Roeiplan SRG : Er gaat niks boven Groningen

Door: Friso van der Klauw

Om met de woorden van Nuon te spreken: het gaat hard, heel hard! En dat gaan de Orca-ploegen ook. Tenminste, als ze de wind mee hebben. Komend weekend zullen Orca-ploegen afreizen naar het hoge noorden om te strijden op het meest omstreden roeiwater van Nederland: Harkstede. Volgens energieleveranciers is de Groningse polder het meest winstgevende gebied als het gaat om het opwekken van windenergie. Om deze reden staan er, in plaats van bomen windmolens langs de roeibaan. Echt, ik lieg niet. Windmolens. Bereid je voor op een heftig weekend!

Harkstede

Harkstede ligt niet in de stad Groningen , maar midden in de polder. Vanaf Groningen Centraal rijden er bussen op en neer naar Harkstede. Houd contant geld bij de hand, de bus kost 5 euro voor een retourtje. Op Groningen Centraal is het even zoeken naar de bus, let vooral op of je roeiers van andere verenigingen ziet. De busreis van ongeveer een half uur gaat door het pittoreske landschap van Groningen. Eenmaal op Harkstede meldt je jouw ploeg aan bij het secretariaat, waar je in ruil voor 10 euro borg je rugnummers krijgt.

Wind

De wind kan in Harkstede een belangrijke rol spelen. Niemand kan helaas voorspellen hoe de wind gaat staan. Als je geluk hebt, heb je de wind mee als je de wedstrijd roeit. Het oproeien zal hierdoor echter wat langzamer gaan. Het is belangrijk om als stuur goed de wind in de gaten te houden, je drijft heel snel af. Het is daarom ook verstandig om veel ruimte van de start te nemen in het startgebied, zodat je genoeg ruimte hebt om de boot in jouw baan te sturen als jullie naar de start toe roeien.

De race

In Harkstede zul je, net als op de Skøll Cup, één kilometer roeien. Je roei twee keer een boord-aan-boord race, waarvan de laatste de finale is. Start weer met een felle start van 3 keer ¾ haal, waarna je 20 halen op topsnelheid maakt. Blijf weer hard staan, maar verlaag het tempo een klein beetje. Jullie kunnen hierna kiezen voor een tussensprint van 3 naar 10 halen bij de 500 meter lijn of twee tussensprints bij de 700 meter lijn of bij de 400 meter lijn. Zet de laatste 100 meter in met een krachtige eindsprint en geef alles wat je hebt!

Daarnaast is het ook belangrijk dat jullie, wanneer de boot uit het water wordt getild en wordt omgekeerd, de buik in de richting van de wind houden, zodat de boot niet te veel wind vangt. Vraag eventueel andere roeiers om hulp met het tillen en omkeren. Ten slotte is het belangrijk dat jullie de boten goed vastmaken op de stellingen. Het kan namelijk gebeuren dat de boten van de stellingen worden afgeblazen, wat leid tot schade die gemakkelijk voorkomen kon worden. Laat je in de boot echter niet afleiden door de wind en zet de boot met elke haal zo hard mogelijk weg!

Als allerlaatste tip: geniet ervan, want er gaat niks boven Groningen!

Voor meer info: http://www.roeiregattagroningen.nl/