Roeiplan Orca Composlot: Begin van de zomer, einde van een seizoen

Door Friso van der Klaauw

De zomer begint op 21 juni. Een nieuwe seizoen waarin iedereen gaat genieten van de vakantie. Echter komt er op 21 juni voor de comporoeiers een einde aan een ander seizoen, het roeiseizoen. Ze zullen nog een laatste keer alles geven op de Orca Slotwedstrijden!

Bosbaan

De Composlot wordt geroeid op de bosbaan, een terrein waar jullie hopelijk bekend mee zijn geworden. Zoals altijd moet je je melden bij de composaris en het secretariaat. Wat gaaf is aan dit evenement, is dat het georganiseerd wordt door Orca! Laat je dus van je beste kant zien en zorg ervoor dat het een topdag wordt!

De laatste keer?

Jullie kennen inmiddels het klappen van de zweep. Oproeien en manoeuvreren in het startgebied doe je op de gebruikelijke manier, tenzij de wedstrijdleiding iets anders van je vraag. Zorg dat je een half uur van te voren suikers hebt binnen gekregen, de energie zul je tijdens de race over één kilometer nodig hebben. Roei rustig op naar de start, de stuur pakt weer het starttouw. Zodra jullie het startsignaal hebben gekregen, knallen jullie er krachtige start uit, gevolgd door 20 halen op de maximale snelheid en oprijdtempo. Verdeel je krachten, een kilometer sprinten is pittig in een C4+. Zak na de 20 halen iets terug in tempo en kracht. Probeer zo snel mogelijk de andere ploegen achter je te laten! Als tussensprint raad ik een 3 naar 20 aan bij de 500 meter lijn of twee keer een 3 naar 10 bij de 750 en 350 meter. Zodra jullie ongeveer 200 meter voor de start zijn, moeten jullie roeien zoals je dat nog nooit eerder hebt gedaan! Gebruik alles wat in het afgelopen jaar hebt geleerd in deze eindsprint! Mochten jullie als eerste van jullie heat over de streep komen, dan komen jullie in de halve finale.

2k

Als je aan een wedstrijdroeier vraagt waar hij nachtmerries van heeft, dan is dat wel een 2k test op de ergometer. Zij hebben de luxe dat zij de 2 kilometer op het water in een snelle 8 mogen doen. De compo-ploegen die zich geplaatst hebben voor de finale van de Composlot moeten de 2 k afleggen in een c4+. Op dit soort momenten zullen de mannen zich onderscheiden van de jongetjes (of in het geval van de dames, de vrouwen van meisjes).

Zorg dat je bij de start weer snel en agressief vertrekt. Een makkelijke manier om een 2k op te delen is door bij elke 500 meter lijn een 3 naar 10 erin te gooien. In deze wedstrijd komt het aan op pure wilskracht. Laat zien dat jullie de allersterkste compo-ploeg van Nederland zijn! Zodra jullie de laatste 200 meter in gaan, zullen jullie alles moeten geven om dat blik binnen te slepen!

Na de composlot eindigt het NOOC avontuur van 2014. Maar wees niet getreurd, Orca bied nog veel meer zoals skiffen en commissies. Daarnaast organiseert Orca dit jaar de Calco Orca/NSRF slotwedstrijden op 5 & 6 juli en alle hulp is welkom! Stilzitten in de zomer hoeft ook niet. Laat tijdens de UIT ( 11 t/m 14 augustus) zien dat Orca de mooiste roeivereniging is en haal de meest gemotiveerde sjaarsen binnen! Natuurlijk kunnen jullie volgend jaar ook je C4+ omruilen voor een gladde 4. Kijk op de Orca site welke examens je hiervoor moet halen. Volgend jaar zijn er genoeg wedstrijden en bokalen die je kan roeien met je ploeg!

HAAL DOOR!