Voorbeschouwing – Hollandia Roeiwedstrijden

 

Hollandia
Hollandia Roeiwedstrijden

De tijd van de klotsbak is voorbij, de voordeelbanen van Windkracht  Zevenhuizen zijn achter ons en de afstand is gewoon twee kilometer. Welkom bij de eerste echte wedstrijd van het seizoen op de oude vertrouwde Bosbaan. De aandacht van de voorbeschouwers is er nu dan ook weer helemaal bij.

Het is ook meteen de eerste wedstrijd waarin niks nieuw is. Geen begin van het seizoen, geen NK en geen time-trials. Nadeel is dat er geen excuses meer zijn zoals ‘We gingen erin alsof het een 8 kilometer was’, ‘We schrokken van de ploegen naast ons’, ‘We kwamen in de balletjes’ of ‘Na een sterke kilometer was de tank leeg’. Een echte doorsnee wedstrijd dus. Handig is ook om je wedstrijdplan niet rond te laten slingeren op de bosbaan.

Met het oog op de het actuele sportnieuws mag er wel lering worden getrokken uit de race van Max Verstappen. Advies vanuit de voorbeschouwing luidt dan ook om de twee beste boten uit je heat tegen elkaar aan te laten varen en er dan zelf met de overwinning van doorgaan. Dit schijnt je meteen tot een legende te vormen.

Op een doorsnee zaterdagochtend ligt de gemiddelde Orcaan nog steeds op een oor, als de helft van de ploegen alweer geweest is. Na een simpele rekensom worden de wekkers van de Dev4- waarschijnlijk rond half 6 gezet. We wensen de jongens dan ook veel sterkte.

De EJD zijn de volgende ploeg die lekker wakker mag worden tijdens het oproeien en mogen laten zien dat ze de knop hebben omgezet. Bij deze wil de voorbeschouwingscie dit moment niet onbenut laten om heel Orca uit te nodigen om de allerlaatste wedstrijd van Anne op de stuurpositie van EJD te aanschouwen. Voor op de zondag is het tijd voor de beginneling blikken en moet een top drie klassering mogelijk zijn. Helaas telt alleen de eerste plaats, alles uit de kast voor het blik dus. EJZ zou het wel eens moeilijk kunnen krijgen in de voorwedstrijd waar zij de eerste twee ploegen van het klassement tegenkomen. Vertrouwen kunnen zij echter op het resultaat van de Damen toen de finale werd behaald. Voor de zondag is het zeker dat het blik naar Utrecht gaat. Aan onze jongens om het blik aan de goede kant van de Driewerf binnen te slepen. Bij de EJLD is het iedere keer weer een verassing wie er met de winst vandoor gaat. Het is inmiddels de beurt aan Orca. De grootste tegenstand komt van uw donkerblauwe buren. Voor de zondag zijn de buurtjes er echter niet en dat maakt ze dan ook een van de favorieten voor het beginnelingen blik. We vergroten onze kansen door een extra boot in te schrijven met in de combi Hemus en Theta. EJL heeft de smaak te pakken na de finale op de Damen. Omdat de bosbaan natuurlijk altijd eerlijker is dan de WAB, is EJL dit weekend erop gebrand zich te laten gelden in de finale. Ditzelfde verhaal gaat ook op voor de zondag.

In de wandelgangen is vernomen dat LDev4– gebaat is bij de zweep. Deze zal gehanteerd worden door Abel Wolterbeek, maar pas na de Hollandia. Om de sadistische trekjes van Abel voor te zijn zullen zij alles uit de kast moeten halen. Op de zondag wordt er opgewaardeerd naar de LO4- waar het er waarschijnlijk hard aan toe gaat. Een top drie klassering is er sowieso, want dat zijn ook het totaal aantal startenden. Vernomen is dat Vincent de V. niet optimaal herstelt van zijn trainingen. De vraag is of dit aan zijn kersverse relatie ligt of dat er externe factoren aan het werk zijn. Hier durven wij als voorbeschouwers onze vingers niet aan te branden. We gaan ervan uit dat hij hersteld is en de blikken mee naar huis kan nemen. We hopen dat het bestuur deze keer snel genoeg is met de relevante felicitaties op de betreffende sociale media.

De rest van MGZ is op de zaterdag verdeeld over een grote diversheid aan boten. In het N4+ veld is Orca huizenhoog favoriet. Met de snelste eerste 500m van het veld ligt de aandacht van ons op de laatste meters van de race. Een tactiek met hard starten en kijken hoelang je dat eigenlijk kan volhouden is mooi, maar uiteindelijk gaat het erom dat er als eerst wordt gefinisht. Voor zondag wordt er gestart tegen Orca’s eigen Henley 4+. Ze zullen waarschijnlijk strijdend ten onder gaan maar ze zullen er een mooie pot van maken. In de skiff is het HJ die op zaterdag in het B1x veld start. Het is de laatste kans om te laten zien wat hij waard is in de skiff want de rest van het seizoen is hij te bewonderen in de Henley vierzonder. Die vier roeit op zaterdag een helse pot in het SA4- veld, waar alles wat zich als Nederlands boordtalent heeft bewezen acte de présence geeft. Uit de vers gevormde Henley vier komen ook Djimmer en Timmer, zij starten ook op zondag in de SA2-. De tegenstand van het SA4- veld komen zij weer tegen in dit veld, de blikken lijken te gaan naar het bonds-duo Rogier en Sjoerd. Henk en de Tank mogen in de N1x als bootmatties van de vier beslissen wie het blik mee naar Utrecht neemt. Nicos en Niek starten in het O2- veld. Nicos kan met iedereen hard roeien, zoals hij ook met Jurgen liet zien in Gent.  De loting lijkt gunstig uit te pakken en de finale zit er dus zeker in. Timon en Jurgen starten op zaterdag het N2x veld. Voorbeschouwers hebben geen idee hoe het gesteld staat met de snelheid van de combi en gezien er veel onbekende ploegen in het veld zijn zou er van alles kunnen gebeuren. Timon sluit zich aan bij De Griek en Niek in de vier en met Timen wordt er een verse kracht op zondag ingebracht in de O4+. Qua vermogen moet het in ieder geval goed zitten, het blik gaat vrijwel zeker naar onze mannen. Daan zal met zijn bordeaux rode partner in de SA2x starten. Volgens de bondscoach Marit van Eupen moeten ze dit weekend laten zien dat ze op het WKU23 in staat zijn een medaille te winnen. Met de verwachte wind mee zouden ze hier dicht bij moeten komen en zijn al zijn ritjes naar Amsterdam in de vroege ochtend niet voor niets geweest. Op zondag is het feest en wordt er met pompkanon Stef Broenink en veteraan Rogier Blink in de dubbelvier gestart. Tegenstand is de kersvers geselecteerde lichte mannen dubbelvier voor het WK en een andere zware combi ploeg. Top drie is dus een zekerheid, maar voor minder dan de winst wordt het niet gedaan.

Voor de OJD sectie starten Annemarie en Rosa zaterdag in de skiff. Rosa kan dit weekend haar tweede handdoek verdienen, maar net terug van een welverdiende vakantie staat de druk er niet al te hoog op. Annemarie en Kyra ruilen de tweezonder in voor de skiff. Annemarie mag het daarin opnemen tegen Rosa op de zaterdag en op zondag zal Kyra zich bij dit gezelschap voegen in het DSA1x veld. Op de zondag als een van de laatste nummers van het Hollandia roeigeweld nemen Annemarie en Kyra plaats in de voor Henley geselecteerde acht om het (voor de voorbeschouwers ingecalculeerde) blik binnen te halen. We hopen dat de dames het sportief houden en de rest van het veld niet op minuten zet, het is tenslotte niet de Giro. In het DN2x veld zullen Myrna en Loes aan de start verschijnen om het blik mee naar Utrecht te nemen. Met vier inschrijvingen moeten ze dicht bij het Orca lied kunnen komen. Beide dames starten ook in de skiff op zondag. Ze mogen het dan onderling uit gaan vechten met Tessa in het DN1x. De laats genoemde start ook op zaterdag in het DB1x, waar ze hopelijk de progressie kan doortrekken uit de trainingen. Carlijn en Maria komen beide dagen aan de start. Met veel ervaren tegenstanders wordt het een pittige opgave, maar niets is onmogelijk. Om SB ambities te realiseren zullen zij goed voor de dag moeten om zich in de kijker te spelen.

 

Met saffier blauwe, fluoriserende gele en licht grijze groet,

Namens Uw voorbeschouwerscie,

Anne, Abel, Sam en Tom

 

PS. Door de professionalisering in de sport wordt er met sponsors gewerkt. Sponsor voor de Hollandia Roeiwedstrijden voorbeschouwing is de HCL8+. Wil je de volgende keer ook een voorbeschouwing sponsoren, dat kan. Neem in dat geval contact op met penningmeester Vincent Goris.