Het land van… Poëzie, het Paaseiland, Koper en Roeien?

Door Nannet Fabri

Deze zomer is een echte sportzomer. Tijdens het WK hockey in Den Haag zijn de Nederlandse dames er met goud vandoor gegaan, en hebben de mannen zilver gewonnen. In Brazilië hebben de Nederlanders de Spanjaarden de grond in geboord, en met iets meer moeite hebben ze door ook van Australië te winnen, een plekje in de achtste finale gehaald. Met de Tour de France en, als hoogtepunt, de WK roeien in Amsterdam, hebben we een fantastische zomer voor de boeg. Maar voordat het zover is, beschouwen we de roeiers uit de landen waartegen de Nederlandse voetballers moeten spelen in Brazilië. En deze keer is dat Chili!

 Chili roeien

In het noorden van Chili bevindt zich de droogste plek op aarde. Per jaar valt er zo’n 0.05 mm regen, eigenlijk niets dus. Het is dan ook niet zo raar dat het roeien in Chili niet op een hoog niveau is. Voor roeien heb je immers water nodig. Op de Zuid-Amerikaanse Spelen werden echter wel heel wat medailles binnengehaald. Echter in heel Zuid-Amerika is het roeien geen grote sport en de sterkste roeiers van de wereld waren ook zeker niet op deze Spelen. Binnen de Chileense equipe is het nog niet duidelijk of er roeiers naar de WK in Amsterdam zullen gaan. Maar er zijn natuurlijk wel kanshebbers voor een uitzending!

Chileense equipe

De Chileense Equipe

Tweetjes

Bij de twee-zonders zijn dit Oscar Vasquez Ochoa en Felipe Leal Atero. Zij roeien al ruim een jaar samen, en zetten voor Chileense begrippen mooie tijden neer. Echter tegen roeiers zoals the Kiwi-pair (Eric Murray & Hamish Bond) zijn zij totaal niet opgewassen. Op de WK kunnen we deze Chilenen dan ook in de C- of D-finale verwachten. Nibaldo Yañez Ortiz en Francisco Ruiz Gavilan zullen we in het lichte dubbeltweetje zien, maar ook voor hen is er geen podiumplaats weggelegd. Bij lange na niet. Deze twee mannen mogen al blij zijn als ze de C-finale halen.

Skiffjes

In de equipe zijn er slechts twee dames, die beiden in een skiffje willen starten. Josefa Vila Betancur bij de lichte dames en Antonia Abraham Schüssler bij de dames. Bij de zware mannen is er ook een Chileens skiffje, die wordt bemand door Bernardo Guerrero Diaz. Voor alle drie de skiffeurs geldt eigenlijk hetzelfde als voor de tweetjes: veel kunnen we niet van  hen verwachten. Het zijn allemaal jonge roeiers, die naast hun onervarenheid ook nog eens kracht missen. Twee punten die samen geen positieve uitslag ten gevolge zullen hebben.

Viertje

Als laatste hebben de Chilenen nog een viertje. Nelson Martinez Hodde, Fabian Oyarzún Zbinden, Felipe Cardenas Morales en Rodriquez Muñoz Santibañez. Deze mannen zijn misschien wel de sterkste van de hele Chileense equipe. Toch zullen ze geen potten breken op de WK. Een B-finaleplaats zou er nog wel eens in kunnen zitten, en dat is voor deze jonge goden toch wel een behoorlijke prestatie.

 Chili vierzonder

De vierzonder op het podium van de Zuid Amerikaanse Spelen

Al met al kunnen we dus wel concluderen dat het roeien in Chili niet iets is om over naar huis te schrijven. Maar er is hoop. Er zijn een hoop jeugdroeiers, die het in binnen- en buitenland een heel stuk beter doen dan hun oudere landgenoten. Op dit moment kunnen we alleen maar zeggen dat de Chilenen zich maar beter kunnen gaan richten op het voetbal, want daar zijn ze klaarblijkelijk een stuk beter in (maar hopelijk niet zo goed als wij…).