Recepten met Remy – Maart

Bulken met Bram.bulken met Bram 2.0

Wow, het is dan eindelijk tijd voor de eerste collaboration. En het is met niemand anders dan mijn oud-ploeggenootje, en tevens medecommissielid, Bram ‘benchpress’ van Schaffelaar. Jullie kennen hem misschien als de lichte pik met die gigantische biceps of als de jongen die jou overgehaald heeft om toch echt bij Orca te gaan roeien in plaats van Triton.

Ondanks het feit dat we beide licht roeiden, merkte ik toch een groot verschil in onze eetstijlen. Waar ik altijd nauwlettend mijn voedingsinname controleerde (maximaal één boterham met pindakaas per dag), was Bram altijd wat vrijer geweest in zijn eetgewoontes. Het was dan ook niet raar om Bram te betrappen met een kilo pot AH basic pindakaas in zijn tas. Deze smeerde hij rustig leeg tussen onze zondagtrainingen door, terwijl de rest van zijn ploeggenoten met boze, doch jaloerse blikken toekeken. Tijdens mijn lichte jaar heb ik dan ook nooit begrepen hoe hij kon inwegen.

Maar nu ik me iets beter heb ingelezen over hoe voeding precies werkt, en vooral hoe calorietekorten werken, begrijp ik het eindelijk (denk ik). Ik viel vorig jaar vooral af doordat ik spiermassa verloor, en dat wil je echt totaal niet natuurlijk. Dit kwam doordat ik at als een normaal persoon, dus ongeveer 2500 kcal per dag, terwijl ik zeker niet als een normaal persoon sportte. Ondanks dat ik lichter werd, ben ik nooit echt helemaal afgetraind geweest. Dit komt omdat je lichaam bij een gebrek aan energie juist sneller vet gaat opslaan, zodat het altijd een voorraad aan energie achter de hand heeft. Een blik op het NSRF is natuurlijk leuk, maar je wilt aan het einde van het seizoen natuurlijk de vakantie ingaan met 30 cm biceps en een sixpack waar meisjes spontaan hun maagdelijkheid weer door verliezen. En dit heeft mijn ploeggenoot Bram, naar mijn mening, erg goed aangepakt. Niet te veel (zeker niet te weinig) en vooral goed eten.

Om een insight te geven over hoe hij at kijken we deze keer naar een recept uit zijn receptenboek ‘Biceps bouwen met Bram’.

Curry met zoete aardappel en kip.
Je kent die boemboes van de supermarkt wel, die gestolde blokken currypasta. Helemaal geen goede shit: vol met gehard palmvet, suiker, smaakversterkers en allerlei andere troep waar je uiteindelijk niet harder van gaat. Daarom  een recept voor zelfgemaakte currypasta! Voor deze pasta heeft men nodig:

 • 2 rode pepers. Deze baby’s zitten vol met goede stoffen die o.a. je spijsvertering omhoog janken (perfect voor lichte roeiers).
 • 3 tenen knoflook. Een geweldig stukje groente die je immuumsysteem een opkikker geeft. De uittraining is nog ver weg, dus een stinkende adem zal hooguit alleen door de roeier die voor je zit worden opgemerkt.
 • 3 cm gember. Ontstekingsremmende, suikerspiegelstabilserende, anabolisch verhogende, menstruatiepijnverlagende superwortel. Je kan nooit genoeg hebben.
 • 2 blikjes tomatenpuree (2x70g)
 • 3 theelepels garam masala. Een kruidenmengsel bestaande uit onder andere kaneel (zorgt voor meer insulinegevoeligheid = meer energie opname in de spieren), kruidnagel (ook ontstekingsremmend), nootmuskaat (te veel zorgt ervoor dat je gaat trippen, schijnt) en koriander (voorkomt gasvorming in de darmen, oftewel scheten. Zal degene voor je in de boot blij mee zijn).
 • 2 theelepels kurkuma. Dit zorgt voor de kenmerkende gele kleur van curry’s. Het is een sterke antioxidant, daarnaast is het ook nog eens ontstekingsremmend en antibacterieel.
 • 2 theelepels
 • 1 theelepel komijn. Naast dat het heel lekker is door de kaas, helpt het ook de spijsvertering en heeft het een stimulerende werking.
 • Zout
 • Scheut extra virge olijfolie

Bereiding:
Snij de gember, knoflook en peper zo fijn mogelijk. Gebruik een vijzel om het nog fijner te krijgen. Gebruik de olijfolie om alle ingrediënten samen te krijgen tot een mooie gladde curry. Eventuele kleine stukjes zijn niet erg, deze zullen oplossen tijdens het koken.

Nu je de basis hebt, is het tijd om dit te gebruiken voor het uiteindelijke gerecht. Voor twee personen (of één hele hongerige zware roeier) heeft men het volgende nodig:

 • 300 gram kipfilet. De beste vriend van elke roeier. Bomvol met eiwitten (23 gram per 100) en bijna vetvrij (1-1,5 gram per 100).
 • 500 gram zoete aardappels. Ondanks dat het een aardappel genoemd wordt, is het eigenlijk geen familie van de aardappel. Het heeft eigenlijk veel meer gelijkenissen met zijn oranje vriend, de wortel. Beide bevatten veel vitamine A en betacaroteen (hier komt de oranje kleur vandaan), wat o.a. antioxiderend is. Een bron van langzame koolhydraten en vezels, dus de energie wordt langzaam afgegeven, waardoor je je langer vol voelt. Ideaal, fantastisch.
 • 200 gram sperziebonen.
 • 200 gram spinazie.
 • 1 paprika.
 • 150 gram champignons.
 • 1 ui
 • 1 blik kokosmelk (400 ml)
 • 1 appel
 • 100 gram cashewnoten.

Bereiding:
Schil de zoete aardappels en snij deze in blokjes, schijfjes of reepjes (waar je zelf zin in hebt). Laat een grote pan water koken en voeg de zoete aardappels toe. Laat nog een pan water koken waarna je de sperziebonen hier aan toevoegt.

Snij de kip in kleine stukjes en bak deze aan met een beetje olie. Voeg hier vervolgens een gesnipperde ui aan toe en fruit deze totdat de ui glazig wordt. Voeg de currypasta en de champignons toe en meng het geheel goed. Voeg vervolgens de kokosmelk toe en laat het even pruttelen.

Als het goed is zijn de zoete aardappels en de sperziebonen nu ongeveer klaar. Voeg deze toe aan de curry en laat het pruttelen. Voeg vervolgens de spinazie per handvol toe. Laat alles ongeveer 10 minuten pruttelen. Voeg als laatste de, in blokjes gesneden, appel en paprika toe. Garneer met cashewnoten.

Variatietip: merk je nou dat je alsnog te veel aan spieren afvalt? Voeg naast de zoete aardappel, ook nog wat zilvervliesrijst toe. Kook deze totdat het bijna gaar is (6-8 minuten) en voeg dit vervolgens tegelijkertijd met de zoete aardappels en sperziebonen toe.