Een kaartje van … Roos Reinartz

In “een kaartje van…” sturen Orcanen elkaar een kaartje met een doorgeefvraag. Vorige keer zei Tim Marringa het volgende: Op mijn beurt heb ik een vraag aan Roos Reinartz (Talentenacht, Potjanblikkie, Blikredaxi, IJs & Zopie, CHR). Wat zou je aan huidige Orcanen en toekomstige eerstejaars willen meegeven over hoe je in je eerste jaar zowel op het water als aan de kant hard kunt gaan op Orca?

Hoi Tim!

Wat leuk dat je me een vraag hebt gesteld! Ik ga m’n best doen om hem zo goed mogelijk te beantwoorden, zeker aangezien ik heel wat tijd heb gehad om er over na te denken. Het klopt inderdaad dat ik, sinds ik lid ben bij Orca, zeker niet stil heb gezeten. Aan het lijstje wat jij opnoemde kan ik nu ook nog de Intro 2017 en de Dames Clubacht 2017 toevoegen. Een hele rits als je het zo achter elkaar ziet, ik schrik er zelf bijna van. Toch ben ik absoluut niet de enige die zich op deze manier inzet voor onze vereniging. Ik kan zo nog tientallen mensen opnoemen die minstens zoveel tijd in Orca steken als ik. Ik denk dat je je, zodra je eenmaal in een commissie zit, pas realiseert hoe tof het is om ook op die manier met Orca bezig te zijn. Om niet alleen maar te consumeren, maar ook onderdeel te zijn van de groep mensen die onze vereniging draaiende houdt. Ik raad alle eerste- en ouderejaars dus vooral aan om lid te worden bij een commissie (als ze dat nog niet al zijn) en ook die kant van Orca te leren kennen. Het heeft eigenlijk alleen maar voordelen: je kunt jezelf ontwikkelen, ontmoet allemaal nieuwe mensen en kunt ook nog eens wat terugdoen voor je vereniging. Al moet ik wel waarschuwen dat het redelijk verslavend werkt!

Omdat ik je vraag best wel moeilijk vind Tim, en het antwoord zeker niet zwart-wit is, heb ik ook even aan een van de meest actieve en toegewijde Orcanen die ik ken, Jos Zuijderwijk, gevraagd wat zijn mening is. Hij zei het volgende: ‘Ik zou willen meegeven aan eerstejaars dat je je vooral niet moet laten afschrikken door commissies en gewoon zelf het initiatief kan nemen om ergens bij te gaan Al klinkt het cliché, is het echt zo dat commissies een extra dimensie toevoegen aan je Orca-tijd.’

Wat betreft het hard gaan op het water heb ik denk ik erg geluk gehad met mijn fanatieke ploeg en coaches van vorig jaar. Als de boot een beetje loopt, je redelijk haalbare doelen stelt en iedereen elke training vol goede moed begint, motiveert dat enorm. Want laten we eerlijk zijn, commissies zijn ontzettend leuk en belangrijk, maar roeien is stiekem nog wel een stukje vetter.

En mocht je nog vragen over commissies in het algemeen of over hoe je het aan moet pakken als je lid wil worden van een commissie, vergeet dan niet dat je daar altijd het bestuur over kan mailen (bestuur@orcaroeien.nl).

Iemand die fanatiek roeien en een druk commissieleven als geen ander kan combineren is Myrna Brandt. Voorzitster van IJs & Zopie en de Orcashop, al vijf jaar wedstrijdroeier en sinds kort ook lid van het Regionaal Talentcentrum. Op papier klinkt het dus alsof ze de omstreden kloof tussen westrijd- en comporoeiers op Orca redelijk goed overbrugt. Mijn vraag aan Myrna is dan ook: wat merk je zelf van deze kloof en hoe denk je dat we hem kunnen verkleinen?