Dag van de Talentontwikkeling

11 april 2016 vond dan eindelijk de Dag van de Talentontwikkeling plaats. Een dag waar de organisatie, met als projectleider Guus Beenhakker, zich lang op verheugd heeft.

Waarom werd deze dag georganiseerd?dag1
De Dag van de Talentontwikkeling is georganiseerd door Orca onder leiding van Guus Beenhakker. Orca draait al sinds 1970 mee in de top van het nationale roeien en talentonwikkeling is hierbij een kernbegrip. Dit staat dan ook niet voor niets op nummer 1 op de lijst van prioriteiten. De Dag van de Talentontwikkeling is georganiseerd met als doelgroep de HR-professional. De hoofdvraag voor de dag is: ‘Wat kan de HR leren van de topsport en andersom?’. Voorafgaand aan de dag is als doelstelling gesteld: ‘Het is een geslaagde dag als het begrip Talentontwikkeling van alle voor nu mogelijke kanten is belicht en de HR-professionals en andere deelnemers nieuwe strategieën, ideeën, handreikingen en mogelijkheden hebben gekregen om toe te passen in de organisatie, waar zij werkzaam zijn’.

Wat was er te doen?
De gehele dag waren er sprekers die hun verhaal over talentontwikkeling deelden. De volgende sprekers waren uitgenodigd:

  • Leonie Verstegen – Leonie heeft meegedaan aan het WK Ironman Triathlon en heeft naast een gezin ook haar eigen bedrijf ‘Leonie Sports & Performances’. Ze vertelde over hoe je je (sport)talent uitwerkt tot een succes. Eén van haar quotes die bleef hangen was: ‘Suck it up and deal with it’.dag2
  • Bas van de Haterd – Bas gaf een inspirerend verhaal over ‘hoe vind ik het beste talent’? Hij gaf aan dat je talent alleen kan vinden als je talent eerst definieert. Hij liet een aantal CV’s zien en liet alle deelnemers realiseren dat een CV alleen vertelt wat een persoon gedaan heeft, hoelang en waar. Een CV laat niet zien hoe goed iemand iets gedaan heeft en op welke manier.
  • Sjoerd Hamburger – Sjoerd vertelde, ditmaal vanuit zijn werk bij Korn Ferry Hay Group, een interessant verhaal over hoe je talent(en) aan je organisatie kan binden. Hij vertelde over de waarde van een beloning en dat een beloning voor elke persoon een andere waarde heeft. Hoe zorg je er als organisatie nou voor dat je die waarde bij iemand ontdekt en daarmee iemand weet te binden aan je organisatie?dag3
  • Oscar de Lange – Deze oud Commando vindt dat karaktereigenschappen een fundamenteel onderdeel vormen van talentontwikkeling. Hij heeft de Karakter Academie opgericht. Hij vind dat karaktereigenschappen niet vanzelfsprekend zijn bij jongeren en de Karakter Academie leert jongeren, door middel van een vijfdaagse bootcamp of te wel legertraining, karakter op te bouwen.
  • Tom van ’t Hek – Tom is ex-hockeyer, hockeycoach, radiopresentator en is ook een tijdje huisarts geweest. Dankzij al zijn ervaring als hockeyer, coach en arts heeft hij op meerdere vlakken een duidelijk beeld over het goed ontwikkelen van talent. Hij zoomde vooral in op sporttalent maar zijn verhaal paste goed bij talenten in organisatie en de ontwikkeling van talenten in organisaties.dag4

De gehele dag was presentator en dagvoorzitter Jesper Rijpma aanwezig. Hij zorgde ervoor dat er mogelijkheid was om vragen te stellen, debatten scherp bleven en hij gaf samenvattingen na elke presentatie. Leuke sidenote: een insider van de organisatie vertelde dat Jesper vroeger lid was van Triton en dat hij al meerdere malen toegegeven heeft dat Orca veel leuker is.

 

 

Net voor de laatste pauze stonden ‘Rajko en zijn broer’ op het podium. Zij zijn een cabaretduo bestaande uit Rajko en Yuri Disseldorp. Dit cabaretduo zorgde voor een behoorlijke chaos en het was fantastisch! Een enorm leuke afwisseling in het programma.

Naast alle inspirerende sprekers waren er tijdens de pauzes kleine subsessies te horen van Angela Dorssen, zij vertelde over: ‘de zoektocht van talent naar toegevoegde waarde’. Daarnaast was er voor de deelnemers de mogelijkheid om hun talent te delen via korte zeepkistpitches. Hier werd onder andere gebruik van gemaakt door Lotte ten Harmsen van der Beek (bestuur ’14-’15) over het junior roeien bij Orca.

Wie waren er allemaal?
De deelnemers bestonden uit HR-professionals uit het hele land. Daarnaast waren er ook een aantal geïnteresseerde Orcanen aanwezig, waaronder Bert Westerveld, Koen Dreijer en Tim Donker. Koen gaf aan dat hij graag inspiratie wilde opdoen met betrekking tot talentontwikkeling op sportgebied. Hij is zelf coach en hoopt met deze dag nieuwe dingen te leren en dit te kunnen gebruiken bij het coachen. Tim vertelde dat hij het onderwerp Talentontwikkeling erg interessant vind en tijdens de Dag van de Talentontwikkeling graag inspiratie op wilde doen over het onderwerp.

Gedurende de Dag van de Talentontwikkeling waren er veel Orcanen om de organisatie te ondersteunen. Ieder met een eigen motivatie om mee te helpen bij deze dag. Zo was Ross Goorden de gehele dag verantwoordelijk voor het beheer van social media, met name de hashtag #talentdag. Zijn doel was om #talentdag trending topic nummer 1 te laten worden. Helaas nét niet gelukt, maar wel trending topic nummer 2. Hij vindt de Dag van de Talentontwikkeling een leuk initiatief en vindt het leuk om op deze manier betrokken te zijn bij activiteiten van Orca.

Ook Sjoerd André de la Porte was aanwezig namens Teambuilding Orca. Hij werd daarbij ondersteunt door Jorien de Jong (bestuur ’14-’15). Teambuilding Orca organiseert professionele teamuitjes voor bedrijven bij Orca. Al het geld wat dit oplevert gaat naar de wedstrijdsectie van Orca. Wil jij Teambuilding Orca hiermee helpen? Ga dan naar hun website www.teambuildingorca.nl en kijk wat jij kan doen! Of neemt contact op met Sjoerd of Jorien, zij kunnen je er meer over vertellen.

De Dag van de Talentontwikkeling was de hele dag te volgen via een livestream. Deze livestream werd mogelijk gemaakt door Studio Orca. Tim Marringa vertelt dat ze naast documentaires en korte topics ook dit soort projecten doet zodat studio Orca zich verder kan ontwikkelen.

Algemene indruk van de dag
Zoals eerder vermeld was de doelstelling van de Dag van de Talenontwikkeling: ‘Het is een geslaagde dag als het begrip Talentontwikkeling van alle voor nu mogelijke kanten is belicht en de HR-professionals en andere deelnemers nieuwe strategieën, ideeën, handreikingen en mogelijkheden hebben gekregen om toe te passen in de organisatie, waar zij werkzaam zijn’. Na het horen van verschillende geluiden van de deelnemers en de mening van de blikredaxi is deze doelstelling meer dan behaald. Alle sprekers waren zeer inspirerend! Elke spreker had een eigen beeld van talentontwikkeling en al deze verhalen samen vormden één indrukwekkend, duidelijk en makkelijk toepasbaar instrument om met talentontwikkeling aan de slag te gaan. Niet alleen in de sport, maar ook vooral in organisaties.

Bij de afsluiting van de dag kreeg elke deelnemer een unieke lustrumtas met daarin het boek ‘Talentalfabet’, een boek over de meest recente stand van zaken op het gebied van talentmanagement aan de hand van de 26 letters van het alfabet.

Chapeau voor de organisatie van de Dag van de Talentontwikkeling! De dag verliep super goed, er werden leerzame, indrukwekkende en inspirerende verhalen vertelt, super locatie en niets was teveel voor de organisatie.

Informatie
Baal je enorm dat je het gemist hebt? Wil je graag wat beelden terug zien? Dat kan!

Het ochtendprogramma met o.a. Leonie Verstegen, Sjoerd Hamburger en cabaretduo Rajko en zijn broer kan je hier terugzien: https://www.youtube.com/watch?v=Dhch3NgCSsg

Het middagprogramma met o.a. Tom van ’t Hek kan je hier terugzien: https://www.youtube.com/watch?v=Dhch3NgCSsg

Foto’s gemaakt door Orcaan Jelle de Ru kan je hier terugvinden: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.857858014325962.1073741835.645355132242919&type=3

En meer informatie over de Dag van de Talentontwikkeling vind je op de website: http://dagvandetalentontwikkeling.nl/