, eerst twee keer in een kiel-linie (bumpingvorm) en de 3e keer 500 meter in boord-aan-boord (naast elkaar). Wees goed voorbereid en kijk op het wedstrijdschema, hier staat hoe laat je moet starten. Dit schema staat op de site van Orca en op de site van de HNOT. Ben je je sporttas aan het inpakken, maar ben je bang dat je iets vergeet? Kijk dan nog even naar het artikel Checklist: wat neem ik mee naar wedstrijd!

Vidar roeiwater

Het roeiwater van TSR Vidar 

Uitzetten gelijk na… NU!

Op het wedstrijdschema staat vermeld hoe laat elke ploeg zich moet melden. Zorg dat je 60 minuten voordat je moet starten je meldt bij het secretariaat, dat zich bevindt  in de wedstrijdtoren. Hier krijg je de rugnummers (ter inlevering van 5 euro borg). Wees zuinig op de rugnummers, je hebt ze de hele dag nodig en als je ze kwijt raakt of beschadigt,  krijg je de borg niet terug. Uiterlijk 30 minuten voordat je start, zorg je dat de ploeg zich meldt op het vlot bij de composaris of iemand van de CBC.

Je moet ervoor zorgen dat je volledige ploeg op tijd de boot in het water legt of overneemt. Het overnemen moet snel gebeuren omdat de ruimte aan het vlot beperkt is. Afstellen doe je dus op het water. Controleer voordat je naar de start toe roeit de riggers, voetenbankjes en dolklepjes. Zorg dus dat er een 10/13 aanwezig is in de boot wanneer jullie van wal steken. Zodra je gaat oproeien, oefen twee keer een startje en naar behoefte 1e stop en 3e stop. Zorg ervoor dat jullie er professioneel uit zien om tegenstanders te imponeren. Ga niet te veel rondkijken, maar blijf gefocust op de eigen ploeg. Maak ver van de start rond en volg de aanwijzingen van de wedstrijdleiding op. Vijf minuten voordat je start moet de boot zich in het gebied voor de start bevinden. Let dus op de tijd met het oproeien. Tijdens het oproeien moet je de boot stil leggen als er een wedstrijd langs komt. De opvaarstrook is smal, dus kijk extra goed uit als je een andere  boot wilt inhalen.

NOOC

Bij een start gaat het er heftig aan toe…

Klaar voor de start

Tijdens de eerste twee wedstrijden hebben jullie een vliegende start, dat wil zeggen dat je 50 meter voor de start al op komt roeien en de boot niet stil legt. Kom daarom met een stevig tempo over de streep. Zorg dat je al voor de start de boot op wedstrijdtempo hebt, waardoor je tijdwinst pakt. Zodra jullie over de start komen, begint de tijd te lopen en ga je fel weg met 20 halen wedstrijdtempo. Blijf staan in harde doorgaande haal, iets verhoogd tempo dan normaal. Bij de 350 meter (dus na 150 meter roeien, de afstanden staan aflopend naast de baan) of naar inzicht van de stuur zetten jullie een tussensprint in, een 3 naar 10. Blijf in verhoogd tempo doorgaan tot de 150 – 100 meter, naar inzicht van de stuur. Zet de eindsprint in van een explosieve 3 naar 20. Gooi alles er nu uit!

De start

De start van de boord-aan-boord race 

Bij de boord-aan-boord wedstrijd is het anders. Je start weg uit een vaste start. Dat betekent dat de stuur een starttouw moet vasthouden.  Het starttouw is een touw met een handgreep dat aan een kabel boven het kanaal hangt. Als jullie in de goede baan liggen, pakt de boeg dit touw en geeft het door aan de stuur. Je vaart hetzelfde schema als bij de vliegende start, het enige verschil is dat je nu vanuit stilstand start. Jullie starten wanneer de wedstrijdleiding alle ploegen heeft opgenoemd en de rode vlag naar beneden is. Je hoort bijvoorbeeld: Orca, Gyas, Theta… opgelet…. AF!  Nu begin je met een startje van 3 keer ¾ haal. Ga zeer agressief weg bij de start. Dit is de techniek van Orca, probeer zo snel mogelijk de ploegen achter je krijgen. Dit geeft niet alleen een boost voor je eigen ploeg maar ook een psychologische nederlaag voor je tegenstanders. Zij kunnen jou niet zien, jij hun wel!

Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus!

Haal Door!