Commissies binnen Orca

Hoewel Orca in beginselen natuurlijk een roeivereniging is hebben we toch een rijk commissieleven! Want bedenk je dat achter elke activiteit tientallen actieve Orcanen zitten die zich hard inzetten om alles tot in de puntjes te regelen. Tijdens de commissiemarkt op dinsdag 13 november kan je alle commissies leren kennen en ze al je vragen stellen.

AFROEICOMMISSIE (ARCO)
Organiseert de afroeiperiode zodat alle eerstejaars in hun eerste 8 weken zo goed mogelijk kennis kunnen maken met Orca. De voorbereidingen beginnen in februari, maar vooral tijdens de afroeitijd zijn deze mensen elke dag op de loods aanwezig om leuke activiteiten te organiseren voor alle eerstejaars. Veel eerstejaars denken dan ook dat zij te maken met Orca-bestuursleden, maar dat hebben ze niet (mogelijkerwijs zijn het namelijk nog coolere mensen). Te herkennen aan hun kleurrijke broeken en eeuwig enthousiasme.

ALMANAKCOMMISSIE
Deze commissie maakt elk jaar een fantastisch jaarboek met alle informatie van het afgelopen jaar, toffe verhalen, foto’s en gegevens van alle Orcanen.

ACTIVITEITENCOMMISSIE (AKCIE)
Een labiele commissie met stabiele activiteiten. Ook bekend als meest exclusieve commissie, die activiteiten buiten het roeien om organiseert. Vast hoogtepunt: Akcie-Liftweekend!

BARCOMMISSIE (BARCIE)
Mensen achter de bar staan garant voor gezelligheid in de kantine. Kopjes thee inschenken, biertjes tappen en snoepjes verkopen. Deze mensen zorgen ervoor dat je altijd wat te drinken en eten kan krijgen in de kantine. Barren is een leuke en gezellige manier om veel mensen op Orca te leren kennen. Dus vooral voor eerstejaars een hele fijn manier om zovoeel mogelijk Orcanen te leren kennen. Er zijn altijd veel mensen nodig, geef je dus vooral op!

BLIKREDAXI
De Blikredaxi schrijft allerlei artikelen, columns en rubrieken over Orca, het studentenleven, roeien en andere onderwerpen met betrekking tot Orca. De commissie bestaat uit mensen die interviews houden, het papierenblik weer nieuw leven in blazen, brainstormen over goede ideeën én alle roddels van Orca bijhouden.

BraCo
Kom jij niet uit Brabant? Dan mag je er niet bij, zo simpel is het. Maar kom jij uit Brabant, dan mag je er zeker bij? Discriminatie of niet, het feit staat voorop dat deze (gekke) Brabanders zeker kunnen feesten en voor genoeg gezelligheid zorgen op Orca. Wat kan Orca dan ook zonder onze drugslievende, carnavalvierende levensgenieters?

BUSINESS CLUB COMMSSIE (BCC)
Deze groep mensen is bezig met het onderhouden van contacten met de leden van de Business Club, het werven van nieuwe bedrijven en het organiseren van evenementen om zo een goede relatie te verkrijgen en te onderhouden tussen Orca en haar (potentiele) sponsoren.

COMMISSIE EXTERN (CE)
Deze denktank bestaat uit een groep ervaren ouderejaars Orcanen. Ze werken samen om Orca te verbeteren op het gebied van uitstraling, werving en kwaliteit van instroom van nieuwe leden.

COMMISSIE HARD ROEIEN (CHR)
De commissie met enthousiastelingen, coaches en ex-wedstrijdroeiers die zich inzetten voor alle hard roeiende Orcanen. De CHR is onmisbaar in de ARCO periode, zij organiseren namelijk een aantal activiteiten van sportieve aard, zoals bootcamps en de ergofette. Voor al je vragen rondom hard roeien ben je bij hen op de goede plek!

CIA (Commissie van Inrichting)
Terug van weggeweest! De commissie van inrichting. Ben jij echt prakatisch ingesteld en denk jij dat Orca wel wat beter eruit kan zien? Dan is de CIA zeker iets voor jou. Een beetje klussen, verfen en timmeren onder het geniet van een biertje. Wie wilt dat nou niet?

Commissie Jeugdroeien
Deze commissie zorgt ervoor dat genoeg jeugdroeiers ervoor kiezen om naar Orca te komen. Ze promoten Orca als dé studentenroeivereniging die staat voor hard roeien en genieten. Onder andere het Juniorenklassement valt hieronder.

COMPETITIE COMMISSIE (COMPOCIE)
De CompoCie organiseert na de afroeiperiode de competitie weken; een periode waarin er veel activiteiten zullen zijn die gericht zijn op ploegvorming en het vinden van coaches. Verder begeleiden mentoren competitieroeiers en –coaches bij het stellen van doelen en bij het maken van keuzes en het uitvoeren hiervan. Een commissie die zich erg richt op de ontwikkeling van mensen (ploegen, roeiers, coaches). De CompoCie organiseert bijvoorbeeld coachcursussen, wedstrijdvoorbereidingen en skiffdagen.

COMMISSIE COMPETITIE SLOTWEDSTRIJDEN (CoCoS)
Organiseert de competitie slotwedstrijden. Deze wedstrijd is één van de grootste competitiewedstrijden in Nederland. Zij vindt plaats op de internationaal beroemde Amsterdamse Bosbaan. De wedstrijd wordt door de commissie professioneel georganiseerd teneinde haar status als slotwedstrijd hoog te houden. Voor de laatste weken van mei en juni moet er hard aan getrokken worden om alles op tijd en perfect in orde te hebben!

COMMISSIE HARD SCHIETEN
Deze commissie organiseert één van Orca’s belangrijkste watervrije wedstrijden: een tafelvoetbal wedstrijd in de Orca kantine. Deze wedstrijd wordt een aantal keer per jaar gehouden en inschrijvingen staan voor iedereen open.

EVENEMENTEN COMMISSIE (EVCIE)
Deze commissie regelt de wedstrijdleiding op alle wedstrijddagen op Orca en ondersteunt daarmee de organiserende commissies. Ook zet zij tochten op (grachtentocht, roeien naar Rhijnauwen, Sinterklaastocht) en organiseert zij allerlei andere activiteiten zoals een trainingsweekend en een roeivakantie.

EXAMENCOMMISSIE
Stelt de normen voor de examens op en neemt de examens af bij roeiers. Zowel wedstrijd als competitieroeiers moeten de juiste examens hebben om in bepaalde boten te roeien. Enige kennis van het roeien is vereist om lid te zijn van deze commissie.

DiesCie
De DiesCie zorgt voor een fantische week in onze diesweek. De diesweek is de week waarin we de oprichting van Orca vieren. Dit jaar is de diesweek van 22 tot 26 oktober. Met allerlei activiteien over de hele week verspreid, zorgt de DiesCie ervoor dat je je nooit zal vervelen.          

FACILITAIRE COMMISSIE (F.C.)
Zeer belangrijke commissie die alles op Orca regelt wat ook maar enigszins te maken heeft met koken, drinken, activiteiten, onderhoud van bar en keuken, feesten, barren en nog veel meer. De Kookcie, Kluscie en Barcie vallen tevens onder de F.C. Je zou dus kunnen zeggen dat de F.C. de spin in het web is wat betreft het verenigingsleven op Orca!

FAMILIEDAGCOMMISSIE (FAMCIE)
Deze commissie organiseert de jaarlijkse familiedag. Dé kans voor Orcanen om hun ouders en andere verwanten te laten zien wat hun beweegt en wat Orca inhoudt. Bovendien heel erg leuk om te zien hoe oudjes het roeien proberen onder de knie te krijgen.

FeeCie
De FeeCie staat natuurlijk voor feesten op Orca! Zijn de biercantussen je nog niet genoeg? Dan moet je bij de FeeCie komen. Toffe feesten op Orca of buiten Orca worden door deze gezelligheidsbeesten georganiseerd. Een hele mooie manier om snel veel mensen te leren kennen en echt het studentenleven te ontdekken.

FINANCIELE ADVIES COMMISSIE (FAC)
Begeleidt en controleert de penningmeester en adviseert het bestuur over financiële zaken. Bestaat voornamelijk uit penningmeesters van oud besturen.

FOTOCIE
Zorgt voor mooie foto’s van wedstrijden, feesten en andere Orca activiteiten. Heb je een camera of kun je goed overweg met camera’s en vind je het leuk om foto’s te maken dan is deze commissie zeker iets voor jou!

GALACOMMISSIE
Deze commissie houdt bezig met (hoe verrassend) het gala. Het uitzoeken van een prachtige locatie, kaartverkoop, thema, het regelen van vervoer en nog meer wat uiteindelijk zal leiden tot een geweldig gala.

HUISSTIJL BEGELEIDINGS COMMISSIE (HBC)
Informeert Orcanen over het gebruik van de huisstijl en bewaakt deze samen met het bestuur. Handig wanneer je ploegkleding of posters ontwerpt.

IJS EN ZOPIE
De Utrechtse IJs en Zopie op de Twijnstraat, een ambachtelijke Italiaanse ijswinkel waar met natuurlijke producten gewerkt wordt, wordt gerund door een aantal Orcanen. De helft van de winst van de winkel gaat naar Orca. Naast ijs kun je bij deze (h)eerlijke winkel onder andere koffie, chocolade en andere fair trade producten.

INDOOR COMMISSIE
Een sterke core en kneiterharde bovenbeenspieren? De Indoor commissie weet absolutely hoe je deze kweekt. Tijdens de ARCO periode en selectieperiode geven ze indoortraining om blessures te voorkomen.

INTRO
Leeft al vanaf januari toe naar UIT-dagen in augustus. Daar worden tijdens een gezellige week nieuwe Orcanen binnengehaald. De laatste weken van de vakantie spendeer je met een topteam van Orcanen om de UIT een spetterend succes te maken.

KAMPCIE
Organiseert een supervet kamp op een perfecte locatie. Elk jaar kiezen zij het thema voor het kamp. Het kamp wordt altijd aan het begin van de ARCO periode georganiseerd. Deze commissie kost dus veel tijd voor in de vakantie, maar wordt opgestart in het begin van het jaar.

KLUSCIE
Deze commissie is verantwoordelijk voor het repareren en maken van dingen voor de Orca kantine en de loods. Ben je handig met timmeren, heb je geen twee linkerhanden en heb je verstand van dingen in elkaar zetten? Dan is dit dé commissie voor jou!

KOOKCIE
Elke dinsdag en donderdag verzorgt deze commissie de hap op Orca. Het recept bedenken, inkopen doen in de groothandel en ondertussen veel lol hebben met andere commissieleden tijdens het koken hoort hier allemaal bij. De Kookcie houdt van alles wat met eten te maken heeft, gaat veel naar foodfestivals en is altijd in om nieuwe dingen te proeven, want liefde gaat immers door de maag! Hou je van koken, eten en gezelligheid? Geef je dan vooral op!

LUSTRUMCOMMISSIE
Orca vierde afgelopen jaar haar 45e verjaardag en daarmee haar 9e lustrum. De LustrumCommissie organiseert tijdens een lustrumjaar allerlei vette activiteiten, zoals bijvoorbeeld een gala, festival maar ook het 45-uurs feest in oktober.

MATERIAAL COMMISSIE (MATCIE)
Zonder boten geen roeien, zonder roeien geen Orca. Deze commissie repareert kleine schades aan boten en riemen en zorgt voor het belangrijke, soepel lopende hang- en sluitwerk. In kleine groepen wordt er aan verschillende projecten gewerkt: een boot, een loods onderdeel of riemen. De bootsman repareert de grotere schades. Voor deze commissie zijn altijd veel handige mensen nodig.

MATERIAAL ADVIES COMMISSIE (MAC)
Adviseert het bestuur over de aanschaf (soort, ouderdom e.d., maar ook waar deze op de markt te vinden zijn), het onderhoud, de status en bescherming van onze boten en bereid met de materiaalcommissaris (dit jaar Jop Hendricks) het botenplan voor.

MIXED
De Mixed organiseert de Mixed wedstrijd op Orca. Deze wedstrijd wordt gestart in een acht en in een C4. Het roeien gaat gemixd, namelijk met het andere geslacht. Kun jij het snelst rondmaken, strijken of gewoon roeien? Geef je te zijner tijd dan vooral op! De Mixed is ieder jaar weer een geslaagde dag en sluit ’s avonds af met een knallend feest.

ORCA DJ’S
Vooral actief op wedstrijddagen en feesten zorgt deze commissie voor alle audioapparatuur van Orca. De heren en dames in deze commissie draaien op feesten en zorgen dat de installatie van Orca goed onderhouden blijft. Een beetje handigheid met verschillende pluggen en stekkertjes en inzicht in het ontwaren van knopen is handig!

ORCASHOP
Verkoopt allerlei Orca merchandise. Van wedstrijdshirts en lycra’s tot petjes, lampjes en van stickers tot vesten, joggingsbroeken, opblaasbare Orca’s voor op je fiets en vele andere Orca stuff.

ORCAWIKI
De interne Wiki van Orca heeft als doel om alle informatie over roeien en Orca als vereniging voor alle leden beschikbaar te maken. De informatie is inzichtelijk gepresenteerd en makkelijk doorzoekbaar. Bovendien kan iedereen zijn eigen kennis en ervaringen bijdragen. Daardoor kunnen Orcanen op elkaar voortbouwen en elkaar en de vereniging verder helpen.

PENNINGMEESTERBEGELEIDINGSCOMMISSIE (PBC)
Deze commissie helpt de penningmeester van het bestuur met zijn taken de financiën op Orca te onderhouden. Daarnaast bestaat deze commissie uit mensen die aan iedere individuele commissie hulp bieden met hun begroting.

PROMO
Met deze commissie heb je waarschijnlijk al kennis gemaakt: de mensen die jou vol enthousiasme wierven tijdens de UIT-week! Ze zijn te herkennen aan hun eeuwig aanwezige glimlach en stoere rode Orca shirts.

RAAD VAN ADVIES (RVA)
Begeleidt het bestuur bij de besluitvorming, adviseert over het beleid in verband met de continuïteit, organiseert cursusavonden en steunt de voorzitter. Bestaat uit oud-bestuurders van Orca.

ROEICLINICS ORCA (RCO)
Deze commissie geeft bedrijven en anderen de mogelijkheid een clinic roeien op Orca te doorlopen. Of het nu om families of bedrijfsuitjes gaat, de RCO levert een op maat gemaakte dag op Orca waarin natuurlijk wordt geroeid, maar daarbuiten ook heel veel vrijheid wordt gegeven om een fantastisch evenement neer te zetten.

SHOT
Spin, Histos, Orca en Triton vormen samen de SHOT. Alle verenigingen leveren 2 leden voor deze commissie. Samen organiseren ze activiteiten door het jaar heen, met als klap op de vuurpijl: het SHOT-feest, dat plaatsvindt op de vrijdag voor de UIT en later in het jaar een heus zwembadfeest.

SkieCie
Een wintersport vakantie organiseren voor alle Orcanen? Dit doet natuurlijk de SkiCie. Als roeien niet meer kan in de winter, dan ga je toch roeien? Dat moet toch wel het motto zijn van de SkiCie. Met onder andere een borrel, waar altijd genoeg appeltaart te vinden is, zorgt de SkiCie voor genoeg gezelligheid.

SPORT OP SCHOOL
De Sport op School commissie organiseert samen met kinderen uit achterstandswijken zoals Hoograven of Zuilen activiteiten om de buurt leuker te maken. Daarnaast mogen de kinderen op Orca komen roeien om kennis te maken met de roeisport.

STUDIO ORCA
Deze commissie vol filmmagnaten zet zich in om prachtige Orcabeelden te schieten en verslag te doen van wedstrijden en Orca activiteiten. Kun je goed videobeelden monteren en hou je van filmen? Meld je dan vooral aan voor deze commissie!

TEAMBUILDING ORCA
Teambuilding Orca organiseert roeiclinics voor bedrijven, families en andere groepen. Ons doel is mensen een ontzettend leuke tijd te laten hebben en de beginselen van het roeien te leren. Daarnaast gaat een groot deel van onze winst naar Orca. Dus ben jij op zoek naar een leuke bijbaan en wil je tegelijkertijd Orca helpen? Dan is Teambuilding Orca wat voor jou!

VOORBESCHOUWINGS COMMISSIE
Deze commissie schrijft na elke wedstrijd op www.blikoproeien.nl een voor of nabeschouwing van een roeiwedstrijd. Hier kun je lezen hoe Orcanen het doen op de wedstrijd en wat er van de wedstrijd verwacht kan worden.

WEBCIE
Houdt zich bezig met het onderhoud van de Orcawebsite en alle ICT op Orca. Orca had al in 1995 een eigen website en was daarmee de eerste roeivereniging met eigen website. De vernieuwde WebCie is nu druk bezig met het maken van een hele nieuw site, met oa een webversie. Wil je graag hier een bijdrage aan leveren? Geef je dan snel op!

WEEKENCIE
De naam zegt het al, een heel gaaf weekend organiseren waar Orcanen naar toe kunnen gaan. Een hechte, gezellige groep Orcanen die een concreet doel hebben. Een mooie stad bezoeken maar ook vele biertjes proeven horen er allemaal bij.

WERKGROEP JUNIORENKLASSEMENT ORCA

Deze commissie zet zich in voor jeugdroeiers in heel Nederland om hen de vereniging te laten zien. De commissie organiseert een speciale dag waarop er door deze junioren wordt geroeid, spelletjes worden gedaan en op het eind lekker wordt gebarbecued.

Is dit nog niet genoeg informatie? Ga dan vooral naar de commissiemarkt op dinsdag 22 november! Daarnaast kan je altijd contact opnemen met de voorzitters van de commissies. Deze vind je op de commissie pagina van de Orca website.

WERKGROEP VIANEN
Omdat het veel te druk is en wordt op het Merwedekanaal, is het van belang dat Orca blijft kijken naar andere opties om te roeien. Werkgroep Vianen heeft gezorgd dat we nu kunnen roeien in Vianen met een tijdelijk loods aanwezig. Maar wil jij ervoor zorgen dat daar nog beter faciliteiten komen voor de roeiers, dan moet je je nu opgeven!