Hulde aan de man in het hamburgerpakje

Misschien heb je hem wel eens op de Driewerf zien staan, op het water vooruit zien gaan of ben je ‘m in de loods tegengekomen met zijn hamburgerpakje aan. Deze man heeft veel voor Orca betekend – maar Orca omgekeerd ook voor hem. En zo sprak ik met Sjoerd Hamburger. Sjoerd, zo mag ik hem na ons telefoongesprek noemen. Sjoerd heeft aangegeven niet terug te keren in de topsport tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Maar stoppen met roeien? Nee, dat niet!

Door: Inez van Gijlswijk 

Prachtige verhalen zijn geschreven, maar ook pijnlijke verliezen zijn geleden tijdens de roeicarrière van Sjoerd. Zo heeft hij onder andere Europese kampioenschappen, wereldkampioenschappen en wereldbekerwedstrijden gevaren, waarbij hij bij de wereldbekerwedstrijden in 2011 een zilveren medaille behaalde en in 2012 een bronzen medaille op zijn naam schreef. Beide in de acht met stuurman. De wereldkampioenschappen in Amsterdam van 2014 en het winnen van The Boat Race in 2009 waren twee van zijn hoogtepunten. The Boat Race is een traditionele roeiwedstrijd die geroeid wordt op de Thames tussen de roeiploegen van Oxford en Cambridge. The Boat Race wordt doorgaans ook wel The Varsity genoemd. Sjoerd kwam zowel in 2009 als 2010 voor Oxford uit. In het tweede jaar dat hij meedeed aan The Boat Race verloor zijn ploeg. En dat terwijl Sjoerd toen kapitein van de boot was. Zuur, verschrikkelijk zuur, maar ook uit pijnlijke verliezen kun je een belangrijke les leren: hard werken loont écht.

Sjoer afbeelding

En zo verzeilen Sjoerd en ik in een diepgaand gesprek over het leven en levenslessen. ‘Als student woon je op kamers, en het feit dat daarvoor geld opgebracht kan worden betekent dat je het financieel best wel goed hebt. Je studeert, dus je bent intelligent. Op dat gebied zit alles mee. Maar alsnog. Pas als je heel hard werkt, haal je alles uit het talent dat je bezit.’ En zo geldt dat ook voor het roeien. Het is niet voor niets dat Sjoerd tot de internationale top behoorde: hard werken hoorde (en hoort nog steeds) bij zijn leven.

Het feit dat Sjoerd niet meer terugkeert naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro betekent echter niet dat hij weinig op het water te vinden zal zijn. In tegendeel, zelfs. Als het even kan roeit hij het liefst ’s ochtends in een skiff met een strakke baan in het verschiet. Of juist in een acht met brute kracht. ‘Ik ben verliefd geworden op de roeibeweging’, zo zegt hij. ‘Goed inpikken, dat is bijvoorbeeld iets wat ik pas echt later goed onder de knie heb gekregen.’ En ook hier komen we terug op een wijze levensles die Sjoerd aan mij meegeeft: ‘Als je iets vaak doet dan word je er ook echt beter in. Je krijgt er dingen voor terug. En dat geldt natuurlijk voor alles in het leven.’

Niet alleen de herinneringen aan zijn roeicarrière koestert Sjoerd, maar ook de sfeer die hij op Orca beproefde vergeet hij niet gauw. ‘Orca is wie het is, Orca zelf is eigenlijk het mooiste wat ik me herinner van Orca. Ik kan me nog herinneren dat ik op Lepelenburg stond als beginnend student. Ondanks het feit dat je weinig mensen kende, kwam je gelijkgestemden tegen; je voelde je direct thuis.’ En zo is het maar net.

Op deze manier is Sjoerd Hamburger een man met zowel een inspirerend (roei)verleden als een man met inspirerende lessen voor het heden. Ook wij als jeugdige Orcanen kunnen daar nog een puntje aan zuigen. Aan de andere kant kijkt Sjoerd met tevreden blik terug op zijn topcarrière en zijn studententijd bij Orca. Maar vooral Orca is dankbaar voor de prestaties, de inzet en de aanwezigheid die zij van Sjoerd heeft mogen genieten. Sjoerd, hartelijk bedankt. Bij deze: hulde aan de man in het hamburgerpakje!

 

HAAL DOOR!