Voorbeschouwing – De Hel van het Noorden

helvanhetnoorden

Door Maria Mojet

Langzaamaan begint de winter toch echt te komen. Er zitten al geen blaadjes meer aan de bomen en het vertrouwde: ‘Pas op! Het is glad daar!’ schelt al steeds vaker over het vlot. Dat kan niks anders betekenen dan dat de Hel van het Noorden weer om de hoek komt kijken. Zondag is het zo ver en starten in het hoge noorden een tiental Orcanen één van de zwaarste wedstrijden van het jaar

Zoals altijd geldt ladies first, zo ook in Groningen. Van Orca mag Rosa de spits afbijten in het SA 1x veld. Naast geduchte tegenstand uit Eindhoven en Leiden (lees Lisa Scheenaard en Karolien Florijn), moet Rosa het ook opnemen tegen Annemarie, Kyra en Myrna. Van deze vier dames ging Rosa afgelopen zaterdag nog het snelst op de Triton bumping. Alleen was er discussie over het precieze moment van het opsteken van de wind, die natuurlijk de tijden zou vertekenen…

Na de winst bij de Lingebokaal (alsnog gefeliciteerd) in de dubbeltwee gaan Pauline en Tosca zondag het gevecht aan in de skiff met elkaar en de rest van het lichte dames SA 1x veld. En sterk is het veld zeker! Naast dat het een ervaring is om met namen zoals Marieke Keijser en Mirte Kraaijkamp te starten, hebben onze lichte dames de kans om te laten zien hoeveel kracht ze in huis hebben. Winst zoals bij de Lingebokaal lijkt wat onwaarschijnlijk, maar de middenmoot in dit drukbezette veld is een goed streven!

Dan is het de tijd voor de zwaren. Na de teleurstelling van de afgelaste wedstrijd van vorig jaar, gaat Henk voor een revanche. Deze keer moet hij het onder andere opnemen tegen Timen en Timon. Door hard te trainen en weinig wedstrijden te starten, is Henk de onbekende kracht van de drie. Helaas start de Hel als bumping achter elkaar en kan hij alleen zijn voorganger Ralf Rienks (zoon van…) verrassen. Timon zal in zijn eerste echte skiffwedstrijd moeten laten zien hoe goed hij kan doorzetten en zal natuurlijk alles op alles zetten om, ook al start hij als laatste, niet als laatste te finishen. Timen heeft het voordeel om van iemand af te kunnen trappen. Ook zal hij blij zijn met het feit dat het Eemskanaal, waar de Hel gehouden wordt, geen brug heeft. In hetzelfde blok, maar met een aparte ranking en prijsuitreiking start Daan in het SB-veld. Hij heeft concurrentie van Amos Keijser, die nog harder ging dan Daan op de Tromp, zijn oud-bootgenootje Abe Wiersma van Nereus en de Tsjech Jakub Grabmüller, die per ongeluk dit jaar bij Triton zit.

Als laatste Orcaan start Gerco in het veteranen A veld. Hij zal tegen drie andere skiffeurs de Utrechtse eer hoog houden. De grootste tegenstand wordt verwacht van Sebastiaan van den Worm die twee weken geleden de Lingebokaal gewonnen heeft. Verder heeft een van Gerco’s andere tegenstanders, Sjoerd Hachmer, een youtubekanaal vol trainingsfilmpjes, die Gerco vast goed bekeken heeft. Uit de filmpjes heeft Gerco vast opgemaakt dat het vasthouden van een goede derde stop al genoeg zal zijn om ieder geval wat schoonroeien betreft van Sjoerd te winnen. De onbekende in dit veld is Vincent Hendriks. Google laat niks over hem los. Is het een Deense schrijver? Verre familie van onze materiaalcommissaris? Of toch de mecanicien van wielrenteam Lotto-Jumbo?

Zondag zullen we het weten.