Voorbeschouwing – Asopos Najaarswedstrijden

Door Remy Chou en Maria Mojet

asopos de vliet

De warmte van de nazomerse september is voorbij en de bladeren aan de bomen beginnen weer mooi Thetabruin en geel te kleuren. Langzaamaan maken de wedstrijdpakjes tanlines ruimte voor thermo’s en lycra’s. Het najaar is alweer een tijdje begonnen en dat betekent dat de Asopos Najaarswedstrijden voor de deur liggen. Een wedstrijd op de Bosbaan, over 2000 meter voor alle ervaren velden, en over 500 meter voor alle onervaren afroeiers. Waar voorheen altijd maar 1900 meter geroeid werd bij de ‘wedstrijd’velden, hebben ze dit jaar toch besloten om die 100 meter extra toe te voegen, wat betekent dat men voor het eerst tellende blikken kan halen. Nu al, gewoon voordat het seizoen begint. Je kan er wel op rekenen dat er dan meer Orcaploegen zich gaan aanmelden.

We beginnen bij de strijd om de tellende blikken. Op zaterdag start het oude gouden duo van weleer Vincent & Abel. Waar Abel met gemak op zomergewicht kan inwegen, is het voor de halve zware (dikke, zoals hij zichzelf noemt) Vincent nog een uitdaging om op wintergewicht te kunnen komen. Zij zullen daarom in het SA2- veld starten. Waar ze eerder dachten om even een simpel blik binnen te kunnen halen, wordt nu gehuiverd voor de tegenstand.  Twee sterke Nereus ploegen, met o.a. WK – juniorenacht ervaring, en een Asopos ploeg met een FISU WK deelnemer zullen waarschijnlijk iets te sterk zijn voor deze ‘lichte’ mannen. Het voordeel is echter wel dat Vincent en Abel al een jaar samen hebben geroeid, wat van de rest van het veld niet te zeggen is. Hopelijk kan dit in hun voordeel spelen tijdens hun eerste zes halen.

Op de zondag starten twee middengroep boten, beide in het N4+ veld. Dat deze middengroepers hard kunnen roeien, lieten ze in Berlijn al zien. Hier pakte een deel van deze zwaren een verdienstelijke tweede plek, achter een halve bonds – acht van de Russen. Met een Rietveld in elke boot zal grote broer Jeppe er vast alles aan gaan doen om zijn kleine broertje Douwe voor te blijven. Terwijl Douwe er natuurlijk alles aan wil doen om zijn grote broer in te kunnen maken en de gezinsverhoudingen op scherp te zetten. De twee grote uitdagers zijn ploegen van Asopos zelf, maar als deze broers er alles aan gaan doen om hun boten harder te laten gaan, dan zou het Orca lied misschien wel ingezet kunnen worden.

Op de zaterdag zal ook weer een wedstrijd voor het herfstbokaal gestart worden. Hierin vertegenwoordigen de dames van Julia’s Pasta de knorrige eer van onze vereniging. Met een mooie vierde plek op de Theta herfstregatta opgevolgd door een achtste plek op de lange afstand op de Knorrensteijn Memorial Regatta, lijken deze dames de punten te pakken op de kortere afstanden. Ze zullen deze zaterdag dan waarschijnlijk ook de nodige punten behalen. Laten we hopen dat ze genoeg pasta hebben gegeten en dat de koolhydraten goed opgestapeld zijn.
[UPDATE: Een overschot aan koolhydraten heeft voor misselijkheid gezorgd en de dames hebben zich daarom teruggetrokken]

De herenploegen die voor dit bokaal strijden, zullen zondag in actie komen. Deze zondag starten we met een heuze Orca battle: in voorwedstrijd 2 zullen Damesch één én De Orcasauriërs beide strijden om bij de eerste twee te komen. Want met een veld van 40 inschrijvingen, hebben alleen nummers één en twee garantie op een directe plaatsing voor de halve finales.  
Bij de inschrijvingen hebben we opgemerkt dat onze oude materiaal commissaris Jim mee roeit bij de ‘Damesch’. Dit belooft natuurlijk voor een perfect afgestelde boot met de meest aerodynamische laklaag die je je voor kan stellen. We verwachten mede hierdoor dus ook dat deze ‘Damesch’ hun plek in de middenmoot van de bokaal gaan vasthouden of zelfs gaan stijgen.
Bij de Orcasauriërs vinden we ook een oud bestuurslid: onze oude knuffel composaris Friso. Met zijn ervaring in de compowereld kent hij natuurlijk alle tips en tops van hoe je een wedstrijd moet indelen. Niet te brak aankomen en bij vermoeidheid proberen de kracht uit andere lichaamsdelen te halen. Aangevuld met ‘jong’ talent Luuk en Leon (allebei pas derdejaars) hebben de Orcasauriërs een goede verjongingsslag gemaakt en lijken zij ook hun plek in de subtop/middenmoot van de bokaal te kunnen vaststellen.

In voorwedstrijd 3 komen de mannen/beesten/mythes/kanonnen van Hamtarow in actie. Op dit moment zijn zij nog hard aan het strijden voor de winst in de bokaal en met de kennis van nu, hadden ze vorig jaar anders gehandeld. Toen wisten ze niet dat de eerste voorwedstrijd voor de bokaal telde. Met last minute aanpassingen aan het wedstrijdplan van coach Laura, verwachten wij zeker dat zij al keihard dabbend als eerste over de finish komen van hun voorwedstrijd. Hier zullen nog twee 2k’s hun opwachten, één voor de halve en één voor de finale. Om Jelle te quoten ‘Het wordt gewoon super kut. De eerste 2k is voor de bokaal, dus die moet hard, de tweede is de halve finale dus die moet ook hard, en de derde is natuurlijk de finale, die moet dus ook hard.’ Het belooft dus een zwaar weekend te worden voor onze hamstertjes.

Dames die ook ervaren zijn, zijn de Drie(s) met z’n twee. Alice en Vera starten zaterdag in het Derv 2x veld tegen 17 andere ploegen. Na een jaar met Mariska de Groot geroeid te hebben, gaat Vera nu haar geluk proberen met Alice. In hetzelfde veld, maar dan voor Heren, start een combinatie die opgeteld 50 blikken in de boot hebben. Remco en Rutger gaan zondag de strijd aan met elf andere ploegen. Hopelijk kan Rutger dan ook een taart aan zijn indrukwekkende blikkenlijst toevoegen.

Van ervaren roeiers naar de helden van de toekomst: de Talentenachten. De Zware Talentenacht mag de spits afbijten op zaterdag. Deze acht zit vol met ervaren talenten. Met bijvoorbeeld op nummer zeven Jelle Schoenmaker die na de lichte talentenacht van vorig jaar toch besloten heeft om dit jaar voor Zwaar te gaan. Hij zal samen met Steffen Lootsma laten zien hoe het is om de Asopos te winnen en de andere talenten op sleeptouw nemen.

Waar de zwaren en de dames nog moeten zwoegen in een voorwedstrijd is de Lichte Talentenacht al gelijk door naar de A-Finale. Ze hoeven hier maar vier andere ploegen voor te blijven en dat gaat vast lukken met de ervaring die ze aan boord hebben, ex-middengroep selectant Christiaan zit namelijk op op zeven. Alleen ervaring is natuurlijk niet genoeg, je hebt ook rauwe kracht nodig en daarom zit Olof op acht. Hij kan tijdens deze race al zijn kilo’s benutten zonder ze kwijt te hoeven raken aan inwegen. Als laatste heeft deze acht nog het genetisch bepaalde talent Pelle, die zit te shinen op drie. Met deze opstelling zien wij geen vuiltje aan de lucht of schuimkopje op de golven, om in roeitermen te blijven.

De Dames Talentenacht zal zondag starten, samen met nog elf andere damesploegen gaan zij strijden om hun eerste blik in de acht te veroveren. Waar voor de zomer een paar rondzwemmende vissen roet in het eten gooiden, zijn ze nu, met zeven weken training, meer op elkaar ingespeeld en better than ever. Met nestor Gertie aan boord aangevuld met oude bekenden van de Talentenacht 1.0 én talentvolle dames die allemaal mee hebben gedaan in de NOOC Bokaal X óf in de top tien zijn geëindigd van de NOOC, lijken deze dames goed op weg naar de gulden plak van de Asopos Najaarswedstrijden. Mits de visboer niet meer langskomt natuurlijk.

Naast bekenden doen er ook veel onbekenden van de voorbeschouwingssub mee. We hebben namelijk een elftal aan eerstejaarsboten die dit jaar meevaren. Aangezien we deze ploegen allemaal niet kennen zullen wij leuke woordspelingen maken met hun namen.

Bij de heren van Orca 1 zal Maurits de maat hoog leggen.
Orca 2 zal met Tim vast in de snelste laan varen.
Bij Orca 3 gaat er met Max groots geroeid worden.
Orca 4 gaat met Tom zeker een monsterlijke tijd neerzetten.

Bij de dames gaat Lyn met Orca 1 door totdat ze braken.
Orca 2 zal met Dineke als eerste over de finish flieren.
Zinzi zal het in Orca 3 de moeite waard maken.
Voor Orca 4 gaat Anne de rest van het veld in puyn trappen.
Orca 5 gaat met Fleur op boeg zeker in de bovenste regionen eindigen.
Stella zorgt dat Orca 6 rijk aan kracht is.
Orca 7 breekt met Joan als eerste het finishlint.