Project ‘Roeien in Vianen’ wil eindelijk vlotten

Door Ross Goorden

WhatsApp Image 2017-02-28 at 16.50.43 (1)
De vlotten worden gelegd met de hulp van Wiebe Voorneveld en Kees Gillesse.

Het project “Roeien in Vianen” is vorig jaar opgestart door de wedstrijdcommissaris 2015-2016, Karlijn Kremer. In de huidige situatie op het Merwedekanaal zag zij weinig positieve dingen voor de roeiers die hard en fanatiek willen roeien en daarnaast zag zij in dat dit zeker in de nabije toekomst problemen zou opleveren. Om ervoor te zorgen dat de toppers van Orca betere trainingen kunnen draaien ging Karlijn Kremer op zoek naar een geschikte tijdelijke locatie waar de (sub)toppers zonder problemen (gedeeltelijk) zouden kunnen trainen. De druk op het Utrechtse roeiwater is groot, de gemeente plant in de komende jaren vele projecten langs én op het kanaal in de vorm van havens, bruggen en watertaxi’s. De Utrechtse roeiverenigingen zetten zich via allerlei kanalen en vormen in om de verenigingen in de stad te houden, echter op korte termijn kunnen de wedstrijdtoppers van Orca en Triton weinig tussen de twee sluizen op het Merwedekanaal.

Na een tijd zoeken en onderhandelen vond Karlijn Kremer, inmiddels bijgevallen door Aline Jansen van Triton, een geschikte locatie in de gemeente Vianen. Een geweldig breed kanaal met relatief weinig scheepvaart en een fietspad dat in de volledige lengte van het kanaal meeloopt. Op het Sluiseiland in Vianen is door de gemeente ruimte toegezegd om een tijdelijke loods te plaatsen (Romneyloods) en vlotten in het water te leggen met trappen naar waterniveau. Vanaf het Sluiseiland kunnen Utrechtse roeiers vrij richting het zuiden roeien, waar pas na 20 kilometer rondgemaakt hoeft te worden voor de sluis in Gorinchem. Voorzien van een fietspad of rustige landweg recht naast het kanaal over dit hele stuk water, kan er gecoacht worden zonder een boot uit het oog te verliezen.

Vanaf de zomer van 2016 kwam het project in een stroomversnelling, de gemeente werd enthousiast over de komst van studenten roeiers in Vianen. De voorwaarden voor een loods en vlotten werden opgesteld, uitgedacht en er werden professionele bouwtekeningen gemaakt. De officiële documenten voor de vergunning en gebruikersovereenkomst werden opgesteld en er werden passende vlotten gevonden in Amsterdam. De werkgroep die zich bezighoudt met het project besloot over te gaan tot het formaliseren van de verhoudingen tussen de verenigingen en met de gemeente en andere partijen, hiervoor wordt op dit moment de Stichting “Roeien in Vianen” opgericht. Hiermee wordt een eerlijke verdeling van gelden en onafhankelijke positie voor het ambitieuze project gegarandeerd.

Vele mensen vanuit zowel Orca als Triton helpen mee aan dit project, evenals vele oud-leden, geïnteresseerden en andere experts, in de vorm van de werkgroep Roeien in Vianen. De kern van deze werkgroep gaat het bestuur van deze nieuwe stichting vormen. Hierin zijn beide verenigingen vertegenwoordigt via een jaarlijks wisselende bestuursplek, naast drie plekken in het bestuur voor vaste bestuursleden. Het eerste bestuur van Stichting “Roeien in Vianen” wordt gevormd door:

  • Meike de Schepper
  • Tessa Sturkenboom
  • Ross Goorden
  • Tom Bresser
  • Meye Bloothooft
WhatsApp Image 2017-02-28 at 16.49.54
De palen om de vlotten aan te bevestigen worden erin geslagen door Ries Knigge.

Dinsdag 28 februari werden de eerste fysieke stappen gezet. De vlotten zijn getransporteerd van Willem III in Amsterdam naar het Sluiseiland in Vianen. De vlotten zullen meteen op de goede locatie worden vastgelegd, waarna in de komende weken de trappen en constructie worden afgemaakt.

De gemeente en de werkgroep zijn op dit moment in intensief overleg over de invulling van het gebruik van de grond en de vergunning voor de loods is bijna verleend. Op dit moment is de werkgroep in overleg met een aannemer over de afmetingen en specificaties van de loods. Er wordt hard gewerkt om zo snel mogelijk het “complex” officieel te kunnen openen. Dit zorgt ervoor dat de roeiers van Orca en Triton binnenkort gebruik kunnen maken van de nieuwe trainingslocatie en veel kilometers kunnen maken, zonder obstakels.

In de komende weken wordt ook bekend welke roei(st)ers in Vianen zullen gaan trainen en welke boten zij zullen gebruiken. Dit zal beginnen met enkele roeiers van de midden- en ouderejaarsgroepen. Daarnaast zal Orca zich ook buigen over het transport van en naar Vianen. Als je hier nog suggesties voor hebt kun je deze altijd melden via wedstrijd@orcaroeien.nl

Voor meer informatie kun je altijd terecht op www.roeieninvianen.nl, mailen naar info@roeieninvianen.nl of een van de werkgroepleden aanspreken.

Klik hier voor het item van RTV Utrecht over de net geplaatste vlotten.

WhatsApp Image 2017-02-28 at 17.00.18