Interview met roeifotograaf Merijn Soeters

Met een vrolijke glimlach opent hij de deur van het kantoor in Amsterdam Zuid. We zijn op bezoek bij Merijn Soeters. Roeifotograaf van wedstrijd-roeiend Nederland. Na een divers roeiverleden heeft Merijn – nu marketing manager bij Wattbike Benelux – zich toegelegd op fotografie.

Door: Rikkert Wijrdeman en Edmee Verbeek

De koffie pruttelt op de achtergrond en enthousiast begint Merijn te vertellen over zijn roeiverleden. Na een paar jaar competitie roeien heeft Merijn de stap gewaagd naar het wedstrijdroeien. Zijn wedstrijdverleden was helaas van korte duur. “In 2004 ben ik in geselecteerd voor eerstejaars licht en toen heb ik in de selectie meteen mijn knieën er uit getrapt… De week voor de Heineken ben ik toen echt gestopt, het ging niet meer met mijn knieën. Ik moest ook veel te licht zijn, en was veel te licht om goed te herstellen. Dat werkte allemaal niet.”

Hierna heeft Merijn in 2005 als vice-voorzitter in het bestuur van Skøll gezeten. Wij vroegen hem wat nu typisch een Skollie is; “Het meest typerende aan een Skollie vind ik de vrijheid en die gaat twee kanten op, enerzijds is het heel erg leuk dat je op Skøll mag doen wat je wilt. Er is voor iedereen een plek, zelfs voor de mensen die vrij moeilijk tussen andere mensen komen is er op Skøll altijd wel een plek te vinden.”

Merijn vertelt ons dat het contrast groot is. Zelf groeide hij op in een klein dorp in Zuid Limburg. “Drie straten en driehonderd mensen, er was helemaal niets” Er is geen groter contrast te bedenken dan Amsterdam West, waar altijd wat gebeurt. Met roeien roei je zo de stad uit, vertelt Merijn.
“…als je de Rozenoord onder doorkomt dan ben je in een van de mooiste stukken Nederland en dat vond ik heerlijk. Daarnaast ben ik een ontzettend groepsmens ik vind het fijn om met een groep vrienden iets te doen. Roeien is wel echt het summum van samenwerken”

Vanaf zijn bestuursjaar heeft hij de fotocamera opgepakt om te gaan fotograferen. Waarom fotografie? “Het mooiste dat er s’avonds iets bestaat wat er s’ochtends niet was. Dat je iets gemaakt hebt.” Daarnaast vertelt hij dat het fijn is om waardering te krijgen “Ik vind het podium leuk. Likes op Facebook is leuk.”

Tijdens de eerste wedstrijd van het langebaanseizoen, de Head of the River, ligt Merijn altijd langs de route om van alle boten een plaatje te maken. “Bij de Head komen er ongeveer 500 ploegen langs verdeelt over de hele dag. Iedereen wil een foto van zichzelf tijdens de Head.”

HansWillink-032

Foto: Hans Willink

Naast de Head zijn er verschillende wedstrijden waar Merijn door het roeiseizoen aanwezig is. Hij fotografeert zowel op de kant als op het water. Maar wat is nou een goede foto? “Alles moet kloppen” legt hij uit. Het heeft met compositie en belichting te maken.
“Kloppende foto’s lijnen daarom allemaal op elkaar” legt hij uit. Merijn zoekt in zijn foto’s naar symmetrie. Als er iets met het licht gebeurt maakt dat een foto interessant. “Hoe mooier er geroeid wordt hoe mooier de foto’s legt hij uit. “De mooiste foto’s worden tijdens de WK, KHB en Luzern gemaakt. Waarbij je de meest mooie afgetrainde lijven hebt en de blikken het meest serieus zijn.”

Wij waren erg benieuwd of hij nog steeds de spanning voelt van de wedstrijden. Merijn legt uit dat hij soms een bepaalde foto moet aanleveren, dat maakt het spannend. “Soms is het een race tegen de klok. Een uitreiking en daarna door naar een startende boot. Dat is spannend.”

Ook portretten kunnen spannend zijn om te maken. “Als ik een paar minuten heb, en slecht voorbereid ben” “En ik moet weer naar de Bosbaan. Je wilt niet steeds hetzelfde plaatje” Ook is er ongemak als er mensen snel gefotografeerd moeten worden. Er is niet altijd tijd voor een tweede en een derde foto. “En het gekke is dat dat niet werkt. Mensen voelen het als je gespannen bent.”

Welke foto zou je heel graag nog willen maken vroegen wij Merijn. Hij legt uit dat hij wel onder water foto’s wil maken. Op dit moment heeft hij geen duikbrevet of camerabehuizing hiervoor, maar in de toekomst zou dit misschien wel mogelijk zijn. “Dan moet je niet op de Bosbaan zijn maar bijvoorbeeld in Luzern of Munchen. Dat zou ik wel heel gaaf vinden.”

Daarnaast lijkt het Merijn interessant om een paar goede roeiers te volgen, een all-acces reportage. “Dan zijn de stukken in de boot niet eens het meest interessant. Wat gebeurt er in de hotelkamer, bij de masseur. Echt een paar roeiers op de huid zitten op weg naar.”

Enthousiast vertelt Merijn dat het eigenlijk nooit went om je eigen foto’s afgedrukt te zien. “Je foto op je beeldscherm is leuk, maar je foto afgedrukt in een krant is honderd keer leuker.” “Als het even kan koop ik de krant nog steeds op de dag zelf. Het went nooit”

Benieuwd naar de foto’s van Merijn Soeters? Volg hem op Facebook of bekijk zijn website

www.merijnsoeters.com en www.facebook.com/merijnsoetersfotografie.