Recepten met Remy – Februari

remyjan2In deze maandelijkse rubriek wordt er een kijkje genomen in het leven en de keuken van een lichte pik.

Januari – februari: Goodbyei my lover, goodbyei my friend.

Eierkoeken zijn echt de shit. Ze bevatten eiwitten en snelle suikers, ze zijn vetarm, goedkoop en de beste vriend van elke roeier.”Neem na een training altijd een eierkoek, of meerdere, als je echt next level bent, neem je er drie tegelijk.  Je kan nooit te veeleierkoeken eten.” Dit was wat ik hoorde en deze wijsheidheb ik dan ook doorgegeven aan mijn coachkindjes. Eierkoeken waren mijn bodem in de tijden dat ik direct na een training ging borrelen, mijn laatste beetje voer voor een wedstrijd, een gespreksopener, maar bovenal: ze waren gewoon heel lekker.

Echter kwam er deze maand een abrupt einde aan onzeprachtige relatie. Ik werd langzaamaan steeds argwanender tegenover de koek. Zijn ze nou wel zo goed? Als je naar de voedingswaarden kijkt zie je een mooie 66 gram aan koolhydraten per 100 gram, heel mooi, lekker veel herstel. Maar daarvan is 35 gram pure suiker. Zoveel suiker, dat kan niet gezond zijn (of lichtmakend). En het ergste, maar 6,5 gram eiwit. Een droge boterham bevat zelfs meer eiwit.

remyjan1
Niet je standaard eierkoek

De eerste breuken in de relatie begonnen na het voedingspraatje van Govert Viergever. Om vervolgens helemaal kapot te gaan na het trainingskamp in Brugge. Na ons trainingskamp kwam iedereen ongeveer anderhalf kilo zwaarder thuis. Oké, een tripje langs de McDonald’s zorgt misschien voor wat gewichtstoename, maar ik denk dat de hoeveelheid eierkoeken die we dat weekend verorberd hebben een groter aandeel heeft gehad. Ongeveer een pak per persoon, per dag. Dat zijn meer dan 1000 kilocalorieën per dag extra!

Voor deze maand daarom een eierkoek recept dat iets verantwoordelijker is.

De proteïne eierkoek (of zijn het eierscones?).

Mijn motto is altijd geweest: als iets een beetje ongezond is, voeg er een schep eiwitpoeder bij om het gezond te maken. Daarom deze volkoren eierkoeken (of eierscones?) met extra eiwit.

Men neme:

  • 4 eieren.
  • 200 gram volkorenmeel.
  • 1 schep eiwitpoeder (smaak en soort na keuze, vanille is wel het lekkerst).
  • theelepel bakpoeder.
  • 2eetlepels (biologische) honing.
  • Een snufje zout.
  • Optioneel: wat citroenrasp en een dopje vanille extract.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Zeef de volkorenmeel in een grote kom en voeg hier de bakpoeder, eiwitpoeder en het snufje zout aan toe. Meng dit geheel een keer goed door. Voeg vervolgens de vier eieren, de honing, citroenrasp en vanille extract toe. Roer stevig door. Als het goed is krijg je een redelijk dik en plakkerig mengsel. Schep dit mengsel met een lepel op een, met bakpapier bedekte, bakplaat. Je krijgt er ongeveer acht tot tien eierkoeken uit. Gooi het  vervolgens voor ongeveer tien minuten in de oven.

Het resultaat is een luchtige koek die qua textuur eigenlijk helemaal niet op een eierkoek lijkt, maar eerder op een scone. Lekker met wat jam of te dopen door de kwark. Bewaar ze trouwens niet langer dan drie dagen, want dan drogen ze ineens heel erg uit. Tip: deel ze met je ploeggenoten of coaches zodat zij ook allemaal wat gains kunnen maken.

Dit was Recepten met Remy voor deze maand, tot de volgende keer!

remyjan3
Niet je standaard eierkoek
Per koek (ongeveer 50 gram)  
Koolhydraten

Vet

Eiwit

17 g

2,6 g

7,8 g