Voorbeschouwing – Varsity

varsity

Voorbeschouwing Varsity

Het is weer tijd voor de Varsity, de oudste roeiwedstrijd van Nederland. De enige klasserende wedstrijd in een klotsbak (tot de komst van de Willem-Alexander Baan) wordt door alle corporale verenigingen gezien als dé wedstrijd van het jaar. Het hoofdnummer is 3 kilometer lang en winnen levert eeuwige roem op (behalve op Nereus, waar viervoudig Varsity winnaars nog worden aangesproken door sjaars met “Hey, jij bent lang! Jij moet gaan wedstrijdroeien!”). Dit komt vermoedelijk doordat Nereus de Varsity recentelijk iets te vaak gewonnen heeft. Dan gaat dat speciale tintje eraf, maar dat zou een overwinning voor andere verenigingen extra speciaal maken. Zo snakken onze blauwe buren, die de Varsity hebben opgestart, al een tijdje naar een overwinning. Helaas voor onze buren hebben zij sinds ‘ben ik te min’ van de recent overleden Armand is uitgekomen in 1967 niet meer gewonnen. Dit levert wel de luxe op dat er volgend jaar weer een lustrum gevierd kan worden bij onze buren. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de laatste overwinning van Orca ook alweer een tijdje geleden is. In 2004 kwam Orca voor de vijfde keer als winnaar over de streep en is daarmee nog steeds de enige niet-corporale vereniging die het hoofdnummer gewonnen heeft.
Maar wat uw voorbeschouwers betreft is hierbij genoeg teruggekeken in deze voorbeschouwing. Als je echter meer informatie wilt hebben waarom de Varsity de leukste wedstrijd van het jaar is kijk dan even dit filmpje van Studio Orca terug.

Indien je in de weilanden rondom Houten verdwaalt en toevallig zondag op de Varsity stuit dan is het wel handig om te begrijpen wie er kanshebbers zijn voor de winst bij het hoofdnummer Oude Vier. Dan snap je beter waarom al die mensen met zo’n gek hoedje op, een stropdas om en een totaal verscheurd jasje aan helemaal gek worden om een gladde vier met.

De voorwedstrijd over twee kilometer is vaak voor de echte favorieten een beetje warmroeien dus we richten ons direct op de finale. Onze voorspelling:

  1. Skadi
  2. Proteus
  3. Nereus
  4. Orca
  5. Laga
  6. Vidar
  7. Gyas

Waarvan we de kanttekening plaatsen dat nummers 1 t/m 4 in willekeurige volgorde kunnen binnenkomen. Deze ploegen ontlopen elkaar niet veel. Een tweede kanttekening is dat alle olympiërs thuis moeten blijven van de bond. Waardoor het speelveld wat gelijker is.

Skadi          De winnaar van vorig jaar start in nagenoeg dezelfde opstelling en is daarmee onze favoriet. Voormalig WK-roeier Thijs van Luijk heeft de selectie voor Rio net niet gered en stapt in in plaats van Reinier Spillenaar-Bilgen. Niet bepaald een downgrade. De heren roeien in een boot gedoopt five in a row. Een verwijzing naar de overwinningen tussen 2006 en 2010.

Nereus          De recordhouder met 40 overwinningen – heeft een vier samengesteld uit de succesvolle Henley acht van vorig jaar. De ploeg schijnt veel vermogen en jeugdroeiend talent te beschikken. Van een B-boot is dus niet echt sprake, maar vraag is meer of ze genoeg ervaring hebben om hier de 41e overwinning te pakken. Naar het schijnt is er ook weinig tijd in de voorbereiding gestoken.

Proteus          De hemelsblauwe uit Delft brengen de meeste grote namen aan de start. Met Sjoerd de Groot die is afgevallen voor de spelen, Maarten van Blokland en Vincent Klaassens al een keer in een FISU 4- zijn zij een ploeg om rekening mee te houden. Grote onbekende is boegroeier Wim Hak, maar hij zal erop gebrand zijn om dit jaar één plekje hoger te eindigen dan zijn tweede plaats in de twee met stuurman op de Varsity vorig jaar.

Laga          De andere medestarter van deze race en met 30 gouden blikken een tweede plek qua overwinningen brengt dit jaar een ploeg aan de start met niet veel Varsity ervaring. Deze jongens uit zwaar ’12-’13 worden aangevuld door jeugdroeiers Amos Keijser en Louis Stolper. De ploeg heeft veel vermogen, maar het is een beetje de vraag hoe goed de boot samen roeit.

Vidar          De Tilburgers spelen de troefkaart Wouter & Wouter. Deze sterke heren van de NKIR starten samen met Sjoerd Dijkstra en Rikus van Groesen. Afgelopen jaar hebben we deze heren teruggezien in de Brabo 8. Bruut vermogen, maar net als in de acht is het weer de vraag hoeveel er van terug te zien is op het water. Vidar heeft meer ervaring dan de Laga ploeg, maar het scheelt niet heel veel.

Orca          Onze eigen helden, met Daan als ex lichte WK reserve op slag, Jort en Djimmer FISU brons en Henk-Jan als zelfbenoemd trapvlees met een ergorecord in de 5:56. Uw voorbeschouwers hoorde van Orcanen met dassen aan dat dit de beste ploeg in jaren is. Helaas gingen de trainingen tot nu toe nogal wisselend. Of dit aan de voortdurende wisselingen van de stuur lag laten we even in het midden. Dit maakt namelijk toch niet uit, omdat tijdens de race vaste stuur Anne Berends weer plaats zal nemen. We houden het er op dat een slechte generale een goede wedstrijd betekent.

Het is overigens voor de begroting te hopen dat er niet gewonnen wordt. Dit betekent dat Orca de kroegjool moet organiseren en dat heel roeiend Nederland op kosten van Orca gaat drinken, vandaar dat het bestuur zeer dankbaar zal zijn als je bij een overwinning een fust doneert.

Gyas          De heren uit Groningen doen het al jaren goed bij de zware eerstejaars. In de oude vier zitten klassementswinnaars van meerdere jaren verzamelen. De broertjes Adema en slag Koen Luppes van Zwaar ’13, krijgen gezelschap van Tim Rijcken uit zwaar ’14. Het vermogen schijnt wel oke te zijn. Als Orca gezelschap krijgt van een andere niet-corporale vereniging in het rijtje winnaars dan zal dat Gyas zijn.

Phocas          Roeiend Nederland verwacht veel van de mannen uit Nijmegen. Talentvolle skiffeur Koen Metsemakers mag het gaan doen vanaf slag. In het middenschip zitten Arno te Brake en Erwin Huzen. Erik Dekker, een lichte die al lang goed meegaat, zit op boeg. Toch zal het middenschip zowel qua vermogen als ervaring te kort komen tegen de eerder genoemde ploegen. Een finaleplaats lijkt het hoogst haalbare.

Triton          Tenslotte een woordje aan onze blauwe buren. De lichtste varsity boot ooit (als ze nog een beetje op gewicht zijn voor komend seizoen). RTC-roeiers Abel Bokdam en Max van Essen vanuit Licht ’13 vormden onder andere samen met Joost van Rietbergen, de talentvolle jeugdroeier, in 2014 een onverslaanbare vierzonder in het developmentklassement. Zij zullen op techniek en met Bas Thijssen als 2de jaars zware (lees: pompvlees) ongetwijfeld een zeer degelijke race neerzetten. Helaas is een vier zonder toch een ander nummer dan de vier met, anders hadden zij aanzienlijk meer kans gehad op de gouden blikken.

Kortom veel kanshebbers in dit Olympisch jaar en mocht Orca winnend over de streep komen, doneer dan direct een fust aan de vereniging, want anders zinkt de begroting. Mocht je zo’n stropdas op de kop hebben getikt bij de Orcashop ben je vereist om het ijskoude water in te springen bij een overwinning. We hopen als voorbeschouwers dat dit geweldige kledingsattribuut jullie warm zal houden. Sterkte daarmee!

Gelukkig starten er nog andere ploegen op het Amsterdam-Rijnkanaal dan ploegen in de vier met. Al lijkt MGZ wel ambitie te hebben. Robin van Putten zal vanaf slag moeten laten zien dat Orca ook hier om de knikkers mee kan doen. Hij krijgt daarbij steun van Marijse Hofstede die de boot zal sturen.

Carlijn & Maria zullen Orca vertegenwoordigen in de DO2-. Na vorig jaar het development klassement te hebben gewonnen komen zij hun concurrentes van Skøll en Nereus van afgelopen jaar nu weer tegen in de twee zonder. Ze weten dus al hoe het is om te winnen van deze dames en het is aan de concurrentie om te laten zien dat zij dit jaar meer tegenstand kunnen bieden.

Zowel Myrna als Loes zullen hun skiff aan de start leggen in het DN1x veld. Myrna heeft vorig jaar al laten zien hard te kunnen skiffen en zal geen genoegen nemen met minder dan het blik gemaakt van echt zilver. Loes zal proberen het Myrna zo lastig mogelijk te maken, maar gedurende haar eerste 2k namens Orca is de druk toch minder hoog.

Een andere Orcaan die met niks minder dan het zilveren blik genoegen zal nemen is Vincent de Vries. Gezien zijn blik op de skiffhead zal het vertrouwen in zijn eigen kunnen in elk geval niet het probleem zijn, maar als voormalig matcom Sebas Peters inzet op zijn broertje Mathijs, dan blijkt uit het verleden dat Vincent meestal toch het onderspit delft. Dus roepen wij alle Orcanen op om de weddenschap met Sebas uit de weg te gaan, om zo Vincent nog een eerlijke kans te geven.

De andere Vincent (Goris) is te vinden in de vierzonder van MGL. Hij vervangt de geblesseerde Ronald van Engen. Zij zullen het tegen de concurrenten voor het development klassement opnemen. Deze wedstrijd zal gelden als inleidende beschieting voor het seizoen (wellicht dat ze daarom een kanon als finishtoeter hebben op de Varsity). Een overwinning hier kan een mentale tik zijn die later zwaar kan gaan tellen.

Tenslotte de eerstejaars. Te beginnen met EJZ. Speciaal voor deze wedstrijd is de naam van hun veld omgedoopt tot Jonge Acht. Orca heeft het lange afstandsseizoen afgesloten met 2 punten waardoor ze de 11e plaats innemen momenteel. Op basis van de 2500m van de Heineken kunnen zij deze 2 kilometer afsluiten met extra punten, maar voor een finaleplaats zal de loting mee moeten zitten.

Ditzelfde lijkt ook te gelden voor EJL. Ook zij hebben na drie wedstrijden 2 punten verzameld en staan daarmee op een 10e plaats. De afgelopen jaren hebben de lichte ploegen van Orca een naam gemaakt voor een sterke laatste 1000 meter. Dat zit er voor deze mannen ook zeker in en wellicht weten ze daarmee hun zondag op te vrolijken met enkele punten voor het klassement.

De eerstejaarsploeg die het tot nu toe het beste doet in het klassement is EJD. Deze dames staan keurig 2e, maar zijn de enige ploeg uit de top 4 zonder overwinning. Een plek in de finale lijkt vanzelfsprekend, maar er zal direct gekeken worden naar de tijd die zij in de voorwedstrijd roeien in vergelijking tot de drie concurrenten. Daar kan een eerste tikje worden uitgedeeld om vervolgens in de middag de eerste overwinning van het seizoen te behalen.

De EJLD staan momenteel op een 5e plek in het klassement. Een opvallende trend is dat zij tot nu toe iedere wedstrijd beter presteren. Na een 6e, 5e en 4e plek lijkt een 3e plek een logisch gevolg. Bovenin het klassement is de strijd echter hevig met drie ploegen die gedeeld eerste staan. De dames zullen het dus niet cadeau krijgen en vanaf het begin duidelijk moeten maken dat zij mee gaan doen in die top 3 door agressief weg te starten en af te dwingen dat zij the next big thing zijn.

De mensen die gaan kijken langs het kanaal en daarmee hun eigen versie van Parijs-Roubaix over de kasseien gaan rijden wensen wij veel plezier in het grootse weilandgebeuren. Maar mocht jij nou liever thuisblijven vanwege welke reden dan ook vergeet dan niet om naast het wielrennen ook de live-stream van de varsity te volgen. Deze is meestal te vinden op time-team regatta.

Met saffier blauwe, fluoriserende gele en licht grijze groet,

Abel en Tom, namens uw voorbeschouwings-commissie