Nabeschouwing – Njord Sprints & Hollandia

086dd7855e50202b39e8c8cd3f4576c7
Een artistieke foto van een Hollandia blik

De Njord lustrum sprints en de Hollandia leverden afgelopen weekend een ware blikkenregen voor Orca op! In totaal werden er tien overwinningen behaald, waarvan drie op de sprint en zeven over twee kilometer.

Vrijdagavond begon al goed: Kyra (DN1x), Annemarie (DSA1x) en Henk Jan (B1x) wonnen alledrie hun veld. De 1:40 van Annemarie en de 1:34 van Henk Jan waren bovendien erg snelle tijden!

 Ook zaterdag en zondag stonden in het teken van goede resultaten. Op zaterdag wonnen Loes en Myrna het DN2x veld, hiermee is Loes beginneling af! Daarnaast boekte Rosa een knappe overwinning in de DSA1x: ze versloeg enkele toproeisters door van de eerste tot de laatste haal aan de leiding te gaan. Op zondag was het helemaal feest: als eerste kwam de Henley 4+ (Nicos, Niek, Timen, Timon en Anne als stuur) als winnaar over de finish in het O4+ veld. Later pakte ook de dames combinatieacht voor Henley de overwinning, met Kyra en Rosa (als invaller voor Annemarie) namens Orca aan boord. Vervolgens werden zowel het zware als lichte nieuwelingenveld in de skiff gewonnen door respectievelijk Henk Jan en Vincent. Henk Jan is daarmee beginneling-af in scullen en voer en passant een mooi Orcarecord met een tijd van 7:09. Voor Vincent is het alweer zijn derde overwinning van het seizoen in de skiff: erg knap voor een tweedejaars roeier! De laatste overwinning werd behaald door Daan, in het SA4x veld. Met imponerende halen voer hij samen met Abe Wiersma (Nereus), ergokanon Stef Broenink (Njord) en veteraan – maar nog altijd topper – Rogier Blink (Gyas) naar de winst.

Naast de overwinningen werd er natuurlijk nog meer gestart. Bij de eerstejaars waren het opnieuw de lichte dames die de eer hoog hielden: een 5e plek op zaterdag werd gevolgd door een bijna-overwinning in het beginnelingenveld op zondag. Na een achterstand van vijf seconden na 1000 meter, werd uiteindelijk op slechts 0,9 seconde verloren. Jammer, maar een mooie prestatie! De overige eerstejaars voeren beide dagen B-finale. Dat gold niet voor de zware developmentvier, die met een 4e plek vijf punten verdiende. Rosa voer op zondag weer A-finale in de skiff, maar verloor van junioren wereldkampioen Marieke Keijser. Ook Daan werd in de SA2x op beide dagen tweede en moet afwachten of dit voldoende is om zich te kwalificeren voor het SB-WK komende zomer. De Henley 4- (Djimmer, Jonathan, Henk Jan en Jort) haalde op zaterdag helaas geen finale, maar zondag voeren Jort en Djimmer wel in de finale van de SA2-. In de DSA2- lieten Carlijn en Maria op zondag zien grote stappen te zetten: ze kwamen een race lang goed mee met ploegen die hoog eindigden op het NK.

Al met al dus een goed weekend voor Orca. Over twee weken is de Koninklijke Holland Beker, waar Orcanen zich niet alleen met de rest van Nederland, maar ook met veel internationale tegenstanders mogen meten.

Door Karlijn Kremer