Watch and row – 5 roeifilmpjes die je gezien moet hebben

door: Karlijn Kremer en Edmee Verbeek

Met het raceplan in je achterhoofd stap je de boot in de voor de race. Een race die je moet knallen, keihard pompen tot je bij de finish bent. Dat is waar roeien om gaat en de kunst is om het er ook nog heel simpel uit te laten zien. Toproeiers zijn hier dag in dag uit mee bezig. Ze werken toe naar een belangrijke race, EK of WK. Ook toen wij nog niet wisten wat roeien  was, zijn er al veel toffe wedstrijden verroeid. Dankzij het internet kunnen we veel van deze races terugkijken. Op internet staan meer dan 1000 filmpjes van mooie races met krachtige halen en bizarre eindsprints. Wat is nu toffer dan te zien hoe deze bikkels hun halen maken, zeker als dit Orcanen zijn!

Wij zochten 5 filmpjes uit die je als roeier dus echt gezien moet hebben. Niet alleen leuk, maar ook nuttig. Goed roeien zien doet goed roeien.

1. Koninklijke Holland Beker 1999, M8+

Je hoort Merijn van Ooijen sturen alsof je bij hem in de boot zit. In de boot zitten echter Nico Rienks, Joeri van Leeuwen, Derk Fontein, Geert Cirkel, Geert Jan Derksen, Gijs Kind, Stephan van Dongen en Niels van de Zwan. Het is de acht die op de Koninklijke Holland Beker in 1999 tegen Canada roeit. Hier kun je zien hoe elke haal tot aan het eind toe simpel simpel en mooi blijft, terwijl echt alles eruit wordt getrapt. Poppetje voor poppetje werken ze zich als eerste naar de finish. Een race die zeker het kijken waard is!

 

2. Heineken Roeivierkamp 2010 – 750m Lichte Holland Acht Onboard 

Vanuit de positie van de stuur vlieg je over het Amsterdamse water in deze ‘lichte Holland8’. Zij gingen tijdens de Heineken Vierkamp van 2010 voor de winst. In dit filmpje van de 750 meter zien we de Muda tweeling op slag, en horen wij de aanwijzingen van de stuur. Na een rustig begin “Lekker ontspannen gasten” gaat de ervaren stuur, Peter Wiersum, bij de laatste 300 meter echt helemaal los. Kijk dit filmpje en zie hoe Peter de longen uit zijn lijf schreeuwt en de jongens (waaronder Orcanen Rutger Bruil en Stijn Verwey) aanspoort om alles uit zichzelf te halen.


 

3. Men’s Pairs Rowing Heats Replay – London 2012 Olympics

Iedereen die we vroegen of ze nog leuke roeifilmpjes wisten kwam meteen met de mannen 2-  op de Olympische spelen in 2000. Maar waarom is nu juist dit zo’n bijzondere race? Het begin is geen spektakel, de Britten denken zelfs de winst al binnen te hebben. Tot dat daar opeens iets onmogelijks gebeurt! Roeien is een mentaal spelletje, een beter voorbeeld van pure wilskracht vind je niet.
Kijk goed, en haak niet af voor de laatste 750 van de race!

 

4. Final – Women’s Pair Rowing Replay – London 2012 Olympics 

Deze twee dames kunnen roeien, en hoe. Voor dit Britse duo, Glover en Stanning, zijn de Olympische Spelen in Londen een thuiswedstrijd. In de 2- starten zij de finale, waar ze vanaf het begin krachtige klappen laten zien. Samen zetten ze een sterk ritme neer, en bouwen ze hun voorsprong op de rest van het veld langzaam uit. Spoel door naar 10:48 min. om de race van Stanning en Glover direct te kunnen zien.

 

5. 2k Erg Start
Je ziet ze in de kleedkamer lopen of door de gang slenteren. Roeiers met rood aangelopen hoofden die verwoed proberen hun watervoorraad aan te vullen. Het is die ene training waar je misschien net iets meer tegenop ziet, juist de ergometer training. Toch is het vaak een goede manier om jezelf te verbeteren en sterker te worden. Ook jouw techniek op de ergometer kan je verbeteren. Deze dames van het Great Brittain rowing team laten zien hoe je de 2k test moet starten. Watch and learn.