Voorbeschouwing – NKIR

 

NKIR banner

 

Een korte melding vooraf. Voor optimaal effect van deze voorbeschouwing luistert u naar deze link gedurende het lezen van de tekst.
De link verwijst u door naar een pagina van een derde partij. Zoals bij elke link kan ook deze link bijwerkingen tot gevolg hebben, al krijgt niet iedereen daarmee te maken. Eventuele bijwerkingen van het klikken op deze link zijn: een verhoogde hartslag, verhoogde aanmaak van eigen lichaamszuren, gewetensvragen over waarom je hier in hemelsnaam aan bent begonnen of waar het leven eigenlijk allemaal toe kan leiden, simpelweg kippenvel, een schorre keel en gebrek aan zuurstof. Krijgt u last van deze of andere bijwerkingen, lees dan snel verder.

Eye of the Tiger. Sporthallen Zuid. Doorgewinterde roeiers weten al hoe laat het is. Voor de onwetenden onder ons die al wel kennis hebben gemaakt met Song 2 en One More Time tijdens het afzien in de Werfkelder, komt Eye of the Tiger stipt op één binnen met de eindejaarslijst van nieuwe lievelingshitjes. Mocht je nog steeds geen idee hebben waar dit relaas naar toe gaat, boek een enkeltje naar Amsterdam Zuid, laat u meevoeren de menigte en schreeuw je schor op het jaarlijkse ketting-trek-evenement, het Nederlands Kampioenschap Indoor Roeien, de NKIR.

Voor alle individuele starters betekent dit 2000 virtuele meters overbruggen op je verder (als het goed is) stilstaande ergometer. De ploegen zullen gezamenlijk 2000m maal het aantal startende ploeggenoten moeten afleggen. De sterkste schouders dragen dus de zwaarste lasten, of leggen in elk geval meer meters af dan de rest. Als het gaat om sterke schouders & hard roeien is Orca vanzelfsprekend goed vertegenwoordigd in elk denkbaar veld, ondenkbare velden als LDSA en LDSB daargelaten. Met 49 inschrijvingen is de voorbeschouwing dit keer weer een boekwerk, dus pak je leesbril er maar bij.

We trappen af met de Heren Club 8+. De tijd dat de clubacht een opleidingsploeg voor het echte wedstrijdroeiwerk was/is, lijkt dit veelzijdige twaalftal, bestaande uit allerlei roeiers van verschillende jaargangen, voorbij. Het is de vraag of Sjoerd ‘gladde glijer’ Andre de La Porte (zonder ademhalen in één keer uitspreken) überhaupt op zijn bankje kan blijven zitten vanwege deze voorspelde gladheid. Wellicht kunnen Erik, Hylke en Michiel wat zout strooien. Wie altijd zout over heeft is natuurlijk onze zoutloze sterrenchef, Remy Chou.

Wie ook zoutloos gaan zijn Tosca en Pauline in het Lichte dames nieuwelingen veld. Pauline gaat voor een PR, net als Tosca die boven aan de lijst staat van de omgerekende tijden van de ouderejaars wedstrijdroeiers, wat betekent dat ze relatief vrij rap aan het eind van de virtuele 2000 meter is. Zo rap zelfs dat de ergo top-10 van Orca binnen handbereik is. De voorbeschouwingscie zal deze race dan ook nauwlettend volgen en alle hordes fans in de sporthallen natuurlijk ook.

Het volgende veld is het Lichte Nieuwelingen veld. Hier komen we vier ouderejaars jongens en vier jongens van de lichte selectie voor 2017 tegen. Robert en Frank zullen onderling gaan uitmaken wie het snelst zal gaan. Een bron in de nabijheid van deze jongens heeft de voorbeschouwingcie doorgegeven dat beiden een streeftijd van 6:36 hebben. Dat is maar één seconde sneller dan het PR van Wiebe. Wiebe heeft het dus wel in zich om deze jongens de loef af te steken, maar hij lijkt hier meer kans op te maken bij de volgende poging in maart. Pyt kan in elk geval de talenten van de selectie leren dat het van belang is om tijdig aanwezig te zijn, want dan kan je tenminste je dragfactor instellen. De lichte talenten voor de selectie moeten een stuk eerder op de dag aan de bak dan hun selectiegenoten. Hopelijk kunnen zij alvast enkele strakke PR’s neerzetten om de ploeg en de vereniging in de juiste flow te brengen voor later op de dag. De eindbaas die de ergo top-10 gaat aanvallen luistert naar de naam Vincent Goris. Extra motivatie is dat zijn coach, blikkenkoning Rutger Bruil ook binnen het bereik valt.

Namens middengroepdames starten dit jaar Lisanne en Myrna. Beide krachtpatsers hebben hun sporen op de ergometer reeds verdiend. Lisanne voerde vorig jaar Dames 2016 aan, die de overwinning in het eerstejaarsdames veld op de NKIR pakte. Zij weet dus al hoe het is om te winnen in Amsterdam. Wij verwachten ook dit jaar een rappe tijd van deze dame en hopen dat hier een mooie klassering uit voort komt. Zij zal om 11:45 van start gaan. Myrna start om 14:00 en zal eveneens een strakke tijd neer zetten. Haar streeftijd is onder de legendarische grens van de 7 minuten. Ze is hier al eens ondergedoken, maar dat was een thuiswedstrijd op de driewerf. Wij verwachten dat zij dit wederom kan laten zien maar nu ook aan de rest van Nederland.

Ook voor Carlijn en Maria staat de streeftijd op 7:00. Voor beiden zou dit een flink PR betekenen, maar de vraag is of zij zich echt op deze wedstrijd hebben gericht of dat de NKIR eigenlijk niet in het programma richting het seizoen past.

Bij onze topdames Rosa, Kyra en Annemarie valt op dat zij zich allen op hun PR richten. Het zal afhankelijk zijn van de specifieke voorbereiding die zij hebben gedaan voor de NKIR of dit ook gaat lukken. Voor Rosa en Annemarie betekent dit vooral de juiste ergometertrainingen draaien, maar voor Kyra is het ritueel van koekjes bakken de avond van te voren belangrijker. Mogelijk zorgt dit ervoor dat de vorm van de dag voor een positieve uitschieter kan zorgen.

Rond het middaguur starten de zware Nieuwelingen. Voormalige lichte Paul van Vulpen gaat de strijd aan met Reinout om de eer van snelste Orcaan in dit veld. Het verschil in streeftijd is 1 seconde in het voordeel van Paul, die de afgelopen maanden hard zijn best heeft gedaan. Een strijd om zeker te volgen. Zij het met een schuin oog, omdat de aandacht natuurlijk eigenlijk ligt bij de strijd der Rietvelden. Nadat beide heren een 100m en een 6000m hebben gedaan is de stand momenteel 1 – 1. Een pijnlijke tussenstand voor oudere broer Jeppe.
In de wandelgangen vingen uw voorbeschouwers op dat Jeppe wel een strakke streeftijd heeft. Tom ‘de Brit’ Eames zal na Paul en Reinout de snelste tijd neerzetten van de middengroepers. Na hem zal waarschijnlijk Menno de finish bereiken, maar mogelijk kunnen Job of Stefan nog de vierde Orcaan worden die de 2000m voltooit. Zij kunnen afhankelijk van de vorm van de dag nog een snellere tijd neerzetten. Tenslotte zal Olivier nog zijn best doen om een strakke race af te leveren en zich middenin het veld te nestelen. De grote afwezige is Erin. De beste man kan waarschijnlijk nog harder gaan dan Paul of Reinout, maar doet zijn 2k op de driewerf. Dit kan vanwege het startsysteem op de NKIR hem mogelijk een bonus van 1.5 seconde kunnen opleveren. Wij hopen dat dat genoeg is om hem over te halen om nog een jaar door te roeien.

Daan start nog een jaartje het SB veld, ditmaal voor een tijd rond de 6:10. Na de eerste meetmomenten van de bond, de Tromp en de Hel, is het zaak om niet te ver achter de concurrentie te eindigen. Aangezien dit Daan’s tweede jaar zwaar is, zal hij nog niet in de buurt komen van de echte toptijden onder de 6 minuten, maar 6:10 staat op de planning. De kersverse winnaars van de steunfondstalentprijs gaan voor een persoonlijke verbetering van hun beste tijd. Timon gaat daarbij een plaats in de Orca ergo top 10 proberen te claimen van de man die ook afgebeeld staat op de iconische truien; Jort Timmer. Henk-Jan heeft zijn geluk gezocht in het zonnige zuiden met (nu al toch wel tijdje ex-) Orcaan Marcus, en gaat proberen om de snelste ergo tijd van een Orcaan ooit neer te zetten. Hij zal harder dan 5:50.2 moeten gaan om boven het illustere duo Geert Cirkel en Sjoerd Hamburger te eindigen. Mede door deze zeer snelle streeftijd en het feit dat de sterkste concurrenten van Henk uitkomen in het onder 23 veld, zou het zomaar kunnen dat Henk-Jan zich aan het einde van de dag de Nederlands Kampioen Kettingtrekken mag noemen!

De DCLC4+ gaat eenmalig zonder hun stuurtje van start. Zij willen direct hun (meest afschuwelijke woord van 2016, moest erin) visitekaartje afgeven voor HNOT waar hoog in palen wordt geklommen (no pun intended) en hard wordt geroeid. De NKIR is dus een prima moment om te kijken waar de rest van roeiend Nederland is achter gebleven op de koninginnen van Utrecht.

In het eerstejaars dames veld gaan twee Orca ploegen zich profileren namelijk Eerstejaarsdames en de Damesclubacht. Fun-fact, bijna de gehele eerstejaarsdames bestaat uit eerstejaars, wat betekent dat de verwachting niet zo hoog ligt als vorig jaar, toen Orca met de blikken naar huis ging. Doordat de groeicurve van de ploeg stijl is, wordt er wel wat verwacht aan het einde van het seizoen. De dames kunnen morgen dus rustig de concurrentie verkennen, aangezien dit toch niet voor klassementspunten is. Elke ploeg die wordt gepakt is extra winnen. Datzelfde geldt voor de clubacht, aangezien ze zich in een veld begeven waar wedstrijdachten starten. De clubacht is in tegenstelling tot eerstejaars dames wel gevuld met een zeer ervaren ploeg, maar wij verwachten dat het verschil in wedstrijd mentaliteit uiteindelijk voor een overwinning voor de wedstrijddames zal zorgen.

De winnaars van het lichte klassement van 2012 gaan de afstand dit keer door het midden delen en nemen dus met een kilometertje genoeg. Zij maken hun debuut als licht 2012 op de NKIR. In 2012 hebben zij namelijk de NKIR laten schieten ten favoure van het Indoor Nijmegens Kampioenschap (INK). Deze legendarische ergometer wedstrijd werd destijds met groots machtvertoon gewonnen. De voorbeschouwingscie verwacht dan ook toptijden te zien in dit verder niet al te sterke veld, waardoor de overwinning naar onze jongens zal gaan. Wij wensen medevoorbeschouwer Koen dan ook succes toe, wat sowieso goed moet komen omdat de beste man de hele week geen alcohol gedronken heeft (vooral niet op donderdag, belangrijkste nacht voor de wedstrijd). Overigens mochten de heren zich niet als gehele acht inschrijven, waardoor hier eindelijk de altijd aanwezige tweestrijd tussen bakboord en stuurboord beslecht gaat worden. Een eervolle vermelding voor de invaller vanuit licht 2013. Onze materiaalcommissaris Jop zal zich namens stuurboord mengen in de bovengenoemde strijd ter boorden.

Eerstejaarslicht wordt pas geselecteerd ná de NKIR. We verwachten de sterkst mogelijke opstelling aan de start. De overige selectanten starten het lichte nieuwelingen veld en hebben we hier hierboven besproken. De verwachtingen van uw voorbeschouwers rondom deze ploeg zijn dit jaar hoog. Ergometerkanon en mooiboy Stef zal gaan voor een tijd rond de 6:40. Een tijd waarmee hij de middengroepers op de hielen zit en aanzienlijke extra meters kan maken voor zijn ploeggenoten zodra hijzelf klaar is. Hij krijgt hierbij de nodige ondersteuning van Olof en Dirk. Zij hebben zich het doel gesteld om zoveel mogelijke zwaren eruit te trappen. Tenslotte komen zowel Maarten als Pelle voort uit een illustere wedstrijdfamilies, dus dat gaat genetisch gezien sowieso wel hard. Kortom genoeg redenen om optimistisch te zijn, maar in eerstejaarsvelden blijft de vraag natuurlijk altijd wat de concurrentie doet, dus spanning en sensatie is gegarandeerd in dit veld. Overigens hebben uw voorbeschouwers vernomen van een anonieme bron dicht bij de selectie dat Dirk als vlogger mogelijk nog wat autobiografisch materiaal over de ploeg zal uitbrengen zaterdag.

Last, but certainly not least. Eerstejaarszwaar sluit de dag af. Deze heren gaan weg met een streef van 6.34, een mooie gemiddelde tijd. We verwachten dat Boyd B en Boyd B de kar gaan trekken met de snelle tijden op de 0-test. Daarnaast verwachten we heel wat van Cas, wiens fanatisme op facebook zich hopelijk vertaalt naar power op het voetenboord. Het eerstejaarszware veld is van oudsher het spektakel nummer op de NKIR. Ze starten niet voor niets als laatste op de dag, zodat alle toeschouwers direct door kunnen naar de onbeperkte ribs. Een goede gewoonte onder vele generaties zware mannen (en andere niet nader te noemen ploegen & commissies).

Nog steeds Eye of the Tiger op repeat staan? Nog last van bovenstaande bijwerkingen of andere effecten? Ga dan komende zaterdag kneiterhard ergometeren of mensen volgen die dit doen. Haal door!

Met goudgele groet,

Uw voorbeschouwingscie