Het land van.. Barbecues, Kangoeroes, Didgeridoo’s en Roeien?

Door Nannet Fabri

Deze zomer is een echte sportzomer. Tijdens het WK hockey in Den Haag zijn de Nederlandse dames er met goud vandoor gegaan, en hebben de mannen zilver gewonnen. In Brazilië hebben de Nederlanders de Spanjaarden de grond in geboord. En met de Tour de France en  als hoogtepunt, het WK roeien in Amsterdam,  hebben we een fantastische zomer voor de boeg. Maar voor het zover is, beschouwen we de roeiers uit de landen waartegen de Nederlandse voetballers moeten spelen in Brazilië. En deze keer is dat Australië!

In tegenstelling tot Spanje, onze vorige tegenstander op het WK voetbal, is Australië een echt roeiland. Ieder groot toernooi worden er door de kangoeroes gouden plakken in de wacht gesleept. Het hoogtepunt dit jaar was toch wel de World Cup in Sydney, waar er 6 gouden medailles werden binnengehaald. Grote namen waren tijdens dit evenement afwezig en maakten de uitslag iets minder spectaculair. Maar één ding is zeker, we moeten uitkijken voor die Aussies.

Logo Australië rowing

Het Australische team voor de WK roeien in augustus is nog niet definitief bekend gemaakt. Wel zijn er teams gevormd voor de laatste twee World Cups in Aiguebelette (Frankrijk) en Luzern (Zwitserland). Afhankelijk van hoe de teams daar presteren worden ze uitgezonden om op ‘onze’ Bosbaan te mogen roeien tijdens de WK.

Skiff

Zowel bij de Mannen, de Lichte Mannen als bij de Dames is er één roeier die de eer van Australië hoog mag houden. Bij de mannen kunnen we van James Wilson (lichte skiff) en Nicholas Purnell (zware skiff) niet al te veel verwachten. Beide mannen hebben al wat internationale ervaring (Purnell wat meer dan Wilson), maar hoog zijn ze nooit geëindigd. Bij de dames zijn de kaarten heel anders geschut. Kimberly Crow zal als huidige wereldkampioene haar titel willen verdedigen, maar er zijn kapers op de kust. Hoewel zij al een geweldige lijst van prestaties op haar naam heeft staan en ze naar verwachting niet aan de stress en druk ten onder zal gaan, heeft de World Cup in Sydney bewezen dat alles mogelijk is. Emma Twigg (tweede op het WK in Korea) uit Nieuw Zeeland versloeg Crow met nog geen taftje verschil. Het belooft in ieder geval een mooie strijd te worden, waar hoogstwaarschijnlijk de Nederlandse dames niet aan zullen kunnen tippen.

 Australië Dames Skiff

Kimberley Crow

Dubbeltwee

In de dubbeltwee wordt door de Australiërs op alle vier de disciplines uitgekomen: lichte mannen, mannen, lichte dames en dames. Beide mannenteams hebben nog nooit samen in de boot gezeten op een internationale wedstrijd. Edward de Cavalho en Perry Ward zullen in het lichte veld dit pas in Luzern voor het eerst doen, terwijl James McRae en Alexander Belonogoff in Aiguebelette aan de start zullen verschijnen. Van beide ploegen wordt niet veel verwacht, maar als ze het goede ritme kunnen vinden, zouden ze het nog best wel eens moeilijk kunnen maken voor de Nederlanders.

Bij de dames ligt het net even anders. Olympia Aldersey en Sally Kehoe trainen al een tijdje samen in de dubbeltwee en hebben verrassend hard gevaren tijdens de World Cup in Sydney. De grote vraag is alleen, kunnen deze dames het aan? De tegenstanders zijn sterk (o.a. Nederland met Orca’s eigen Inge Janssen) en het is nog maar de vraag of de Australische dames de finale zullen halen. Voor Ella Flecker en Alice McNamara in het lichte veld lijkt een finaleplaats nog te ver gegrepen. Ze zullen er echter op gebrand zijn om in Aiguebelette en Luzern strakke tijden neer te zetten om de tegenstand bang te maken. De strijd zal hard zijn.

Twee-zonder en vier-zonder

De lichte twee-zonder en lichte vier-zonder zullen worden bemand door Samuel Beltz, Blair Tunevitsch, Thomas Gibson, Nicholas Silcox, Alister Foot en Darryn Purcell. De definitieve indeling is nog onbekend. Via time-trials zullen de coaches de sterkste twee ploegen op het water neer leggen. Voor al deze mannen zou er wel eens een finaleplaats in kunnen zitten, maar ze hebben nog een lange weg te gaan. Tot nu toe hebben ze het nog niet ontzettend goed gedaan, maar we moeten ze nog zeker niet afschrijven.

De bezetting voor de zware vier-zonder is al wel definitief. Vanuit vier viertjes die in Sydney hebben gestart, zijn de sterkste vier gekozen. Joshua Dunkley-Smith, Fergus Pragnell, Alexander Lloyd en Spencer Turrin mogen de eer van Australië verdedigen op de Bosbaan. Het is zeker dat deze ploeg rake klappen kan uitdelen, en een finaleplaats zit er dan ook zeker in. Maar de mannen moeten zich uiteraard wel blijven focussen, want het onderschatten van een tegenstander kan zo maar tot uitschakeling leiden.

Australië Coxless Four

De voormalige zware vierzonder, waarvan nu alleen Josh Dunkley-Smith nog in de boot zit. 

 Dubbelvier

De dubbelvier is mijn persoonlijke favoriet en met mannen als Christopher Morgan, Rhys Grant, Kieran Kobelke en Cameron Girdlestone ook heerlijk om naar te kijken. De mannen hebben veel ervaring, maar hebben nog nooit met elkaar gestart. In de skiffs en dubbeltweetjes zijn de mannen niet zo sterk, maar wie weet kunnen ze in de dubbelvier naar een hoger niveau komen. Compleet anders is het bij de damesdubbelvier. De verwachting is dat Kerry Hore, Jennifer Cleary, Jessica Hall en Madeleine Edmunds het goed gaan doen. Een gouden medaille werd er behaald op de World Cup in Sydney en dat smaakt uiteraard naar meer. Deze dames kunnen we nog wel op het podium verwachten. Dit geldt ook voor de lichte damesdubbelvier. Met de ervaren roeisters Sarah Pound, Hannah Every-Hall, Maia Simmonds en debutante Laura Dunn, hebben de Australiërs hier een sterk team waar we veel van kunnen verwachten.

Acht

Last, but not least, het koningsnummer van het WK: de acht. Bij de mannen zullen William Lockwood, Joshua Hicks, Angus Moore, Scott Laidler, James Chapman, David Crawshay, Thomas Larkins, Alexander Hill en David Webster (stuur) starten. En deze acht is sterk. De helft van de boot bestaat uit dezelfde mannen als vorig jaar. Waar vorig jaar tijdens de WK slechts een 7e plaats het hoogst haalbare was, willen de mannen nu meer. Met vers nieuw bloed moet dit te doen zijn. Echter, de tijden mogen nog wel wat scherper en de weg naar victorie is nog lang.

De damesacht zal bestaan uit Hannah Vermeersch, Renee Chatterton, Katrina Bateman, Alexandra Hagan, Pauline Frasca, Michelle Yann, Kate Hornsey en Elizabeth Patrick (stuur). Ook hier is de helft van de boot vervangen ten opzichte van vorig jaar. Met een vijfde plek vorig jaar willen ze dit jaar het podium halen. In theorie is dit zeker haalbaar, maar het veld is sterk en er zijn meer landen die koste wat het kost op het podium willen staan.

Acht Australie

De zware acht in actie

De Australische equipe is dus erg groot en zeer allround. In sommige velden zullen ze het de Nederlanders moeilijk kunnen maken, in andere velden zullen ze aan het kortste eind trekken. Het is slechts een kwestie van afwachten hoe de kaarten geschud zullen worden en wie uiteindelijk z’n puntje als eerste over de streep weet te zetten. Maar één ding is zeker, het zullen spannende races worden die een genot voor het oog zullen zijn.

Heb je het eerste deel van deze serie gemist, en wil je graag weten hoe de Spanjaarden de Bosbaan over zullen gaan? Of wil je het gewoon nog een keer lezen? Dat kan hier!