Borrelpraat – Draft

draft1

 

Waar in sommige steden onafhankelijke disputen zorgen voor een bruisend studentenleven en binding met de stad, zorgen oude en nieuwe disputen op Orca momenteel voor meer verbondenheid met de vereniging . Het woord dispuut wordt in de Van Dale niet alleen omschreven als (onderdeel van een) studentenvereniging, maar ook als een strijd met woorden. Om de disputen die Orca rijk is een kans te bieden om deze strijd aan te gaan, krijgen DRAFT, V.I.N., Float en Sirenen de mogelijkheid om hun geblaat niet alleen vocaal maar ook op papier te etaleren. Iedere maand zal een ander dispuut de wilde avonturen die zij meemaken op Orca met jullie delen. Deze maand zal DRAFT deze reeks aftrappen.

Door: Thomas Camminga

Je zult nu vast met grote ogen naar het scherm staren. “Borrelpraat, dat was toch die vaste column op de DRAFT facebookpagina?!”. Jawel, dat klopt. De borrelpraatjes bleken echter zo’n groot succes, dat de blikredaxi weinig anders kon doen dan dit idee te adopteren (wellicht onder een andere naam). Eens per maand zal er daarom een borrelpraat-column op de Blik-website verschijnen van één van de disputen. De eer van de aftrap is natuurlijk aan de spraakmakende en grensverleggende heren van DRAFT.

Nu is het natuurlijk mogelijk dat ons dispuut nog niet bij alle bliklezers geheel bekend is (opmerkelijk, maar niet onmogelijk). In dat geval: niet getreurd. Haal het schaamrood maar van je kaken, terwijl ik je introduceer in de wonderlijke wereld van dispuut DRAFT.

De kiem van DRAFT ligt in het jaar 2012/2013, toen twaalf ongeremde jongemannen twee ploegen vormden onder één gezamenlijke noemer, DRAFT Premium en DRAFT Karakter. Sinds 21 mei 2014 wordt het dispuut officieel erkend op Orca. Inmiddels zijn we met eenentwintig man uit drie jaarlagen en de groei is er nog lang niet uit. Ook dit jaar nemen we weer één à twee ploegen en individuele leden aan, die moeten kunnen aantonen dat zij ons in elk relevant opzicht bij kunnen benen.

Veel Orcanen kennen DRAFT alleen maar van verhalen. Er gaan inmiddels zoveel geruchten en mythes rond, dat we zelf ook niet meer zo goed weten wat waar is en wat niet. Accurate beschrijvingen van DRAFT-episodes zullen je oor dan ook nooit bereiken; je zult ze zelf moeten meemaken (en dat is helaas voor slechts een select gezelschap weggelegd). Overigens hebben we tegenwoordig zelf wél een geheugensteuntje voor onze verhalen: ‘DRAFT Against Humanity’. Dit is ons eigen kaartspel, gebaseerd op het spel ‘Cards Against Humanity’, waarin de mooiste DRAFT verhalen zijn opgenomen.

Onze bereidheid tot kennisgeving strekt niet verder dan aspecten van het exorbitante, doch gedistingeerde, DRAFT-cultuurtje. We vinden een aantal zaken belangrijk en die zaken dragen we graag uit. Ons belangrijkste voorschrift aan de leden dat zij actief zijn op onze mooie vereniging. Orca heeft ons bij elkaar gebracht en het is niet meer dan logisch, dat we hiervoor onze dankbaarheid tonen. DRAFT draagt dan ook altijd een steentje bij. Zo zitten we in zo ongeveer elke commissie op Orca, zijn we betrokken bij het coachen van drie eerstejaars ploegen, zitten we met twee man (van de drie) in het Orca-bestuur en leveren we voor het derde jaar op rij – Jawel! Zelfs dat! – een wedstrijdroeier.

Ook intern gebeurt er bij DRAFT een hoop. We borrelen elke donderdag, gaan drie à vier keer per jaar met elkaar op vakantie, bezoeken feesten en festivals, happen iedere eerste maandag van de maand op Orca, hebben een legendarisch introductiekamp, een spetterende Diesweek en doen nog veel meer samen. Excuus, die zin kon helaas niet korter. Om dit te organiseren hebben we een vijfkoppig bestuur, twaalf commissies (waarvan de nieuwste de PerkamentCie, een heuse DRAFT-boekenclub is), een raad van bestuur, een senaat en een DLV (DRAFT Leden Vergadering). Deze organen zijn voor ons stuk voor stuk onmisbaar.

Het resultaat van dit alles is een bruisend dispuut, bestaande uit alleen maar actieve, soepele en dorstige mannen. Stijlvol, doch ongelikt; georganiseerd, doch tuchteloos; open en eerlijk, doch discreet. Voor nu houden we het bij deze globale introductie. Details volgen in de volgende Orca borrelpraat en op onze facebookpagina.

Op de uwe!