Commissie in de Spotlight: de GuusCie

Orca’s verenigde Guusen

Door: Guus

Sinds het jaar ’13-’14 is Orca de enige vereniging in Nederland met een eigen GuusCie. En dat is belangrijk. Verschillende mensen met de naam Guus, in de vrije betekenis ‘strijder met de staaf’, hebben namelijk de nodige sporen achtergelaten in de legendarische geschiedenis van onze mooie vereniging.

Guus van der Werff maakte het ontstaan van Orca in 1970 van dichtbij mee. Met gerust hart mogen we zeggen dat hij een prijzenswaardige bijdrage leverde aan het eerste succes. Tussen 1970 en 1974 haalde hij 22 klasserende en 12 niet-klasserende blikken. Daarmee prijkt hij vandaag de dag nog altijd op plaats 26 in de blikkenlijst. Ook is Guus voorzitter geweest en al zijn inzet voor Orca leverde hem uiteindelijk de status van erelid van onze AUSR op.

Wat Guus in zijn tijd nog niet wist, is dat zijn inspanningen op termijn een basis zouden leggen voor het verenigen der Guusen binnen de kaders van een eigen commissie.

Toen Guus uiteindelijk besloot Orca op een lager pitje te zetten brak een wat stillere periode aan in het tijdperk van de Guusen op Orca. Een periode die niet lang duurde en behoorlijk succesvol werd verbroken met de komst van Guus Welter. Deze man heeft niet één, maar twee keer in het bestuur gezeten. In 1982 waarborgde hij de kwaliteit van het materiaal en een jaar later besloot hij zijn bestuurscarrière uit te breiden met de functie van Commissaris Wedstrijdroeien. Vanaf 1990 komt deze man geregeld voor in de statistieken als wedstrijdcoach. Sindsdien heeft Guus menig roeier succesvol over de finish gekregen. Zelfs vorig jaar was hij nog in touw als coach van Ouderjaars Zwaar. Ondanks het feit dat Guus geen lid meer is van Orca wil de GuusCie zijn inspanningen niet onderbelicht laten en beschouwt hem als een onmisbaar lid van de commissie.

Vanaf 2010 neemt het aantal actieve Guusen op Orca in rap tempo toe. In dat jaar wordt tweederde van de huidige actieve belichaming van de GuusCie lid, bij name van Guus van Middelaar en Guus Beenhakker. Twee jaar later volgt Guus Kneepkens, onze jongste man.

Guuscie

De GuusCie

Na een Rode, Blauwe en een Oranje Guus als Arconing en drie Guusen in Orca’s F.C. laat Guus zijn sporen op Orca na, zowel in het roeien als in de vereniging. Daarom vonden we het leuk om ons te verenigen in onze eigen ‘cie. Een commissie die Orca jaarlijks wil voorzien van de tofste baravond van het jaar, waarvan de eerste editie op 27 maart op het menu staat. Een commissie met commissievergaderingen die na minder dan één of twee La Chouffe’s terecht uitmonden in baravond preparty’s. Een commissie met –al zeggen we het zelf- een relatief effectief promoteam.

En toegegeven, met het oprichten van de GuusCie hopen wij ook een beetje dat een Guus –een heuse strijder met de staaf– zich altijd thuis zal blijven voelen op Orca en veel voor de vereniging kan blijven betekenen, zowel op als naast het water.

Haal door!

Orca’s GuusCie:

Guus Beenhakker

Guus van Middelaar

Guus Kneepkens

Guus van der Werff (erelid)