Teambuilding Orca – Een win-win-winsituatie voor Orca, Bedrijven én Orcanen

Je ziet ze weinig, maar op de achtergrond werken ze keihard aan een beter Orca: de veteranen die ooit de verenigingsgangen bewandelden in roeipakjes en met coachtoeters, maar inmiddels hun studententijd hebben ingeruild voor een burgerbestaan. Uit het oog is niet uit het hart, want deze mensen gebruiken hun opgedane werkervaring om Orca nog beter en professioneler te maken. Zo ook Frederik Mijnhardt, Lentelid in 2004, roeier van Zwaar’05 en voorzitter van ‘08-‘09. Tussendoor roeide hij vier jaar lang wedstrijd in verschillende kleine nummers (zijn leukste overwinningen). En toen was daar de zomer van 2012: hét begin van het succesvolle Teambuilding Orca.

Door: Casper Laan en Marjolein Snellink

We ontmoeten Frederik op Utrecht Centraal. Hij woont en werkt in Amsterdam, net als Jochum Beetsma, zijn partner-in-crime bij het runnen van Teambuilding Orca. Gelukkig hoeft hij niet veel naar Orca te komen. “Iedereen helpt om het voor ons zo makkelijk mogelijk te maken. Jorien (de Jong, red.) zit het meeste in de trein, laat ik het zo zeggen,” lacht Frederik. Door conference calls met de betrokkenen (Stichting Teambuilding Orca bestuur, bestaande uit Frederik, Jochum, Chris Berendse, Sander Bijvank en Machteld Vergouw, en de commissie TeamBuilding Orca: Jorien de Jong, Nick Neijssen, Rins Janse en Wolfert Verstraete, red.) probeert iedereen het zo efficiënt mogelijk te regelen.

Maar wat is Teambuilding Orca dan precies? Teambuilding Orca organiseert clinics voor bedrijven en verschaft Orcanen daarbij (betaald) werk. Achter de bar staan, de catering regelen of uitleggen hoe je een goede haal maakt in een roeiboot zijn slechts enkele van de vele taken die vervuld worden tijdens een clinic. Afgelopen seizoen waren er al 9 clinics en 3 pilots, waarbij er soms wel tachtig mensen naar Orca kwamen. Hoewel vorig jaar pas de eerste clinics werden georganiseerd, waren Frederik en zijn vrienden al jaren bezig met het perfectioneren van het plan. Het idee ontstond op fietsvakantie in 2012. Wat gebeurde er tijdens die vakantie en wat ging er aan vooraf? “Ik woonde tijdens mijn studententijd in een Orcahuis in Lunetten (Normandië 170, nog steeds een wedstrijdhuis, red.) samen met Jochum en Roderik (Bronkhorst, red.) Onze vriendinnetjes zaten ook allemaal bij Orca en we gingen vaak samen op vakantie. Het gaat dan altijd over Orca, want iedereen vindt het supermooi. Op een gegeven moment kwamen we met het idee voor Teambuilding Orca. We dachten: ‘Wat is nu het enige waar we altijd geld mee hebben verdiend, maar waar nog nooit iets mee gedaan is?’ Roeien, natuurlijk. Niemand in de omgeving heeft roeiboten, al helemaal niet zo’n grote vloot als die van Orca. Het tweede is dat we altijd arbeidskrachten hebben die precies snappen hoe het allemaal werkt. En je hebt een plek waar je borrels kan houden. Het was gewoon perfect. Het plaatje klopt gewoon.”

thumbnail_TBO 3

Wanneer kwam Orca in the picture? “Het heeft nog een half jaar na die vakantie geduurd voordat we er echt iets mee gingen doen. Ik denk dat we het in de winter van 2013 voor het eerst echt goed hebben uitgewerkt. In ’14-’15 hebben we met Jorien en Sophie (van der Meer, red.) een jaar aan het plan gewerkt. Dat jaar hebben we 10.000 euro van het Steunfonds gekregen om Teambuilding Orca op te starten. In ’15-’16 hebben we met Christel (Blom, red.) en Nick (Neijssen, red.) de grootste stappen gezet. Toen kwam Sjoerd (André de la Porte, red) er ook parttime bij. Die is nu al twee jaar betrokken en vindt het superleuk om gastheer te zijn. Daar blinkt hij ook zeker in uit. De actie van het  Steunfonds was echt briljant: We kregen 2000 euro als gift en 8000 euro als lening. En we kunnen ze na dit jaar al terugbetalen,” glundert Frederik.

Teambuilding Orca gaat veel over professionalisering. Hoe blijf je dat garanderen als leden van de commissie straks weer van Orca vertrekken?

“Ik weet zeker dat er altijd goede mensen op Orca zullen zijn. De vraag is of je die kan blijven betrekken en of die het leuk vinden om te blijven meehelpen. Ik denk wel dat dat haalbaar is. Er zal wel altijd een bestuur [van de stichting] moeten zijn dat er veel tijd en aandacht aan besteedt. Ik denk dat wij het veel serieuzer aanpakken dan je in welke commissie ooit zal zien. Dat is waardevol. Uiteindelijk betalen we mensen ook gewoon. En je zal altijd een grote groep Orcanen hebben die toch ergens moeten werken. Dus waarom niet tegelijkertijd je club helpen? Het is een win-win-win voor iedereen.”

Dat Orcanen betaald krijgen voor hun werk op de clinics is volgens Frederik belangrijk, want dat zorgt er ook voor dat ze hun werk beter doen. Maar hoe zorgt Teambuilding Orca ervoor dat jongere Orcanen ook direct dat ‘Orca-gevoel’ meekrijgen?  “Help me jongens. Ik weet het ook niet allemaal!” zegt Frederik quasi-wanhopig. Hij gaat op serieuzere toon verder: “Het kunnen hele simpele dingen zijn. Even iedereen bij elkaar roepen en uitleggen waarom we dit doen en waarom dit belangrijk is. Ik weet dat dit heel vaak nog niet gebeurd is. Je kan mensen die de eerste keer komen eerder laten opdraven om ze een soort training te geven, zoals dat ook in de horeca zal zijn.” Frederik gelooft dat het product zichzelf uiteindelijk moet verkopen, maar daarvoor moet het product wel supergoed zijn. Hij haalt een uitspraak van Jochum aan: “Hij zegt dat altijd heel mooi: ‘je hebt op vrijdag een uitje gedaan. Daar praat je op maandag over op je werk. Het is onze bedoeling dat het de maandag daaróp nog steeds over Teambuilding Orca gaat.’”

Frederik en de rest van het Teambuilding Orca stichtingsbestuur zijn positief over de toekomst van de clinics. Hoewel er nog veel te verbeteren valt – “We willen dat bedrijven zeggen: ‘Holy shit, dat een studentenvereniging dit kan.’ Daar zijn we nu nog niet.” – hopen  ze over een jaar veel meer uitjes te organiseren en daarbij veel Orcanen te betrekken. “Orca ziet nu aan alle kanten inkomsten teruglopen en dat gaat echt niet meer veranderen. Subsidies van de gemeente en Universiteit vallen weg en de inkomsten van de BusinessClub zijn sterk gedaald. Je kan twee dingen doen: lijdzaam toezien en daarna Orca’s uitgaven aanpassen (of de contributie omhoog schroeven), of je kan het heft in eigen handen nemen en het zelf regelen. Daar hebben we alle mogelijkheden voor. Van alle concepten die de afgelopen jaren de revue zijn gepasseerd, waren wij van mening dat het uitbouwen van bedrijfsuitjes de meeste potentie heeft. Ik weet zeker dat je met dit concept over vijf jaar tienduizenden euro’s per jaar kan binnenhalen.” En kan Orca dan een voorbeeld zijn voor andere roeiverenigingen? “Als dit lukt, doen we het veel beter dan andere roeiverenigingen. Dan komt iedereen bij het bestuur aankloppen om te vragen hoe we dat gedaan hebben. En dat gaan we dan natuurlijk niet zeggen,” lacht Frederik.

Laatste vraag: wat zou je willen zeggen tegen Orcanen die dit wellicht interessant vinden of gewoon nog niet precies weten wat het is?

“Als je Orca een warm hart toedraagt en inziet dat dit een manier is om op de lange termijn de club te helpen en inkomsten binnen te halen en daarnaast zelf geld wil verdienen en daar hard voor wil werken, kom er dan bij. The more the merrier! We gaan dan hard ons best doen om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen werk hebben.”
Heb jij interesse om te werken bij Teambuilding Orca? Stuur dan een mailtje naar vice@orcaroeien.nl