Nabeschouwing – Westelijke (Winderige) regatta en NK Klein

bc39572610c9ff754c1a6cc9b70bb78c
Annemarie en Kyra zijn Nederlands Kampioen!

Een weekend op de Willem Alexander Baan (WAB) vol wind, golven en afgelastingen heeft Orca een mooie overwinning opgeleverd: Annemarie en Kyra mogen zich een jaar lang Nederlands Kampioen noemen in de dames tweezonder! Hoewel de timetrial op vrijdag slechts een vijfde plek opleverde en in de halve finale nog ruim verloren werd van Okeanos, wisten de dames in de finale op het juiste moment te pieken. Met een goede start werd de race vanaf het begin gecontroleerd en voeren ze onbedreigd naar de overwinning. Gefeliciteerd!

Voor Annemarie was deze race extra speciaal. Niet alleen leverde haar het een Nederlandse titel op, ook voegde ze hiermee haar achtste boordblik toe aan haar tellende blikkenlijst en is hiermee SA geworden! Dubbel gefeliciteerd! Dit beloofd een mooie huldiging te worden binnenkort.

Ook Rosa voer een indrukwekkende finale in de skiff. Waar haar timetrial en halve finale slechts op het randje voldoende waren om zich direct voor de volgende rondes te kwalificeren, liet ze met een super goede race tijdens de finale zien wat ze kon. Ze finishte op slechts vier seconden van winnares Karolien Florijn, maar kwam ondanks een indrukwekkende eindsprint een fractie van een seconde tekort voor brons. Zuur, maar ze mag trots zijn op een goede race.

De overige Orcanen die het NK startten, behaalden helaas geen A-finale. Nicos en Daan verrastten in het zware skiffveld in de kwartfinale door respectievelijk 1500 meter voor Stef Broenink (latere kampioen) te varen en Koen Metsemakers (latere zilveren medaille) te verslaan. Ze profiteerden hierbij optimaal van het lastige weer, maar kwamen vervolgens niet door de halve finale waarin de wind weer wat meer was gaan liggen. Uiteindelijk eindigden ze 11e en 12e.

Een 11e plaats was er ook voor Jort en Djimmer, die ook niet door hun onder heroïsche omstandigheden (met windkracht miljoen en hagel)  verroeide halve finale kwamen. Carlijn en Maria voeren een slechte race in de halve finale, maar herstelden zich met een heel goede race in de B-finale: een 10e plek overall was het resultaat. Niek en Timen,  Jonathan, Vincent en Myrna haalden de halve finales niet.

De Westelijke stond verder in het teken van wind: op zaterdagmiddag viel er nauwelijks meer te roeien door de enorm hoge golven. Gezien de weersvoorspellingen voor zondag, leidde dit tot de beslissing om op zondag alleen nog NK nummers te varen. Voor de klassementen zijn de timetrials van zaterdagochtend daarom gebruikt voor de definitieve uitslag. Hierin werd de zware developmentvier 4eEJD 5e en EJZ 7e. De overige klassementsploegen (EJL, EJLD, MGL) pakten geen punten voor het klassement.

Tot slot voeren zowel Loes als Henk in de beginnelingen skiff een goede voorwedstrijd door alle wind heen, maar vanwege de steeds ergere wind werden hun finales afgelast.

westelijkeregatta
EJLD trotseert de storm – foto door Lars Veling

De meest bizarre race kwam op naam van de EJLD. Met windkracht miljoen tegen en golven van meters hoog voeren zij heldhaftig in een tijd van ruim boven de 10 minuten naar een kwalificerende plek in hun herkansing. Helaas werd de race halverwege (!) ongeldig verklaard vanwege het weer. Later bleek de herkansing sowieso voor niks gevaren te zijn, aangezien het programma van zondag verviel.

Na deze door wind geteisterde wedstrijd op de WAB mogen we nu alweer uitkijken naar het volgende weekend op deze baan. Over twee weken vindt er de Damen Raceroei Regatta plaats. Misschien kan er overwogen worden om de baan in de tussentijd snel overdekt te maken?