Voorbeschouwing – Westelijke regatta en NK Klein

Het enige NK dat echt telt is het Nederlands Kampioenschap met twee riemen. Dit wordt tegelijkertijd met de Westelijke regatta georganiseerd. Het is de tweede maal dat dit NK op de Willem Alexander baan wordt gehouden. Vorige keer werden de prijzen verdeeld in time-trial vorm, dit vanwege stormachtige omstandigheden. Ook dit jaar zijn de weersvoorspellingen op zijn zachtst gezegd matig te noemen. Indien de finales wederom over 1900m als time-trial worden gehouden, in plaats van 2000m boord-aan-boord, kunnen we er vanuit gaan dat dit ook de laatste keer is dat het NK in Zevenhuizen wordt gehouden.

nkklein
Meme copyright: Okke Koe

Op zich is het NK ook een opmerkelijke wedstrijd, daar het feest al op vrijdag begint. Dit gebeurt altijd door middel van time-trials. Dit betekent 1900 meter met een beetje ruimte ertussen achter elkaar aan zwoegen. In deze voorbeschouwing zullen wij de kansen van Orcanen op het NK Klein en de Westelijke regatta doornemen. Daarnaast wordt er voor de NK-velden waar Orcanen starten ook een voorspelling voor de top 3 gegeven, zodat jullie weten wie de grootste kanshebbers zijn.

Het veld trapt af met het hoofdnummer, de SA1x. Met 30 inschrijvingen van niveau is dit een sterk bezet veld. Voor Nicos wordt dit een spannende wedstrijd, waarbij het advies van de coach om de hele boot behalve de boeg te lozen ook nu weer opgaat. Omdat Nicos als slag én als boeg fungeert, is het afhankelijk van het advies van de coaches of hij op de 250 lijn bij golven van anderhalve meter blijft zitten of toch gaat zwemmen (zie zijn verhaal op Orcanen 2.0). Na een sterke sparsessie in Tilburg ligt een finale in het verschiet. Voor Daan is het eindelijk tijd om te kijken of al de Bosse Bollen, Big Tasty’s en Kip Piri Piri lunch nou echt goed zijn voor de snelheid in de boot. Op basis van (internationale) resultaten in het verleden verwachten we een finaleplaats. De bootgenoot van Daan Abe Wiersma, met wie hij zich probeert te kwalificeren voor het SB WK 2x, is ook van de partij. Jonathan als ervaren skiffeur zal zeker tot de halve finale raken. In Tilburg was hij naar zijn piekvorm van het NK aan het toewerken, naar verwachting zal hij dit doortrekken om te shinen op het juiste moment.

  1. Stef Broenink 2. Koen Metsemakers 3. Daan 7. Nicos Jonathan

Bij het volgende veld kan nu alvast een huldiging worden gepland voor skiffeur Vincent de Vries in het LSA1x. We willen hier natuurlijk niet te laat zijn om hem te feliciteren met elk denkbaar resultaat. De voorbeschouwers zijn in elk geval dan op tijd.

  1. Lennart van Lierop 2. Berend Mortier 3. Ward van Zeijl 11. Vincent

In het DSA1x is Orca weer goed vertegenwoordigd met Myrna en Rosa. Myrna laat progressie zien in de skiff en zal erop gebrand zijn om het Varsityresultaat te verbeteren. Door een anonieme bron is gesuggereerd dat er zaterdag ochtend pas echt de vonken van haar boot zullen spatten. De vrijdag is voor haar meer warmdraaien. Rosa werkt al tijden naar dit NK toe. Zij zal met niks minder dan de overwinning genoegen nemen. Mocht dit lukken dan is het Orcadames skifftijdperk compleet: Inge en Claudia werden eerder Nederlands kampioen in de skiff. Zo zien wij, de voorbeschouwers, het graag. Concurrentie komt van een burgervereniging. De jeugdige Florijn heeft op de Skiffhead al laten zien de huidige kampioene Inge tot het uiterste te kunnen dwingen. Zij zou zomaar eens roet in het eten kunnen gooien van de trots van de Merwede Beren.

  1. Rosa Karolien Florijn 3. Kirsten Wielaard 10. Myrna

Na de skiffjes blijven het aantal riemen gelijk maar wordt de boot groter. Er zit ook iemand extra bij. In het SA2- komen Djimmer en Timmer, met de recentelijk behaalde bronzen medaille op het Universiade in Zuid Korea, het de huidige top moeilijk maken. De prestaties van de voorgaande wedstrijd worden lastig om opnieuw te realiseren. Aan dit illustere duo om de voorbeschouwers te verbazen. Concurrentie van eigen vereniging komt in persona van Niek en Timen. In Tilburg werd er gelijk gespeeld door winst van beide tweetjes in de twee sparsessies. Oud Orcaan Marcus komt ook zijn gram halen in dit veld. Hij zal namens Vidar uitkomen met Rikus van de Brabant Acht. Hij heeft de overhand nadat op het thuiswater de Orcanen verslagen werden. Nauwe banden met Orca heeft ook Freek Robbers, en hij gooit naar alle waarschijnlijkheid hoge ogen in dit veld. Vuurwerk gegarandeerd.

  1. Roel Braas/Mitchel Steenman 2. Freek Robbers/Michiel van Oyen 3. Maarten van Blokland/Vincent Klaassens 6. Djimmer & Timmer 16. Niek & Timen

Voor de vrouwen in de DSA2- zijn Kyra en Annemarie de gedoodverfde favoriet. Na een goed trainingskamp in Tilburg zijn er stappen gezet om de winst te realiseren. Net als bij de mannen komt hier concurrentie van eigen bodem. Carlijn en Maria hebben laten zien dat ze over veel snelheid beschikken. Met een goede dag zouden ze zomaar hoge ogen kunnen gooien als SB twee zonder. Daarmee zouden zij zich in de kijker kunnen spelen bij Marit van Eupen, talentcoördinator van de bond.

  1. Kyra & Annemarie 2. Ymkje Clevering/Eline Feitsma 3. Leonoor Portengen/Janneke Voordouw 9. Carlijn & Maria

Op zaterdag worden er dan ook de gebruikelijke wedstrijden georganiseerd. Orca richt zijn pijlen op iedereen, maar als eerste op de N4+ van MGZ. Met een wissel van de slag kan een positieve lijn worden ingezet. Onder de brede groep van MGZ vallen ook Timon en Henk, die zoeken hun geluk in het B1x. We hopen natuurlijk dat Henk geen materiaalpech krijgt en verwachten dat hij dit veld aanveegt. Timon heeft nog wat minder kilometers gemaakt in de skiff, dus het is even wachten tot Henk weg is uit het veld en hij zijn kans op escaleren grijpt. Ook op zondag wordt er gestart in respectievelijk O4+ en N1x veld (mocht je deze codetaal niet begrijpen, zie aegonpromofilmpjeslink https://www.youtube.com/watch?v=uc6u8Sof96o.  Toevallig dan niet deze velden). We verwachten dat dit voor alle drie de ploegen een oefenwedstrijd zal zijn.

Loes mag dan het in het B1x veld de eer van de vereniging hoog houden. Zij zal dit doen in de Topnotch, dankzij hard werk is deze boot weer mooi empachergeel in plaats van kanaalbruin. Nu is het aan haar om op de wedstrijd eveneens te shinen, zonder boos te kijken.

Voor de Dev4- van MGZ is dit de eerste wedstrijd van het klassement. De heren gaan van start met Jeppe op slag, hij wisselt deze positie vaak af met Jeroen. Het is niet de bedoeling dat zij dit tijdens de wedstrijd gaan doen. Volgens een anonieme bron dicht bij de ploeg, komt alles goed als alle heren ruggegraat laten zien in de haal. De verwachting is dat er zeker enkele punten binnen gehaald kunnen worden.

EJZ had op de belangrijkste nacht voor de wedstrijd botenwagenoplaaddienst, dit duurde naar verluidt even lang als hun gemiddelde douchesessie. Rond 3 uur ’s nachts konden zij naar bed. Op de Varsity begonnen zij de wedstrijd vast een kilometer van tevoren omdat ze te laat bij de start waren, en was de tank, logischerwijs, op 1.5 kilometer in de wedstrijd leeg. We gaan ervan uit dat als zij hun kracht dit keer daadwerkelijk in de wedstrijd gebruiken, ze tot een mooi resultaat komen.

De LDev4- heeft met het uitvallen van Ronald versterking gekregen van Vincent Goris. Deze wissel binnen MGL bleek op de Varsity nog niet direct tot de gewenste blikken te leiden. De doelstelling werd echter wel gehaald. Mogelijk zal de potentie die in deze boot zit dit weekend nog niet in het resultaat te zien zijn, maar dat is een kwestie van tijd.

EJL hebben de legendarische Folkert Steen ingevlogen ter ondersteuning van de ploeg. Met kernachtige coachopmerkingen als “Pak ze!” en “Harder!” is deze man de roodharige held van de lichte eerstejaars. Deze aanpak heeft direct resultaat opgeleverd in de trainingen. Met een nieuw pr op kilometer van 1:29 heeft stuur Bernard er vertrouwen in dat deze ploeg weer vooraan gaat meevaren.

De EJD is veel over te bespreken. Dat zij in Tilburg een mannenacht met oud-WK roeiers eruit gestart hebben en grote stappen hebben gezet, zou onderwerp van gesprek kunnen zijn voor de voorbeschouwers. Na de Varsity zijn ze uit op revanche en punten voor het klassement. Uit anonieme bron hebben wij vernomen dat het aan de voorbespreking niet kan liggen. Met een plan als aanvallen, pompen en sprinten kan er niks mis gaan (wie snapt dat niet?!). Met zo’n ervaren stuur als Anne weer aan boord hoeven de roeisters alleen maar te luisteren naar haar.

Tenslotte zullen op zaterdag de LDej4* aan de start verschijnen. Zij zullen in een vernieuwde opstelling aan de start verschijnen. Versterkt door deze wissel en aangesterkt door eiwitshakes gaan ook zij voor revanche. De Varsity ging niet zoals de dames voor zich hadden gezien, maar dit is echter reden tot scherpte tijdens de westelijke. Met een escalerende vogel als stuur kunnen zij zelfs de A-finale vooraan varen.

De ploegen die op zondag van start gaan zijn bovenstaand allemaal al besproken. Alleen Vincent de Vries  en Myrna hebben eieren voor hun geld gekozen en zich voor zowel het NK als het nieuwelingenveld op zondag ingeschreven. Zowel Vincent als Myrna zouden hier hoge ogen kunnen gooien, dus we adviseren het bestuur om alvast in de buurt van het erevlot te wachten wanneer deze skiffeurs aan de start verschijnen.

Met saffier blauwe, fluoriserende gele en licht grijze groet,
Uw vele voorbeschouwers namens de uitgebreide voorbeschouwerscie