Het land… zonder leger, maar met toekans, brulapen en roeiers?

Door Marilou Boddé

Deze zomer is een echte sportzomer. Het WK hockey was een groot succes in Den Haag, en voetballiefhebbers zijn naar Brazilië afgereisd voor het WK voetbal. In la douche France wordt de Tour de France gereden. En als afsluiting van deze mooie periode het WK roeien op de Bosbaan. Voor het zover is beschouwen we de roeiers van uit de landen waartegen de Nederlandse voetballers moeten spelen in Brazilië. En deze keer is dat Costa Rica!

Het zal degenen die zondagavond laat nog wakker waren niet ontgaan zijn: de Costa Ricaanse overwinning op Griekenland was nogal moeizaam. Na een slopende verlenging, waarin Costa Rica slechts met tien man speelde, waren de Latijns-Amerikanen toch net even preciezer met de bal in het net leggen tijdens de penalty serie. Maar waar moeizaam nog een toepasselijke term was voor deze wedstrijd, is het een ernstig understatement voor de huidige gesteldheid van de Costa Ricaanse roei-equipe.

Na enig speurwerk in het Nederlands, Engels en Spaans, kan ik stellen dat het meest recente nieuws over een Costa Ricaanse toproeister stamt uit april 2012, in aanloop naar de Olympische Spelen in Londen. Deze 48 jarige Liliana Boruchowicz wordt lovend een ‘suberb master athelete’ genoemd en zij was de enige die Costa Rica vertegenwoordigde op de Latin American Olympic Qualification Regatta in Tigre, Argentinië op 23 maart 2012. Ze finishte hier helaas bijna een minuut achter de koplopers en eindigde niet hoger dan de laatste plaats. Haar naam is dan ook niet te traceren in de Olympische annalen.

Liliana Boruchowicz
Liliana Boruchowicz, die in haar eentje de volledige Costa Ricaanse afvaardiging vormt int het internationale roeien

Het lijkt erop dat er nog geen nieuw Costa Ricaans roeitalent is opgestaan en de kans dat je deze zomer op de Bosbaan een boot uit dit zomerse land spot is dan ook zeer klein. Desalniettemin heeft Club de Remo Feminino de Turrialba (vert.: club van dingen met riemen/peddels voor vrouwen) toch een leuk nieuwtje te melden: ze hebben zich gekwalificeerd voor de Panamerikaanse kampioenschappen raften dit jaar in Brazilië.

Lijkt het je leuk om tijdens de WK een kijkje op de Bosbaan te nemen om met eigen ogen zien hoe die Mexicanen het er nou echt vanaf brengen? En om natuurlijk onze eigen Nederlandse roeiers aan te moedigen (o.a. Orca’s Inge Janssen en Claudia Belderbos)? Koop dan hier je kaartjes! Lees ook hier over de roeiers van Spanje, Australië, Chili en Mexico.