Het land van … Maxima, de tango en roeien?

Door Stéphanie IJff

Deze zomer is een echte sportzomer. Het WK hockey was een groot succes in Den Haag, en voetballiefhebbers zijn naar Brazilië afgereisd voor het WK voetbal. In la douche France wordt de Tour de France gereden. En als afsluiting van deze mooie periode het WK roeien op de Bosbaan. Voor het zover is beschouwen we de roeiers van uit de landen waartegen de Nederlandse voetballers moeten spelen in Brazilië. En deze keer is dat Argentinië!

Waarschijnlijk kwam Argentinië bij veel Nederlanders pas echt op de kaart te staan, na de komst van Maxima. En veel verder dan de Argentijnse tango en een omstreden geschiedenis kom ik eerlijk gezegd nog steeds niet. Daarom was ik des te benieuwder hoe het land er qua roeien eigenlijk voor staat. Hoewel roeien in Argentinië niet bepaald de nationale sport is, is Argentinië wel het beste roeiland van Zuid Amerika. De topsport van het land heeft de afgelopen jaren een flinke groei doorgemaakt, nadat het Enard fonds was opgezet. Met belastinggeld van mobiel telefoongebruik worden de Olympische sporten ondersteund. Een merkwaardige constructie als je het mij vraagt, maar blijkbaar werkt het goed. Tijdens de Olympische Spelen in Londen behaalden ze zelfs een vierde plek met de mannen tweezonder. Voor de komende spelen in Rio hebben ze de doelstelling om ook daadwerkelijk medailles te behalen. Met die medailles zat het al goed tijdens de South American Games die afgelopen maart in Chili gehouden werden. Daar pakte Argentinië namelijk vrijwel alle gouden plakken, behalve bij de vrouwen skiff (daar werden ze tweede). Ook tijdens de tweede World Cup in Aiguebelette lag Argentinië regelmatig aan de start. Grote kans dat dezelfde namen ook op het WK in Amsterdam zullen starten. Kunnen ze een serieuze tegenstand vormen? We pakken ze er even bij.

Skiff

De vrouwen skiff was het enige boottype waarbij Argentinië geen goud had gewonnen bij de South American Games.  Op de tweede plek was Gabriela Best geëindigd, de beste skiffeuse van Argentinië. Ze gaat al een tijdje mee; in 2008 lag ze al aan de start van de Olympische Spelen in Beijing. In Aiguebelette werd zij eerste in de C-finale. Best knap, maar toch geen partij voor Chantal Achterberg en onze Inge Janssen. In de lichte vrouwen skiff eindigde Lucia Fernanda Palermo in Chili als eerste. Tijdens de World Cup II kwam zij echter alleen uit in de lichte dubbeltwee, we weten dus niet hoe ze in het internationale veld ligt. Waarschijnlijk vormt ze geen zware tegenstand, gezien de resultaten van de dubbeltwee. De mannen skiff werd in Chili gewonnen door Brian Rosso. Tijdens de World Cup II werd hij vierde in de B-finale, op 8 seconden afstand van Roel Braas. Als er geen heel gekke dingen gebeuren, is dat geen dus serieuze bedreiging.

Maria G. Best

Gabriela Best in actie tijdens Beijing 2008

Tweezonder

De mannen tweezonders zijn momenteel de beste ploegen van Argentinië.  De zware mannen tweezonder werd in Chili gewonnen door Rodrigo Hernan Murillo en Martin Lasserre. Tijdens de World Cup II werden zij 5e op 4 seconden van de nummer 2. Nederland deed in Frankrijk nog niet mee, maar in Luzern zullen Nanne Sluis en Gerbren Spoelstra laten zien hoe zij in het veld liggen. De lichte mannen tweezonder doet nog beter mee, en behaalde brons bij in Aiguebelette met Carlo Lauro en Agustin Campassi. Tijdens die race hebben ze laten zien dat ze goed terug kunnen komen, want ze schoven over de 2000m van de 6e naar de 5e, 4e en ten slotte 3e plek. Zij kunnen nog een beduchte tegenstander worden van Tim Weerkamp en Ivo de Graaf, die we kunnen gaan zien in Luzern.

Dubbeltwee

Lichte mannen dubbeltwee behaalde in Chili goud met Alejandro Colomino en Nicolai Fernandez. Op de World Cup II kwamen ze echter niet verder dan de D-finale. Die kunnen de Muda’s, die vijfde werden, gemakkelijk hebben. De zware mannen dubbeltwee won in Chili met Ariel Suarez en Cristian Alberto Rosso. Tijdens World Cup II werden ze derde in de B-finale. In Londen 2012 hadden ze echter de vierde plaats behaald, het beste roeiresultaat ooit voor Argentinië. Zijn ze achteruit gegaan, of kunnen ze in Amsterdam nog pieken op hun oude niveau? Nederland kwam met Thijs van Luijk en Dirk Uittenbogaard nog niet uit in Aiguebelette, maar we zullen in Luzern zien hoe zij ervoor staan. De lichte vrouwen dubbeltwee met Karina Wilvers en Lucia Palermo – de winnende skiffeuse van de South American Games – behaalde met in Aiguebelette slechts een laatste plaats in de C-finale.

Suarez_and_Rosso

Ariel Suarez en Cristian Alberto Rosso in Londen 

 Vierzonder

De zware mannen vierzonder werd bij de South America Games gewonnen door Joaquin Iwan, Agustin Diaz, Victor Sebastian Claus en Francisco Jonas Esteras. Tijdens de World Cup II kwam Argentinië niet uit in dit nummer, en het is dus de vraag of ze met de vierzonder op het WK zullen verschijnen.

 Over het algemeen zijn dus met name de zware mannen tweezonder en de lichte en zware mannen dubbeltwee serieuze tegenstanders tijdens het WK in Amsterdam. Gezien de professionalisering van topsport die momenteel in het land plaats vindt, zullen we in de komende jaren echter steeds meer rekening met ze moeten houden.

Lijkt het je leuk om tijdens de WK een kijkje op de Bosbaan te nemen om met eigen ogen zien hoe die Mexicanen het er nou echt vanaf brengen? En om natuurlijk onze eigen Nederlandse roeiers aan te moedigen (o.a. Orca’s Inge Janssen en Claudia Belderbos)? Koop dan hier je kaartjes! Lees ook hier over de roeiers van Spanje, Australië, Chili, Mexico en Costa Rica