Voorbeschouwing – Orca competitieslot

Donderdag op Orca. Het is weer tijd voor een borreltje en een biertje. De competitiewedstrijd der competitiewedstrijden staat voor de deur. De competitieroeiers zijn, zoals Julius Caesar zou zeggen, de dapperste der roeiers. Alleen zij durven de gevaarlijke zeeziekte (vooral niet te verwarren met brakheid van een intens feest in de Undercurrent) te overwinnen waar wedstrijdroeiers dit nooit zouden doen.

Op zaterdag voor het feest liggen de ploegen nog fris aan de start. De hoofdprijs zal het Nationaal Studentenkampioenschap in de C4+ zijn. De 24 ploegen starten met een kwart- en halve finale van 1000m. De finale zal over 2000m verroeid worden. Orca is bij de dames goed vertegenwoordigd. Er zullen 24 ploegen aan de start verschijnen, de beste 12 van de NOOC poule 1 zullen het opnemen tegen de beste 12 van Bokaal X. Dit betekent dat Orca 3 ploegen levert. De dames van Potjanblikkie hebben dit jaar op en namens Orca al goed gescoord. Veel van deze dames hebben plaatsgenomen in de talentenacht dit jaar. Hopelijk betekenen die extra trainingen dat zij hun 4e plaats in de NOOC bokaal kunnen omzetten naar een podiumplaats bij het NSK. Fata Orcana heeft zich nipt weten te plaatsen voor deze wedstrijd en heeft een zware loting in de kwartfinale, maar zijn op de EDR bijna even hard gegaan als het gehinderde Potjanblikkie. Zij kunnen dus zomaar voor een verrassing zorgen op de eerste kilometer. Deze twee ploegen krijgen steun van Beauty and the Boat. Deze dames hebben na een briljante start bij de HNOT hun energie de overige wedstrijd gespaard om op het NSK te kunnen knallen. Bronnen dichtbij uw voorbeschouwers hebben voorspeld dat zij zomaar een gewaagde voorsprong kunnen pakken in de eerste meters.

Bij de heren zullen er geen Orca ploegen op het NSK starten, maar wij rekenen op de mannen van Orca om op het feest dames van eventuele tegenstanders van de Orca dames alvast flink uit te putten voor de zondag. Heren, het doel heiligt de middelen. Op zondag zullen namelijk de hoogste regionen van de NOOC en Bokaal X beslist worden, maar daarover later meer.

Op zaterdag starten ook de ouderejaars competitieroeiers. Zij zijn natuurlijk de jongste niet meer, dus laten het dronken/zeeziek starten op zondag over aan de eerstejaars. Gelukkig kunnen zij hun ervaring wel alvast op de baan laten zien door veel blikken binnen te halen.

Te beginnen met Maud Kerstholt & Willemijn Winters in het D2x veld. Zij hebben de Ask & Embla bokaal totaal overheerst en deze al een tijdje geleden gewonnen. De enige vraag is eigenlijk of zij de extra tegenstand ook wegvegen, zoals de normale tegenstander of dat er toch nog een dark horse ineens met het blik ervandoor gaat. Darkhorses namens Orca zijn in elk geval lichte dames Mariska de Groot & Vera Prins en herenclubacht coaches Ronja van der Roest & Anne-Fleur Lobbezoo. Zij zullen zaterdag om 5 om 5 zich melden in de A-finale om de wedstrijd van hun seizoen te roeien.

In het herenskiff veld zal Jelle de Ru het ritmeroeien van coach Derk Elemans in de praktijk brengen. Een anonieme bron dichtbij deze coach/erelid wist uw voorbeschouwers te melden dat dit ritmeroeien twee jaar kost om onder de knie te brengen. We gunnen Jelle echter nu al direct een mooi resultaat om zijn bewonderingswaardige motivatie vol te kunnen houden.

In het herentweezonder veld starten de zware huppelende pony’s Reinout & Wouter. Zij zullen het opnemen tegen de heren van Pelargos, Gyas, Dudok en de Hoop. We schatten dat de heren weinig punten op het onderdeel dressuur zullen scoren. Het blijven toch zwaren. Maar de heren doen het toch vooral om het veld het nakijken te geven, maar de overwinning zien zij als een mooie vanzelfsprekende bonus.

Het dubbeltweeveld zal één oudgediende Orcaan aan de start zien verschijnen. Remco Vis heeft gezien zijn leeftijd enkel het oud-lustrum pakje, dus het is nog even afwachten hoe hij aan de start verschijnt met zijn partner van Wetterwille. Als u Wetterwille niet kent, dit is de roeivereniging uit Leeuwarden. Dus als de ploeg roeit als een diesel, dan zijn zij al in voorbereiding op de 200km van de Elfstedentocht.

De ploegen voor de vlietbokaal starten in twee velden. Orcanen zijn in zowel categorie A en B vertegenwoordigd. De heren van Fleur en Madelon zullen na een goede Asopos Driekamp vol zelfvertrouwen aan de start verschijnen. Van alle ploegen die in categorie B meedoen hebben zij veruit het beste resultaat behaalt. We verwachten dan ook een blik in deze categorie.

De heren van Erowtisch waren tijdens de campagne voor de Orcawards groot fan van Bernard ‘Feel the Bern’ Bronmans. Op de slot zullen zij het moeten doen met de stuurkunsten van Rik de Kort. Ongetwijfeld het volgende zeer getalenteerde lid van stuurdispuut Sirenen.

In de categorie A. hebben wij Anna. De training schijnt goed gegaan te zijn volgens een bron binnen de ploeg, maar niet iedereen was het hiermee eens. Op basis van de Vlietbokaal zouden zij als tijdsnelste 2e door kunnen gaan naar de A-finale en dan is natuurlijk alles mogelijk. Zoals een tweede plaats achter de Hamtarow. De koningen van de Vlietbokaal zijn tevens bedreven voor- tussen- en nabesprekers. We hopen dat al deze woorden vervolgens ook tot de bijpassende daden leiden en zij na een tweede plaats vorig jaar in de Vlietbokaal ditmaal de overwinning voor zich op kunnen eisen.

De heren van Damesch één zullen nog nabalen van hun promotie. Nadat zij bewust gedegradeerd waren naar categorie B zijn zij tot hun ongenoegen na blik weer gepromoveerd naar categorie A. Uw voorbeschouwers willen de wijze heren uit Doetinchem van de Graafschap graag adviseren om eens een praatje te gaan maken met de mannen van deze ploeg.

De vrouwelijke tegenhangers in de vlietbokaal zijn al het hele jaar Julia’s Pasta. Zij varen tot op heden steady top 10 dankzij hun goede pre-wedstrijd maaltijden. Op basis van hun resultaten dit seizoen zijn zij vooral erg sterk op de lange afstanden, gezien hun tweede plaats op de PEiL. Wij hopen dat twee kilometer lang genoeg is voor ze. Voor deze slotwedstrijden wordt hun het vuur aan de schenen gelegd door de meisjes van De Kameleon. Op de Asopos Driekamp is gebleken dat zij de pasta rauw lusten. Een bekend spreekwoord is echter, als twee honden vechten om een been gaat een derde ermee heen. De dames van Bootjesmix worden gestuurd door niemand minder dan het achternichtje van D. Uittenboogaard, genaamd D. Uittenboogaard. Dit kan slechts een mooie garantie zijn voor succes.

De summier van het competitieroeien zijn natuurlijk de clubachten. De heren mochten niet meeselecteren voor de talentenacht, zodat zij kunnen shinen op hét moment suprême: de Orcaslot. De heren staan nu op een gedeelde derde plaats, maar binnen drie punten van de nummer één is alles nog mogelijk. De damesclubacht staat op plek zeven, op iets meer afstand van het podium. Zij zullen echter al hun krachten (kandidaats bestuursleden, oud-wedstrijdroeisters bij de blauwe buren en bij Orca, Float leden jawel en vele andere kwaliteiten) inzetten om de laatste punten te sprokkelen. Met het treffen van Okeanos (4e), Nereus 2 (5e) en Phocas (6e) in de voorwedstrijd, is dit eigenlijk al de A-finale. Bij het halen van de finale is stijging het klassement zeker.

Tenslotte starten zaterdag natuurlijk ook nog de nodige NOOC velden. Uitzonderlijk is dat alleen de snelste 12 zich plaatsen voor een tweede race op de dag. De C-, D- en E-finales zijn in verband met het drukke programma afgelast, zodat als je eigenlijk nog een extra shift wilt helpen je daar gewoon de mogelijkheid toe hebt als je een strategisch snoek plaatst ergens halverwege je race.
Deze snoek verwachten uw voorbeschouwers echter niet van de heren van Orcinus Assassinus Orca. Zij zullen zaterdag al om 5 over 8 ’s ochtends aan de start verschijnen in het heren poule 2 veld. De heren zullen het seizoen zeer waarschijnlijk afsluiten als snelste mannelijke Orca NOOC ploeg, maar de heren zullen met het juiste been uit bed moeten stappen om deze eervolle vermelding ook op het water nog een laatste keer dit seizoen waar te maken.
De enige concurrentie die zij op zaterdag zullen krijgen voor deze titel komt van Goldriggers. Volgens de geruchten in de wandelgangen hebben zij het hele seizoen naar deze wedstrijd uitgekeken en hun gouden roeitechniek speciaal bewaard voor de Orcaslot. Met deze gouden techniek hopen zij gouden blikken in poule 4 binnen te halen. Wellicht heeft er iemand nog wat goudverf thuis staan? Dat zou de blikken op de composlot net dat beetje extra te geven wanneer de goldriggers deze komen ophalen aan het erevlot.

Dat Utrecht te boek staat als vrouwelijke studentenstad wordt wel bewezen als we het aantal vrouwelijke C4+ ploegen naast het aantal mannelijke C4+ ploegen leggen dat namens Orca zal starten. De twee heren ploegen vergezellen namelijk op zaterdag niet minder dan tien vrouwenploegen. In poule 6 vinden wij Botervlootje terug. Deze ploeg begon het seizoen sterk op de HNOT, maar heeft sindsdien de moeite genomen om zich in de underdog positie te plaatsen voor deze slotwedstrijden. Op basis van de loting lijkt een A-finale goed mogelijk en vanaf daar zullen zij de underdog positie benutten om de blikken binnen te slepen.

Eén poule hoger vinden we Bootylicious, Vicious en GoProw terug. Deze ploegen hebben dezelfde seizoensstructuur als Botervlootje aangehouden en zullen vanuit de underdogpositie proberen toe te slaan zaterdagmiddag. Op basis van de resultaten van de Skoll Cup heeft Vicious van deze ploegen de meeste kans in de A-finale op de mooie blikken. Maar Bootylicious presteerde op de HNOT het beste en GoProw op de Rottebokaal. Het belooft dus een spannende strijd te worden tussen deze gelijkwaardige ploegen.

In poule 3 zullen wederom drie Orca ploegen aan de start verschijnen. De dames van Omslaand succes lijken de EDR gebruikt te hebben om energie te besparen, zodat zij fit aan de start liggen op de slot. Bij Bootoverend geloven ze duidelijk niet in deze tactiek en daar zijn ze er vol in gegaan bij de EDR. Een zinderende race in de voorwedstrijd zal aantonen wie het aan het rechte eind had. Hopelijk houden de dames nog wel wat energie over voor de finale, als het er echt om gaat. Maar indien dat niet het geval is kunnen wij altijd nog rekenen op Herowine. Zij schijnen op één of andere manier toch altijd nog wel wat extra energie over te hebben als het erop aan komt. Mogelijkerwijs komt dit door de juiste wedstrijdpreparatie.

Tenslotte starten op zaterdag ook nog in poule 2 de dames van James Boat en Orkaters. Zij zullen het tegen elkaar op moeten nemen in de voorwedstrijd. Wij gaan ervanuit dat zij zich aan elkaar zullen optrekken om zo gezamenlijk de finalestrijd te bereiken. Op basis van de ranking zouden de Orkaters de snelste moeten zijn, maar op de EDR heeft James Boat al laten zien dat de strijd op het water gestreden wordt en niet door de statistieken aan de kant. Beide ploegen zullen beducht moeten zijn dat als zij in de finale de strijd met elkaar aangaan dat zij niet een derde ploeg met de overwinning ervandoor moeten laten gaan. Maar indien dit toch gebeurd zijn er altijd nog de dames van Bootox. Toch fijn dat Orca de luxe heeft om drie sterke ploegen in de finale neer te zetten en daarmee een grote kans zal heeft om ook deze finale te volledig te domineren.

Op zondag, na het grote feest zal duidelijk worden wie de winnaars worden van Bokaal X en de NOOC bokaal. Ook krijgen we meer inzicht in welke mannen zich voor de vereniging hebben ingezet door de concurrentie van Zilvervloot, Potjanblikkie, Fata Orcana en Beauty and the boat de hele nacht lang bezig te houden. De dames van Zilvervloot hebben zich op zaterdag kunnen sparen en weten precies welke kampioenenploegen er geklopt moeten worden. De overige damesploegen schijnen volgens ingewijden bij de kaartverkoop van het feest in de Undercurrent echter alles op het herstel te hebben ingezet en zij zullen na hun wedstrijd op zaterdag dan ook hooguit een kleine versnapering nemen om de NSK titel te vieren, zodat zij op zondag de volgende titel kunnen binnenhalen. Een overwinning zondag betekent blikken voor de dames en bekers voor Orca. Dat klinkt uw voorbeschouwers zo goed in de oren dat wij overwegen daar zelfs een lied over te componeren.

De heren van Riggers in Paris zouden nog in twijfel zijn over opoffering op het feest, zelf knallen in de boot of beide. Als voorbeschouwers willen wij van deze mogelijkheid gebruik maken om deze mannen te adviseren voor beide te gaan. Daarbij moet dan wel de kanttekening gezet worden dat genieten met mate(n) wel aan te bevelen is voor de prestaties en dat het doorhalen beperkt blijft tot in de boot. De heren hebben natuurlijk wel het voordeel dat zij precies weten hoe hard zij moeten om de snelste mannelijke C4+ ploeg van Orca in 2016 te worden.

Rivalen voor deze titel met dezelfde kennis zijn de ploegen Plons, Berend Bootje en Patrouille. Al deze jongens uit poule 3 zullen zeker toeslaan en scoren mochten zij kansen daartoe zien. Er heerst echter weer enige twijfel bij uw voorbeschouwers of dit op het water zal zijn of op het feest. Misschien is het zelfs op de kant als vlothondje of kissmisters bij de blikuitreiking. Kansen genoeg zou je zeggen.

En ter afsluiting starten op zondag de lenteleden. Lente Heren1 maken nog volop kans op de Lentebokaal. Daarvoor zal gewonnen moeten worden van Skoll ploeg Lekker Droog. Maar als onze heren op het feest niet te diep in het glas hebben gekeken dan zou dat eigenlijk geen obstakel moeten vormen. Helaas krijgen zij geen bijval van Lenteheren2 die verstek laten gaan.

Lentedames 1 & Lentedames 2 zijn echter wel aanwezig en zullen de stijgende lijn die zij op de Asopos Driekamp hebben ingezet willen voortzetten. Concurrentie komt wederom van Skoll, maar ook van Asopos. Dit zou nog een spannende strijd kunnen worden, dus kom deze dames zeker aanmoedigen rond kwart voor 1 als je zelf even aan het bijkomen bent van je race, vlothondje spelen, hamburgers bakken of andere mooie klussen waarvoor de vereniging jullie hulp goed kan gebruiken en zeker waardeert.

Met zoveel mooie overwinningen en gezelligheid in het vooruitzicht zullen het ongetwijfeld de mooiste Orcacomposlot wedstrijden tot nu toe worden. Bedankt voor jullie bijdrage daaraan namens de voorbeschouwingscommissie en de rest van roeiend Nederland. Veel succes en haal door!

Met fluoriserend gele, lichtgrijze en saffierblauwe groet,
Uw Voorbeschouwingscie