Voorbeschouwing – Skøll Cup

Voorbeschouwing – Skøll Cup

De eerste tweekilometer wedstrijd voor de ouderejaars competitieroeiers, op de Bosbaan van Amsterdam. De eerstejaars zullen de Bosbaan voor het eerst zien en mogen tweemaal duizend meter roeien. Een tactiek die de meeste ploegen op Orca ook gebruiken aangezien ons kanaal niet langer dan een kilometer recht is.

De herenclubacht heeft het langebaanseizoen goed afgesloten met een gedeelde eerste plaats in het klassement. De overwinning op de Heineken is een mooie voorspeller voor de 2k van de Skøll cup. Opvallende invaller is oud-lichte roeier Jelle Weulen Kranenberg. Deze roeier van Hamtarows heeft al meerdere compotaarten binnengehaald. Hopelijk kan hij vanaf boeg deze ervaring omzetten naar nog een taart.

Jelle de Ru zal in zijn skiff aan de start verschijnen. De skiffhead ging niet zoals gepland, maar zaterdag weer een nieuwe kans om het beste van zichzelf te laten zien. Fanatiek gecoacht door Derk Elemans zal het in elk geval niet aan de inzet liggen.

Julia’s pasta gestuurd door Julia Orbons heeft sowieso een goede naam. Pluspunten delen wij uit voor het ontbreken van het woordje row in de naam. Wij hopen dat deze derdejaars hun voorwedstrijd winnen om zo direct verzekerd te zijn van een plek in de finale. Energie sparen en tweede worden kan zeer gevaarlijk, want alleen de tijdsnelste tweede gaat door.

Gerco & Wietse starten uiteraard in de dubbeltwee. Na twee overwinning uit twee wedstrijden zijn zij nonchalant op weg naar de hattrick. Op de Carpit Noctem wonnen zij maar met 0.7 seconde verschil van de nummer twee. Dat was echter een race over 250m en nu zal het over 2000m gaan. Een overwinning lijkt al gegarandeerd. Om dit weekend toch nog een beetje uitdaging te hebben gaan zij ook de HervB4+ starten in combinatie met burgervereniging RIC. Als je je afvraagt wat een B4+ is, dat is een verouderde boot die niet meer wordt gemaakt. Leerzaam feitje, een gladde vier is officieel een A-vier. Daarom zal er in een C4+ worden gestart. Van bestuur naar stuur is een kleine stap. Dat bewijst Christel Blom. Zij is al enkele dagen in voorbereiding door alleen caloriearme fruitdrank te drinken om de 55kilo te halen.

FLOAT heeft in het eigen lied Orca voor even en FLOAT voor altijd. Dat maakt de verrassing nog groter dat zij ineens wel aanwezig zijn. Wellicht heeft het feit dat deze wedstrijd in Amsterdam is daar iets mee te maken. Een insider vraagt zich af of zij eigenlijk nog wel weten wat roeien is. In elk geval nemen ze de uitdaging wel aan wat nog niet te zeggen is van het bestuur van Draft.

Bij het vrouwendispuut doet V.I.N. mee. Deze dames hebben wel ervaring met roeien in een boot. Als voorbeschouwers gaan wij er vanuit dat zij mogelijk de één van de twee boten zijn in dit veld. Er is onder de voorbeschouwers onenigheid over wie het blik zal trekken. Dit komt omdat de ploeg uit het hoge noorden nog gecoacht is door één van de voorbeschouwers.

Tussen de eerstejaars dames C4+ ploegen van Orca is het zeer spannend in de tweede poule van de NOOC. De Zilvervloot wist in Tilburg de hoge druk nog niet waar te maken. Met zo’n naam worden grootse prestaties verwacht. In Amsterdam hebben Marjolein de Bok en haar vriendinnen weer een nieuwe kans. Zij krijgen concurrentie van Bootoverend, die op de NOOC openingswedstrijd beter presteerde. Ook Omslaand Succes met Suzanne Siemelink kwam vlak na de Zilvervloot binnen. Ook zij maken kans op het blik. Herowine eindigde in Tilburg nipt in de tweede poule. Met de ervaring van HCL8+ stuur Paula de Craen rekenen wij erop dat zij slim genoeg zijn om te overwegen een slechte wedstrijd te roeien. Als zij namelijk degraderen naar een lagere poule zal de kans op een taart groter zijn en kunnen zij zich met een snelle tijd op de één na laatste wedstrijd nog plaatsen voor de NK finale. Voor een NK finale zijn namelijk vier wildcards beschikbaar.

Ploegen die deze tactiek al direct hebben begrepen zijn de damesploegjes Botervlootje en GoProw die zullen uitkomen in de zesde divisie van de NOOC. Het nadeel van deze tactiek is echter dat zij ook als allereerste op zaterdag aan de start zullen moeten verschijnen. De stiptheid van de stuurtjes zal essentieel zijn om tijdig bij de start, maar vervolgens zullen deze stuurtjes de roeisters ook nog gelijk moeten laten in en uitpikken.

De heren van Berend Bootje hebben al ervaring opgedaan met fietsen op zijn kop zetten, maar wij rekenen er nu ook dat zij het veld op zijn kop kunnen zetten. Deze heren hebben al meerdere initiatieven getoond op Orca. Nu is het tijd om te tonen dat zij niet alleen dom en lomp zijn, maar ook famous kunnen zijn om roeiprestaties.

De dames van Beauty and the boat zullen zaterdag de C4+ bokaalX starten. Deze bokaal kent zijn eigen regels, want zelfs de winnaar van een voorwedstrijd is niet verzekerd van een finale plek. Dit betekent dat een oppakkende wind of afzwakkende wind betekent dat zes ploegen elkaar in zowel de voorwedstrijd als de finale zien. Het is aan Leanne Smit en haar ploeggenoten om in de ochtend zo’n snelle tijd neer te zetten dat zij in de middag nog een keer mogen, tenzij zij geen zin hebben natuurlijk. Dan moeten ze het vooral rustig aan doen. Al gokken wij als voorbeschouwers erop dat zij graag hun top 3 plek in de bokaal een mooie eerste plek willen maken, zoals echte winnaars dat altijd willen.

De heren van Kantje Boord hebben we tot op heden nog niet veel van gezien. Wellicht bezweken zij op het NOOC openingstoernooi onder de druk van hun illustere naam. Hopelijk kruipen zij op de Skøllcup al bij de start uit hun schulp. Ivo Hora en Gerwin Weidenaar zullen vanaf de boegposities de boot rechthouden en Friso Keunen en Jasper Houben zullen vervolgens het vermogen leveren om een stuk taart binnen te slepen.

De jeugdige dames van Bootox zullen nog geen botox nodig hebben, maar gelukkig is deze grap even goed als de ploegnaam. Tessel Wijne en Svenja Elias zullen als powerhouse echter wel een goeie compensatie zijn hiervoor en een snelle tijd neerzetten in de derde divisie van de NOOC.

Tenslotte zullen zaterdag de heren van Plons bewijzen dat zij niet een eendagsvlieg zijn. Zij zijn de enige heren ploeg die Orca vertegenwoordigen in de hoogste divisie bij de heren. Met een strakke 1:52,9 op NOOC zijn zij zeker degene die de eer van de vereniging hoog gaan houden.

De zondag van de Skøll Cup zal weer het nodige spektakel bieden. Daarnaast maken wij in de voorbeschouwing van deze competitieroeiwedstrijd, of zoals de heer Sirks prefereert ‘roeiontmoeting met wedstrijdkarakter’, nog even ongegeneerd reclame voor de altijd overheerlijke Skøllburger.

Roeiend zal één van de nummers om naar uit te kijken op zondag de Dames Clubacht zijn. Speciale aandacht gaat hier uit naar Laura Deben, die als clubroeier eerder haar lustrum nadert dan dat zij als daadwerkelijk voor eerstejaars clubroeier kan doorgaan. Haar ervaring heeft ervoor gezorgd dat de dames sinds de eerste wedstrijd een stijgende lijn te pakken hebben en wij zien de dames deze lijn wel doorzetten. Ondanks de spannende voorwedstrijd met sterke tegenstanders vermoeden wij dat zij in de middag nogmaals aan de start verschijnen in de A-finale.

Een ploeg waarvan wij niet alleen A-finale, maar eigenlijk ook wel taart verwachten is Maud & Willemijn in de dubbeltwee. Na een taart op de Nereus Carpit Noctem staan ook zij eerste in de Ask en Embla bokaal. In de eerste wedstrijden hadden zij geringe tegenstand, maar nu het veld groter is zullen zij zich moeten bewijzen als vorstinnen van de dubbeltwee-bokaal.

Op zaterdag hebben we in de NOOC al de nodige onderlinge competitie gezien, maar ook op zondag zullen de dames ook rekening moeten houden met concurrentie van de snelste ploegen van andere verenigingen. Desondanks is Orca met maar liefst 4 ploegen vertegenwoordigt op het hoogste niveau. Het lijkt erop dat Fata Orcana, die in Tilburg derde werden, gebrand zijn op de zege. Een anonieme bron zou de boegen Anne Stolk en Mariska Paans hebben horen zeggen dat de dames met een zege alvast hun favoriete rol voor het nationaal studentenkampioenschap C4+ roeien later dit jaar op de bosbaan kracht willen bijzetten. Of de anonieme bron dit daadwerkelijk heeft gehoord of dat de Chouffe toch hallucinerende bijeffecten heeft gegeven is helaas niet meer te achterhalen.
Wat wel zeker is, is dat zij het niet kado zullen krijgen. Ook de slagen van Potjanblikkie, Suzan Karsten en Kim Bos schijnen getuige de naam plannen te hebben om met het blik er vandoor te gaan zondag.
In de hoogste poule vinden wij daarnaast ook Orkaters en James Boat terug. De wedstrijd in Tilburg zorgde ervoor dat zij nipt een plekje in de hoogste divisie hebben weten te veroveren. Bij de eerst genoemde is het echter nog maar de vraag of zij er wel gericht zijn op het verdedigen van hun plek op dat niveau. Het zou zomaar kunnen dat zij toch hinder ondervinden van een biertje of vijf te veel vanwege het Skøll feest van zaterdag. Bij de laatst genoemde schijnt er nog onduidelijk te zijn over het type boot waarin gestart gaat worden. Een korte google sessie naar de naam James Boat levert vooral plaatjes op van speedboten, het ‘femke’ effect is werkelijk overal. Die hebben ook hun plaats op de bosbaan, maar meestal in een ander weekend. Mochten zij toch in zo’n boot starten zal dit ongetwijfeld tot enkele mooie kiekjes leiden, maar ook tot enkele protesten langs de kant van tegenstanders die in het vuile water moeten roeien van zo’n gemotoriseerde boot.

In divisies 4 en 5 van de NOOC heeft Orca bij de dames per divisie maar één boot aan de start. Deze dames hebben begrepen dat je eerste wedstrijd mag verprutsen om vervolgens al die overheerlijke taarten binnen te slepen. Aangezien zij hier overduidelijk over hebben nagedacht nemen wij niet aan dat zij het wedstrijdplan van de site nodig hebben, maar toch verwijzen wij hier nog even graag naar. Met of zonder gebruik van dit handige wedstrijdplan vermoeden we dat de slimme dames van Vicious (divisie 5) en Bootylicious (divisie 4) dat zij een smakelijk stukje taart zullen binnenhalen, maar indien dit onverwachts toch aan hun neus voorbij gaat dat zij zullen settelen voor een Skøllburger.

Als lezer vraag je je inmiddels mogelijk af of er ook nog mannen aan de start zullen verschijnen zondag. Nou dat doen ze zeker. In het Herv4+ veld starten er zelfs 6 ploegen namens Orca om de winstkansen wat te verspreiden mocht er iets misgaan bij de absolute topfavorieten van Hamtarow. Jelle Weulen Kranenberg heeft als het goed is zaterdag al geblikt met de clubacht, maar gaat dit trucje in zijn ogen boot met Jelle Kooistra op slag op zondag vrolijk herhalen. In de wandelgangen gaat het gerucht dat je van winnen nooit genoeg kunt krijgen, dus dan doen we dat maar zo vaak mogelijk moet de gedachte zijn geweest bij deze oud-wedstrijdroeiers.

Zij krijgen in hun voorwedstrijd gezelschap van de heren van Erowtisch. Met powerhouse Daan van Soest en Ross Goorden gaan zij voor een één-tweetje in de voorwedstrijd. Dit zal ook vereist zijn om uitzicht te houden op een race in de middag.
De meeste roeiervaring mag in de zojuist genoemde voorwedstrijd liggen, de meeste verenigingsjaren vinden we terug in voorwedstrijd twee. Orcasauriërs en Damesch één zullen proberen aan te tonen dat oude glorie niet snel roest en schijnen niet alleen om een plek in de finale te strijden, maar ook wie de volgende wedstrijd in de beste boot mag starten. Zo’n romantische strijd kan natuurlijk extra krachten losmaken bij de heren en we hopen als voorbeschouwers dat het de heren lukt deze krachten om te zetten in extra bootsnelheid.

In voorwedstrijd één starten de heren Fleur en Madelon. Namen als Nino de Maat en Bart Moonen zou je op slag verwachten, maar ‘een goeie boeg goeie ploeg’ is natuurlijk niet voor niks een roeierscliché. De heren hebben sterke concurrenten en lijken niet direct een kanshebber voor een plek in finales, maar kunnen wellicht nog voor een verrassing zorgen.

Ook de heren van ANNA zullen aan de start verschijnen. Afgelopen donderdag hebben zij fanatiek stukjes hard geoefend, maar stuur Eline Hoogendoorn klonk niet heel tevreden over de focus van één van de heren terwijl er minder dan vriendelijke woorden vielen bij de tussenbespreking. Nu kan het natuurlijk voorkomen dat als er op het scherpst van de snede getraind wordt door een ploeg dat daar wat spanningen ontstaan en als voorbeschouwers juichen we zulke winnaarsmentaliteit alleen maar toe. Het is daarom onze verwachting dat de ploeg zondag wel met de juiste focus aan de start verschijnt. Of dit de ploeg ook een plekje in de finale zal opleveren is echter nog even afwachten.

Tenslotte starten zondag nog de heren van Orcinus Assassinus Orca. Zij hebben in Tilburg een mooie plek in de tweede poule van de NOOC verdient. Vanwege de ploegnaam waarin Assassinus voorkomt kijken wij uit naar de ware sluipmoordenaarsmentaliteit waarmee de heren ten tonele zullen verschijnen. Met een verschroeiend harde eindsprint kunnen zij hopelijk een plekje in de A-finale pakken. De vraag is alleen of de eindsprint niet te laat ingezet gaat worden, want Orca’s staan nou niet bepaald bekend om hun stiptheid (Orcanen overigens ook niet per se).

In Tilburg zijn de sluipmoordenaren in elk geval voorbij de Patrouille onder leiding van Martijn Negenborn en Jan Bruinink gekomen. Zij starten samen met Goldriggers Bryan, Kristiaan, Bart en Marius in de derde divisie van de NOOC. De drie ploegen doen niet veel voor elkaar onder, maar om bovenaan uit te komen moet er nog een stap gezet worden. Hopelijk biedt de onderlinge concurrentie een mooie springplank om hiermee aan de slag te gaan zondag. We gaan er toch vanuit dat de Patrouille (morele) slechterikken zoals golddiggers en sluipmoordenaars wil aanpakken.

Tenslotte starten ook nog de Riggers in Paris. Deze heren starten de HBokaalX C4+. Zoals bij de dames al uit de doeken is gedaan zullen alleen de zes tijdsnelste een plekje in de finale verdienen. De heren hebben echter wel het voordeel dat zij zaterdag al bij de dames kunnen spieken om te zien hoe dat het beste aangepakt kan worden.

Met saffier blauwe, fluoriserende gele en licht grijze groet,

Abel en Pim, namens uw voorbeschouwings-commissie