Voorbeschouwing – ARB / AEGON NK 2016

De slotwedstrijden komen eraan. Dat verklaart de supercompensatie van de voorbeschouwingscie gedurende de afgelopen wedstrijden (door beperkte sponsormogelijkheden hebben we echt veeeeeeeel wedstrijden gemist). De laatste wedstrijd voor de competitieslot en de wedstrijdslot is de ARB, die zal plaatsvinden op de Bosbaan. Na de zesde afgelaste nationale wedstrijd hoopt roeiend Nederland dat deze wedstrijd weer volledig door zal kunnen gaan. Zeker vanwege de voorspelde wind mee kunnen er wellicht enkele Orcarecords sneuvelen. Namens Orca zullen onze roeiers 45 keer de baan over gaan in een poging dit te bewerkstelligen.

De Henley4- zal hier een snelle tijd moeten laten zien om de kwalificaties voor Henley over te slaan. Henley is de oudste roeiwedstrijd ter wereld, dus het is nogal een eer om hier directe kwalificatie voor af te dwingen. De wind mee zal hierbij zeker helpen, maar vanwege de sterke concurrentie verwachten wij dat Djimmer & Timmer niet Henk en de Tank naar de overwinning kunnen rammen/rossen/beuken/stampen/pompen/andere zware taal. Op zondag zullen Henk en Tank bewijzen dat zij zelf ook over genoeg individuele kwaliteiten beschikken door het nieuwelingenveld in de skiff aan te vegen. De heren zullen hierbij concurrentie krijgen van oud Orcaan Marcus. Van onze bron bij Vidar hebben we begrepen dat Marcus van plan is om tijdens het dubbeltweeën met Henk, voorafgaande aan de skiffwedstrijd, Henk al flink uit te putten door veel pushes te geven om zo alvast een blik binnen te halen. Zij krijgen echter wel flinke concurrentie van Timon, die met coach Jurgen eveneens aan de start zal verschijnen aan het N2x veld.

Nicos en Timen nemen rust om zondag met Timon & Niek te starten. Zij vier vormen samen met Anne de andere Orca boot die naar Henley zal gaan. Zij zijn de absolute topfavoriet voor het blik dat stuur Anne binnen bereik zal brengen van haar SA status. We verwachten dus alle Orcanen op zondag om 15:35 bij het erevlot om de zangkunsten van uw mooie vereniging aan de rest van Nederland te tonen. Voor de heren van MGZ is het ook acceptabel als zij na de finish vanuit de boot zingen. Stuur Marijse Hofstede zal tijdig het commando geven aan de slagen Robin en Harm om het ‘haal door’ te geven aan het einde van het lied. Deze vier zal zaterdag in het N4+ veld meer kans hebben om te blikken. In Tilburg wonnen zij de B-finale, in Amsterdam gaan zij voor winst in de A-finale.

De laatste ‘zware’ ploeg die in Henley aan de start zal verschijnen is kersvers lid van de materiaal advies commissie Daan, met zijn bordeaux rode compagnon. De vorige races heeft hij het veel te spannend gemaakt volgens anonieme bronnen dichtbij de voorbeschouwers. Het is tijd voor een Orca-combi record in het SA2x veld, als het zaterdag niet lukt dan zondag wel.

De laatste zware ploegen die aan de start zullen verschijnen zijn de Dev4- van MGZ en de EJZ. Deze ploegen zullen voor het klassement strijden. De eerstejaars zullen hopelijk de lessen van de ZRB en van Bram Hamburger ter harte hebben genomen en eindelijk eens de zware taal van rammen/rossen/beuken/stampen/pompen gaan spreken. De Dev4- heeft de laatste tijd steeds betere resultaten neergezet. Wij verwachten dan ook dat zij eveneens de A-finale kunnen halen. Vanaf daar zal de zware taal gesproken moeten worden om tot mooie resultaten te komen.

Deze zware taal zou MGL ook moeten spreken willen zij op de eerste 1000m geen overwinningen meer cadeau doen aan de concurrentie. Indien zij de eerste kilometer hun puntje vooraan leggen is er eigenlijk geen ploeg die deze heren van hun eerste blik af kan houden in de tweede kilometer. Op de ZRB hebben de jongens van EJL gezien dat als MGL dit niet doet dat er in de eerste kilometer zeker wat te halen valt met een tactiek die de (meestal wel maar soms niet zo heel erg) succesvolle coach Louis van Gaal zou omschrijven als ‘dood of de gladiolen’.

Vincent Goris zal zijn eerste wedstrijdhalen in de skiff gaan maken dit weekend. Volgens hoofdcoach Marloes gaat hem het skiffen “op z’n Gemac”. Afgelopen week heeft Vincent laten zien dat hij kan winnen van Rosa op 250m. Een simpele rekensom vertelt ons dat Rosa een keer heeft gewonnen van Henk en Timon en daarmee kan Vincent dus blikken halen in de eerste 250m, alleen is de vraag of hij deze weer op de finish moet inleveren. Om te zorgen dat wij niet te laat zijn bij de huldiging van Vincent in de skiff, overwegen wij te overnachten op het erevlot.

Namens Orca starten in het eerstejaars veld natuurlijk ook onze lichte dames. Zoals zij het hele seizoen al doen starten zij in twee verschillende boten. De verenigingsboot zal punten willen halen voor het klassement. Zij zullen hun degelijke 5e positie willen verdedigen op zaterdag, maar mogelijk is er nog meer uit het vuur te slepen is. Op de ZRB lieten enkele niet nader te noemen buren punten liggen, wellicht kan er dit weekend nog meer ingelopen worden. Indien dit niet lukt is er nog geen dame overboord aangezien op zondag nog een mooi beginnelingen blik op de loer ligt. De andere twee lichte dames zullen combineren met dezelfde niet nader te noemen buren en een verdwaalde Eindhovense.

Namens de Orca dames zullen er zaterdag twee regenboog combinaties aan de start verschijnen. Een bron dichtbij de pot aan het einde van de regenboog verwacht “blikken, dat kan niet anders.” Kyra & Annemarie zullen samen met Gyas en Willeke van de Buren aan de start verschijnen. Ze laten al een mooie snelheid zien op de training, maar de dame van Gyas heeft nog enige moeite met ons smalle kanaal. Gelukkig is de bosbaan weer recht en liggen er slechts 4 boten en 400 boeien in de weg. Daarnaast zal Carlijn in de onder 23 4- aan de start verschijnen om Kyra & Annemarie hard te laten werken voor hun blik. Als zij met windje mee hard genoeg gaan zou Carlijn zich zomaar kunnen plaatsen voor het SB WK deze zomer! Moedig haar dus zeker aan.

Rosa zal dit weekend veelvuldig aan de start verschijnen. We verwachten dat zij niet wederom rare weddenschappen aangaat met oud-bootgenoten, waardoor de kans op blik toch een stuk hoger zal zijn. Als je wilt weten welke weddenschap dit was, dan moet je dit aan de destreffende persoon vragen. Rosa zal tussendoor even haar laatste blik voor haar dubbele SA status halen. Een huzaren stukje dat nog weinige op Orca haar hebben voorgedaan. Zij komt hierbij in een illuster rijtje met onder anderen Inge Janssen en Sjoerd Hamburger. Het totale Orcanen met deze bijzonder status zal op één hand te tellen zijn. Helaas gaat onze database niet zover terug.

In het DO1x veld zal zij tegenstand krijgen van Loes en Myrna. Zowel Loes als Myrna zullen zich op zaterdag meer focussen op hun eigen tijd met deze sterke wind mee. Zondag maken zij in het DN1x meer kans op blik. Het veld is extra breed bezet met 21 inschrijvingen. Hierbij sluit nog een derde Orcaan aan. Tessa G. heeft op zaterdag al het DB1x veld gestart en daar zou een A-finale plek mooi zijn. Op zondag gaat zij de ouderwetse Rouis van Gaal insteek gebruiken om een stationnetje over te slaan en meteen door te gaan naar de 1000m. Zij gaat hierbij wel langs start.

Fleurine en Annemarie D. zullen in het DN2x van start gaan. Na de winst op de ZRB hebben ze de smaak te pakken. Het aantal ploegen is flink toegenomen, maar de vraag is of dat de dames gaat afhouden van nog een overwinning. EJD gaan in de trainingen steeds beter, maar de resultaten wisselen op de wedstrijden. Hopelijk kunnen ze dit weekend pieken met een welverdiende A-finale. Op zondag moet het gaan gebeuren, het beginnelingen veld. Met een goede wedstrijd doen ze mee om de winst.

Uw wedstrijdroeiende voorzitter zal na de ZRB wederom plaatsnemen in de boot. Tessa zal samen met Danielle van start gaan in de DO2- en DSA2- velden. Op zondag zal een felle strijd sowieso een plek bij de beste drie opleveren wanneer zij het opnemen tegen Carlijn & Maria en twee bordeaux rode dames, die al hebben laten zien over veel snelheid te beschikken. Op zaterdag hebben wij goede hoop dat onze voorzitter zelf het lied in kan zetten na de finish. Zorg dus dat je zaterdag om 16:30 weer bij de finishtoren in de buurt bent. Je zou zomaar getuige kunnen zijn van het ontstaan van een legendarisch verhaal voor de volgende lustrumdocumentaire.

Met fluoriserend gele, lichtgrijze en saffierblauwe groet,
Uw Voorbeschouwingscie