Nabeschouwing – Gent & de Varsity

rsz_1_mg_4461
Vincent zingt vol overtuiging het Orca-lied na zijn overwinning (fotocredits: Rikkert Wijrdeman)

Varsity
Afgelopen weekend was het tijd voor de Varsity: voor sommige mensen niet meer dan een 2K op een klotserig Amsterdam-Rijnkanaal, voor anderen het hoogtepunt van het jaar. Hoe dan ook was Orca vertegenwoordigd in verschillende velden, maar helaas vielen de resultaten over het algemeen wat tegen. Hier volgt een kort overzicht.

Het hoofdnummer op de Varsity is de Oude Vier. Bij de finish staan voor de winnende ploeg niet alleen gouden blikken klaar, ook eeuwige roem ligt voor hen in het verschiet wanneer zij definale van 3 km winnen. Onze Oude Vier – met Daan, Henk Jan, Jort, Djimmer en stuur Anne – behaalde met een sterke voorwedstrijd een plek in de finale. Helaas voeren ze hier een wat mindere race met de zevende plek als resultaat.
Een mooie overwinning was er voor Vincent de Vries. Na zijn winst op de skiffhead liet hij zien ook op twee kilometer te kunnen winnen. Hij was overtuigend de beste in het lichte beginnelingenveld en is hiermee beginneling af. Gefeliciteerd!
Waar de Oude Vier dus wel finale voer, bereikten alle andere ploegen die in de ochtend een voorwedstrijd voeren helaas geen finale. Bij EJD gooide een snoek en daarna een niet meewerkend bankje roet in het eten, terwijl ze tot op dat moment eerste lagen. EJZ had al 1500 meter geoefend toen ze AT-end naar de start toe kwamen en de lichte heren hadden na alle zieken de afgelopen tijd ook nog geen topdag. De lichte dames kwamen van iedereen het dichtst bij een finaleplaats, maar ook zij moesten hem op het eind weggeven. Ook de 4+ van MGZ kwam tekort. Ongetwijfeld zullen de dames van EJD uitzijn op revanche en bij de volgende wedstrijd extra hard terugkomen. Ook de andere ploegen weten nu wat ze moeten doen om mee te kunnen roeien met de top en gaan hopelijk vol hernieuwde motivatie de rest van het seizoen tegemoet. Jullie kunnen het!
Tot slot waren er nog enkele directe finales. Myrna werd 2e in het nieuwelingen skiffveld, Loes 4e. De 4- van MGL behaalde met de nieuwe opstelling een 5e plek.

hallohallo

Gent
Een paar Orcanen vertrokken dit weekend naar onze zuiderburen om de Ghent International Spring Regatta te starten ter voorbereiding op het NK over twee weken. Bij deze wedstrijd worden er geen voorwedstrijd en finale gevaren maar start je slechts een keer per dag. De overall snelste tijd van het veld wint.
Annemarie en Kyra wonnen op zaterdag overtuigend en voeren ook zondag een goede race. Dit leverde deze keer echter een tweede plek op, een halve seconde achter een Schotse ploeg die erg hard voer in een andere heat.In België krijgen roeiers ook voor een tweede plek een medaille, dus deze dames mochten zowel een beker als een medaille mee naar Utrecht nemen na dit weekend. Gefeliciteerd!
Ook MGZ was aanwezig: de 4- werd zaterdag helaas gediskwalificeerd, maar roeide (en stuurde) zondag naar een nette 4e plek, als beste Nederlandse ploeg. Timon voer zijn eerste 2K races in de skiff en ook Niek en Timen hebben nuttige ervaring op gedaan, met op zondag een veel betere race dan zaterdag. Ook coaches Jurgen en Nicos startten op zaterdag en werden in de 2- nipt tweede.
Met de ervaringen van dit weekend op zak, hebben alle ploegen nog twee weken om zich voor te bereiden op de volgende wedstrijd: het NK kleine nummers tijdens de Westelijke regatta op de Willem Alexanderbaan. Daar gaan de baantjes in Tilburg komend weekend ongetwijfeld aan bijdragen!
Door Karlijn Kremer