Voorbeschouwing – 42e Van Oord Winterwedstrijden

Door Bram van Schaffelaar en Maria Mojet

Winterwedstrijden

Na een periode van afgelaste wedstrijden en vaarverboden zal komend weekend het wedstrijdseizoen beginnen met de Winterwedstrijden. Echt winters wordt het gelukkig niet op de Schie. De temperatuur zal rond de 8ºC blijven en de kans op neerslag wordt klein. Zo kunnen de Orcanen dit weekend in Delft zich vol storten op de 5km nagenoeg recht kanaal en het seizoen gelijk goed beginnen. Voor de eerstejaarsploegen zal dit de eerste wedstrijd zijn die meetelt voor hun klassement en voor de ouderejaars is het een meetmoment voor de bond. Er staat dus genoeg op het spel om het spannend te maken!

Ej8+
Na veel tegenslagen lijkt dan nu eindelijk het geluk een keer aan de kant van EJZ te staan. In Brugge zijn ze vorige week nog op subtiele wijze belachelijk gemaakt tijdens de ploegpresentatie van de herenclub8. Ze sloegen echter drie keer zo hard terug door bij de sparwedstrijd iedereen naar huis te varen. Jawel, in de Fz. Deze klassieke boot wordt dit weekend dan toch eindelijk weer ingeruild voor de Dr Go. Er scheen namelijk nog een rigger van Triton bij toeval te passen, waardoor onze blauwe buren toch nog ergens goed voor zijn. Met het eten van 5000 kcal per dag durven de heren van EJZ het ook prima aan om op de zondag in het B 8+ veld te starten.

LEj8+
Onder leiding van Ronald, Nadia, Ronja en twee Jelle’s heeft EJL elke mogelijkheid gegrepen om tussen de vaarverboden in flink wat uren te maken op het water. Dus naast al het pompen op de ergometer in deze wintermaanden zijn er ook veel stappen in de boot gemaakt. De jongens lijken elkaar inmiddels goed gevonden te hebben van 1 naar 3. Als ze het hoofd koel weten te houden en gewoon steady kunnen inwegen, kunnen we op een mooie klassering rekenen. Doordat de eerste wedstrijd altijd even spannend is qua inwegen wordt er alleen op zaterdag gestart. 

DEj8+
Ook de progressie van EJD is niet onopgemerkt gebleven. Met de prachtige techniek van deze meiden zal tijdens het oproeien menig eerstejaars ploeg geïntimideerd worden. Als dit tijdens de race nog kan worden gecombineerd met vol vermogen of zoals ze zelf zeggen ‘blijven pompen als een kesjoewnood’, dan zal er een mooie plek behaald kunnen worden in het linkerrijtje.

G4+
Bij gebrek aan een G4- veld hebben Jeppe, Erin, Douwe en Paul, coach Kayleigh overtuigd om haar fiets aan de kant te laten staan en de stuurtouwtjes weer in handen te nemen. De krachten van de broertjes Rietveld zijn bij deze wedstrijd gebundeld en ze zullen ‘lekker douwe’ om de andere 4+ te verslaan. Deze andere 4+ bestaat uit Stefan, Reinout, Menno, Job en Marijse. Zij zijn hard aan het trainen voor dit seizoen en iets zegt ons dat de winterwedstrijden niet het grootste piekmoment dit jaar zal zijn.

DB4+
Na een moeilijke winter met blessures is de DDev4- op dreef. De tijden worden steeds sneller en om optimaal voor te bereiden op het seizoen gaan ze de uitdaging aan om op zondag met Anne als stuur de winterwedstrijden te starten. Tessa, Marieke, Loes en Lisanne zullen het onder andere opnemen tegen wat waarschijnlijk de 4- van Triton wordt. Het is dus een goede krachtmeting voor de rest van het seizoen.

LG2x
Na een lang trainingskamp in Sevilla is eindelijk de bootindeling rond. Na een slopende seatrace was Frank samen met Robert op 0.3 seconden de snelste opstelling. Echter is inweegheld en technische sculler Wiebe voor deze wedstrijd de aangewezen persoon om samen met Frank het veld aan te vegen. Het is zelfs zo erg dat nadat dit duo zich inschreef de concurrentie spontaan niet meer mee durfde te doen. Zij zijn de enige die meedoen in het LG 2x veld. Omdat dit toch wel een beetje te makkelijk is, hebben ze besloten ook mee te doen op de zondag. Aangezien inwegen toch geen probleem is, zonder Robert, zullen ze ook op de zondag wedstrijdfit zijn. Het laatstgenoemde talent zal aankomend weekend samen met Pyt helaas niet meedoen, maar beide jongens zullen hard doortrainen op het Merwedekanaal.
Na de loting is bekend gemaakt dat de wedstrijdleiding Frank en Wiebe een vrije dag gunde. Daarom hoeven ze alleen op zondag in actie te komen in het G2x veld.

LG2-
Op zondag mogen we van twee oude bekenden genieten. Het dynamische duo David en Bart lijkt niet te zitten met het moeten inwegen en gaat zich in het goudkuipje wagen om nostalgische herinneringen naar boven te halen. Hopelijk gaan ze vlammen op de 5k.

DE1x
De voorbereidingen voor de Winterwedstrijden lopen erg uiteen voor de drie Orcanen die gaan strijden in het DE1x veld in Delft. Zo was Rosa anderhalve week hard in Sevilla aan het trainen en tannen. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen want ze heeft daar haar rivaal en bronzen ploeggenoot Roos de Jong verslagen op de algemene spar. De Proteër zal echter gebrand zijn om Rosa op haar eigen water te pakken. Annemarie heeft zich in Utrecht voorbereid door onder andere erg harde ergometertrainingen te draaien. Dus met de power zit het wel goed. Inge heeft haar voorbereiding net iets anders aangepakt door naar de Deense fysioloog Kurt Jensen te luisteren. Hij zegt dat de beste alternatieve training voor roeiers langlaufen is. Vandaar dat ze op wintersport is geweest om perfect voorbereid aan de start van de Winterwedstrijden te liggen. Het zal ons dan ook niks verbazen als dit trainingsprogramma het beste blijkt en dat volgend jaar de trainingskampen in de bergen zullen zijn in plaats van Sevilla.

LG1x
Na het spetterende seizoen van vorig jaar mocht Vincent de Vries gelijk doorstoten naar het RTC. Door een lichte overtraindheid moest hij even een pas op de plaats maken. Nu is hij na een zonnig trainingskamp terug om hopelijk op het goede gewicht te knallen op de winterwedstrijden.

DG1x
Na een zwaar trainingskamp, begeleid door onze Griek Nikos, is Myrna klaar voor de winterwedstrijden. Met oude en nieuwe concurrenten gaat het kersverse lid van het RTC de strijd aan in Delft. Eén van deze concurrenten is Kyra. Zij verloor bij de Hel van het Noorden nog nipt van Annemarie, maar de winterwedstrijden zijn een kilometer korter dus we verwachten dat Kyra deze keer wel de snellere tijd heeft.

B1x
In het B1x veld zullen Timon en Timen het tegen elkaar, en de andere zware beginnelingen skiffeurs opnemen. Vorig jaar zaten ze nog samen in de Henley boot, en nu hebben ze elkaar als concurrenten. Timen is dit jaar niet alleen geswitcht van bootnummer maar ook van trainingsplek. Tegenwoordig wordt hij namelijk gecoacht door een Okeanied in Amsterdam. We zullen zien of dit zijn vruchten afwerpt. Timon is afgelopen weekend voor de zoveelste keer in Brugge geweest en heeft naast zijn eigen trainingen ook beginnende wedstrijdploegen geïnspireerd met mooie verhalen. Dit weekend heeft hij de kans om dat ook in een skiff te laten zien.

LB1x
Vincent Goris, de inmiddels meest ervaren ‘lichte’ wedstrijdroeier van Orca zal dit seizoen zich ook graag willen bewijzen in het skiff veld. Misschien is de overstap naar de skiff wel een genoodzaakte stap geweest aangezien hij ijsjes, tapas en ander eten wat in Sevilla (trainingskamp) te vinden was maar moeilijk kon laten liggen. De kans is groot dat die op dit moment nog boven de 75 kg zit, maar daar zal, hem kennende, zonder al te veel moeite mee afgerekend worden zodat hij zaterdagochtend een mooie 72.5 neerzet. Alhoewel die z’n bril dan niet moet vergeten af te zetten.

DB1x
Bij de dames beginnelingen skiffeurs zullen de Orca honneurs worden waargenomen door Pauline en Maria. Pauline is met haar ruim anderhalf jaar scull-ervaring niks anders meer gewend en zal daarom, als het water niet te veel is verstoord door het geweld van de eerstejaars achten, zonder veel technische problemen de finish bereiken. Hopelijk kan ze de fysieke schade ook enigszins beperkt houden, zodat er samen met Tosca ook gevlamd kan gaan worden in de dubbeltwee op zondag. Maria is daarentegen minder thuis in het scull-veld. Afgelopen jaar heeft zij afscheid genomen van het boordroeien en is ze gaan scullen. Dat haar handjes na al die jaren nog niet helemaal blaarbestendig waren, bleek de eerste paar dagen in Sevilla. Na goed tapen en gewoon doortrainen zijn er behoorlijk wat meters gemaakt daar in Spanje. Hopelijk is ze niet te veel gewend geraakt aan bourgondische omstandigheden, want bij de winterwedstrijden zal het hard tegen hard zijn.

V1x
Naast het coachen van Tosca heeft Gerco in Sevilla ook nog tijd gehad om zelf te trainen. Daardoor heeft hij een dubbel trainingskamp gedraaid. Om tijd te besparen heeft hij de lange techniektrainingen van Tosca vanuit de skiff gecoacht. Zo kon hij Tosca van dichtbij aanwijzingen geven en zelf ook nog fit blijven. Deze tactiek leek bijzonder efficiënt en het lijkt ons een goed plan als andere (eerstejaars)coachteams het overnemen.

Als jij net zo benieuwd bent als wij hoe het iedereen zal vergaan, kom dan lekker aanmoedigen in Delft!