Grolsch Euros Drienerlo Regatta o.d.z. Waarom één keer doodgaan als het twee keer kan?

gedr1
Foto gemaakt door DRV Euros

De één na laatste wedstrijd van de NOOC is komend weekend. Voor dit weekend moet je afreizen naar Enschede om de Grolsch Euros Drienerlo Regatta of EDR te roeien. De wedstrijd bestaat uit een 1500 meter en direct daaropvolgend een 450 meter sprint.

Oproeien

Voordat je aan het roeien kunt gaan beginnen, moet je eerst de boot nog in het water leggen. Bij Euros moet je daarvoor een trap aflopen. Om je te helpen met dit extra gedoe, heeft Euros een instructiefilmpje gemaakt. Bekijk dit goed, zodat je weet wat je te wachten staat.

Met de boot in het water kan het oproeien beginnen. Doe vooral wat je gewend bent, maar als je inspiratieloos bent, dan kun je denken aan eerste of derde stop, misschien uitlengen en opzetjes vanuit light om de start te oefenen.

De race

Je begint met een 1500 meter achtervolgingsrace. Je start vanuit vliegende start. Dit houdt in dat wanneer je de voorstart passeert je vanuit light haal gaat bouwen met een 3 op 10 die je stuur aangeeft. Bouw fel en hard door en zorg dat je op maximale snelheid door de start gaat. Blijf na de start nog 20 halen doorbouwen en zoek dan een goed ritme op met z’n vieren. Elke haal blijft hard en als het wegzakt dan geeft je stuur nog een opzetje aan.

Dan zijn jullie al zo op de helft. Ga hier sterk zitten en imponeer je tegenstanders door extra harde halen te maken. Dit is het moment voor een tussensprint. Met een 3 naar 10 of een 3 naar 20 verhogen jullie je bootsnelheid en zorgen jullie voor een voorsprong. De eindsprint zet je vlak voor de grote brug die voor Euros ligt in. Ga er helemaal voor! Doe elke haal net even harder dan de vorige. Zo vergroten jullie je voorsprong en kans op een taart!

Foto gemaakt door DRV Euros
Foto gemaakt door DRV Euros

Nadat je over de finish bent gekomen moet je blijven bewegen. Roei rustig (eerst light en later met wat meer benen) door richting de keerboei. Daar maak je rond en zorgt je stuur dat je op de goede plek komt te liggen. Je moet namelijk al gelijk weer op volgorde gaan liggen voor de 450 meter. Het zal voor de start van de 450 meter redelijk chaotisch zijn. Als stuur moet je goed naar de wedstrijdleiding luisteren. Als roeier moet je goed naar je stuur luisteren. Dan liggen jullie aan de start. Je start naast één boot met een vliegende start. Wees scherp en bouw gelijk hard door! Iedereen heeft 1500 meter in de benen, maar het gaat er nu om wie het beste zijn/haar zelfmedelijden over boord gooit en nog een stapje dieper gaat. Dat gaan jullie doen! Maximaal vliegen jullie door de start en gelijk geeft je stuur een 3 naar 10 aan. Zo trek je je boot weg bij de tegenstand en deel je een mentale klap uit! Blijf sterk zitten en goede halen maken. Op de helft geeft je stuur weer een 3 naar 10 aan. Dit is jullie tussensprint. Vergroot je voorsprong en breek je tegenstander. Dan is het al weer tijd voor de eindsprint. Dit is het allerlaatste stukje van de race. Sta zo hard als je kunt op je benen en haal alles eruit wat er nog in zit. Zo vliegen jullie over de finish en hopelijk richting die taart!

Geniet en haal door!