Lieve Ome Ølaf – Editie 2

Lieve Ome Ølaf

omeolaf

Door Ome Ølaf

In ‘Lieve Ome Ølaf’ leggen Orcanen hun alledaagse issues voor aan de onverschrokken ome Ølaf, de viking die altijd met raad en daad paraat staat [sic]. Van “ik heb gezoend; ben ik nu zwanger?” tot “wie zijn FLOAT, ik heb ze nog nooit gezien?”, ome Ølaf heeft een antwoord!

 

 

Hey Blikredaxi,

Ik geniet er erg van dat jullie zo actief leuke rubrieken bijhouden. Ik heb twee vragen voor ome Olaf:

– Wat of wie is het dispuut Dreft?
– Wat moet je doen als je op slag zit en je stuur is een bloedmooie dame? (Je hebt immers al je bloed nodig bij het roeien)

Gr,
Sjoerd

 

 

Sjoerd,

In mijn tijd in Noorwegen was er niet zoiets als een rubriek. Wij hadden alleen water, pijn en met een beetje geluk wat eierkøeken. Nu ik eindelijk zo’n rubriek heb, hou ik ‘m natuurlijk actief bij potverdømme.

Afijn. Dreft. De legende over Dreft komt al heel vroeg terug in de Scandinavische mythologie. Er schijnt lang, lang geleden een Deens handelsschip, de Dræft, te zijn geweest. Het ging er nogal onstuimig aan toe op dat soort schepen en hygiëne was toen nog niet uitgevonden. Een deel van de bemanning had smetvrees. Op een nacht trokken deze reine rakkers het niet langer tussen al die smerigheid. Samen besloten ze schoon schip te maken. Stiekem voeren ze in het holst van de nacht met een reddingssloepje uit, die ze de Dreft hadden gedoopt. Een smetteloos bestaan tegemoet. Het schijnt dat ze in hun vrije tijd graag poseerden met afwasmiddel.

De overgebleven bemanning veranderde, om zich te distantiëren van de schone sukkels die hen laf waren ontvlucht, de naam van hun schip in Draft. Échte mannen die hun focus in de boot niet verloren door een stofje op het dek. Men zegt dat ze later deze reputatie van onbevangen smeerlapperij juist weer koste wat kost ongedaan probeerden te maken. Jasjes, dasjes en een vlotte babbel moesten alle vuiligheid verbergen. Het gedrag werd steeds prominenter. Onder ieder voor het blote oog smetvrij hemd zou een innerlijke smeerkees schuilen. Maar dat zijn slechts geruchten; daar zegt de legende verder niets over.

Je tweede vraag kan ik bondiger beantwoorden. Om met de woorden van wijlen kapitein Bjørn te spreken: “Meer benen!”. Dat geldt dus ook voor je derde.

Ølaf

 

Zit jij nou ook met een groot probleem? Twijfel niet en lucht je hart in een mailtje naar blikredaxi@orcaroeien.nl o.v.v. Ome Ølaf en wie weet wordt je vraag volgende keer beantwoord door je favoriete oom! Natuurlijk kun je ons ook anoniem een mailtje sturen via bijvoorbeeld http://www.sendanonymousemail.net/ .