Voorbeschouwing – Heineken Roeivierkamp 2017

Let op: voor de optimale beleving van deze voorbeschouwing is geluid vereist.h4k

De Heineken roeivierkamp is in het buitenland de bekendste wedstrijd op de Nederlandse roeikalender. Het is de grootste en mooiste wedstrijd van het jaar volgens uw voorbeschouwers. Zoals Triton focust op de Varsity, zo richt Orca zich op de Heineken. Waarbij het leuke is dat niet alleen de gehele wedstrijdsectie, maar ook de clubachten hun klassement starten en zelfs andere gelegenheidsroeiers aan de start liggen. Daarnaast starten er ook enkele helden uit het verleden. In deze voorbeschouwing zullen zij allen aan de start verschijnen.

Het idee voor een vierkamp is overgewaaid vanuit het schaatsen.  Voor het roeiersgemak zijn de afstanden door de helft gedeeld. De afstanden zijn dan ook op zaterdag 2500m, gevolgd door een korte pauze en dan een 250m. Sinds vorig jaar volgt op zondagochtend de 5000m en op zondagmiddag zal het afgesloten worden met een 750m. Hierdoor blijft het tot het einde een open race voor de overall overwinning van de vierkamp. Voor wat extra spanning en sensatie zijn er wat interessante bochten toegevoegd. Vooral de zogenaamde ‘hoerenbocht’ (in 020 bekend als de ‘grote bocht’) vergt het uiterste van de stuurtjes. Hier is al menig race op verloren, zoals de Ayrton Senna van de Amstel (de Max Verstappen avant la lettere) aangeeft; “Als de stuurman hier een verkeerde inschatting maakt, wordt de illusie van de overwinning niet veel later in de wuivende rietpluimen aan de overkant gesmoord.Vandaar dat er een week van te voren druk wordt geoefend door alle eerstejaars ploegen uit Nederland. Voor liefhebbers van roeibloopers is de 250m een verplicht schouwspel. Hier wordt menig boot, rug, spirit en ego gebroken.

We beginnen natuurlijk met de winnaars. Anne gaat sturen en samen met de rest van de dames wint ze het Dames 1e divisieveld. Het is een mooi veld vol verenigingsachten met internationale ervaring die gaan strijden om de vijf blikken. De grand slam van de afstandsblikken heeft dan automatisch het overall blik als gevolg. Na de overwinning op de Amstelbeker in september hebben de dames laten zien dat Orca over de snelste verenigingsacht beschikt. Dit zullen zij op de vierkamp wederom moeten bewijzen. Hiervoor is dan ook een olympische zilveren medaille ingevlogen. Wij verwachten dat de concurrentie van Nereus & Gyas komt. Al is zusje Berends (Skoll) niet uit te vlakken, valse starts en bewuste sabotage (het slopen van gelukkig de verkeerde boot) zijn haar specialiteiten.

Backslash 2.0

Helaas was het niet geheel de fout van de Amsterdamse stuur. Door een zekere opeenvolging van ongelukkige omstandigheden had het Orca kamp hier mogelijk wel wat aan kunnen doen. Gelukkig hebben de DCL8 een nieuwe boot weten te fixen. Wij gaan er vanuit dat Sarah & Tessa ervoor zorgen dat deze boot net zo schoon gepoetst is als de ergo’s, zodat ze lekker kunnen glijden. De voorzitter van de MAC zal dit vast goedkeuren. “Materiaalbesef is zeer belangrijk.” Dankzij deze inzet kan de damesclubacht dus wel gewoon van start gedurende de eerste wedstrijd van hun klassement. Het is totaal onbekend wat de concurrentie gaat doen. Deze zou zelfs uit de eigen vereniging kunnen komen: Orca legt namelijk ook een You-Only-Live-Once-So-Better-Start-The-Heineken boot op het water, bestaande uit  oud wedstrijd- en clubroeisters. Hersteld van een sleutelbeenbreuk zal Yvette vanaf boeg zorgen voor de nodige (technische) kreten. Al vragen wij ons af of dit wel nodig is als Caroline Dikkers als stuur aanwezig is in de boot.

Een boot waarvan wij wederom een overwinning verwachten is de boot van Rijnland-combinatie. Erelid Sjoerd Hamburger en topstuur Merijn van Oijen starten tegen het andere erelid Geert Cirkel die uitkomt namens Tromp. De statistieken spreken voor zich en wij verwachten dat de Rijnland-combi soeverein alle Amstelwedstrijden op haar naam gaat zetten in het Heren veteranen C veld. Een andere veteraan, vorig jaar nog startend in onze hoofdacht, Jort Timmer, start met een Proteus acht in het veteranen B veld. Deze boot is eveneens gevuld met toppers met olympische medailles. Een overwinning lijkt al bij voorbaat zeker. De strijd zal wellicht interdivisionaal gevoerd worden, wie wint zijn divisie met de snelste tijd en grootste afstand op de nummer 2?

Wij hopen in elk geval dat zij het zullen afleggen tegen onze ‘Oude Acht’. Die start in de tweede divisie. Voorheen de snelste ploeg achter Nereus heeft dit jaar besloten dat zij niet voor minder dan de winst naar de Amstel gaan. Hiervoor zal de ploeg wel moeten afrekenen met de sterke ploeg van Laga die dezelfde tactiek hanteren, de tweede acht van Nereus die vorig jaar dit veld hebben gewonnen en de achten van Skoll die naar Henley willen. Ondanks de nieuwe ergo top 10 tijden van beide Vincent’s heeft onze ploeg wel wat aan kracht ingeboet ten opzichte van vorig jaar. Hopelijk kunnen deze technische lichtjes deze zware boot wel vooruit helpen. De andere nieuwe gegadigden zullen vooral zoveel mogelijk willen leren van ervaren rotten Timon en HJ. Wij hopen dat zij hun jeugdige onbezonnenheid wel behouden en de boot tot grote hoogte zullen stuwen (liefst wel horizontaal vooruit en niet alleen verticaal omhoog). Daarnaast zal in het tweede divisieveld ook een Orca Laga combinatie van start gaan. De mannen van de 4+ zullen aangevuld worden met de mannen uit de 2-. De oplettende lezer zal merken dat er nu pas 6 man zijn. Voor de overige twee plaatsen zijn twee van uw voorbeschouwers gevraagd. Uw voorbeschouwers kunnen met opluchting hier melden dat zij niet nodig waren omdat Tim ‘Donkey’ Donker zal invallen samen met een Lagaaier.

Ander mannelijk geweld verwachten wij van de heren clubacht,  hoewel er een klein fitness probleempje lijkt te zijn. Zo is onze voormalig gladste glijer Sjoerd overtraind geraakt. Men vraagt zich of dit het gevolg is geweest van een zoveelste glijpartij tot diep in de nacht. Van een zekere mannelijke stuurdispuut bestuurder, die plannen heeft met een partytent en scoreborden in de hoerenbocht, begrepen wij dat stuur Aniek de grote bocht met ogen dicht kan, wij adviseren haar desalniettemin vooral uit te kijken voor minder getalenteerde stuurtjes.  Ook in het heren veld krijgt de clubacht concurrentie uit eigen gelederen. Niemand minder dat materiaalcommissaris Jop zal vanaf boeg de Amstel overzien, geflankeerd door oud-bestuurders en andere helden van weleer. Geart-Jan zal deze YOLO acht voorslaan, hopelijk met hetzelfde succes als in 2013 met de lichte acht.

De drie eerstejaarsachten hebben hun concurrentie vast diep in de ogen kunnen kijken op de winterwedstrijden. We beginnen met eerstejaars zwaar. De helft van deze boot (waaronder Cas, Allard, Bas en Guus) heeft de afgelopen jaren al hun debuut gemaakt op de Amstel, waardoor deze rivier zelfs in grillige (weers)omstandigheden geen geheimen meer voor hen heeft. De ploeg heeft inmiddels meer halen kunnen maken in hun eigen boot (de Dr. GO, om verwarring met de Fz te voorkomen) en wij verwachten daarom dat zij in staat zijn meer ploegen achter zich te laten op de Amstel dan op de eerste krachtmeting in Delft. Wij noemen dit alvast het ‘Sander Bijvank’-effect, ook wel ‘pieken op het juiste moment’, à la zwaar 2011 die onder zijn coachbegeleiding met alleen een overwinning op de 750m de gehele Heineken op hun naam wist te schrijven.

Op die eerste wedstrijd presteerde de eerstejaars lichten verrassend goed. Ons lijkt de vierde plek op de seizoensopening een mooie opstap naar het podium op de Heineken, maar de heren zelf waren teleurgesteld. Zij waren liever in de voetsporen van de illustere lichte achten van 2012 en 2013 getreden, die na een vijfde plek op de winterwedstrijden de H4K aanveegden. Voor de leek was hun voorbereiding misschien niet optimaal, daar Pelle en Niels ziek waren de afgelopen week. Wie beter is ingevoerd in deze wedstrijd weet dat de punten worden verdiend op de sprints, dus conditie is toch ruimschoots overschat. Wij raden desondanks toch een goede nachtrust aan.

Eerstejaarsdames is het seizoen gestart met een blik op de horizon: met acht zeer onervaren dames ligt de piek van het seizoen bij de korte baan wedstrijden. We verwachten het begin van de stijgende lijn wel te zien, met mogelijk zelfs het meenemen van klassementspunten naar Utrecht. De Orcadames staan sinds 2010 op de vierkamp bekend als de ‘reuzinnen uit Utrecht’. We verwachten dat Anne en Wia dit jaar de honneurs waarnemen.

Voor de lichte dames is de Heineken een tussendoortje voor de leuk. Tosca heeft op verschillende meetmomenten in het voorseizoen haar visitekaartje reeds afgegeven en start nu met haar seizoens 2x-partner Pauline met twee dames van Skoll in het (zware dames) eerste divisie veld. Dat de concurrentie van Skadi en de Willem III combinatie in dit veld nog een maatje te groot zal zijn, is duidelijk. Plek drie is nog open en we denken dat onze dames daarmee aan de haal kunnen gaan.

In het dames tweede divisie veld (8+) starten drie Orca dames in combinatie boten. Tessa en Marieke uit MGD combineren met Skoll. Een bron dichtbij de ploeg meldt dat er nog wat synchronisatie verbeteringen mogelijk zijn op hoger tempo. De laatste puzzelstukjes kunnen ieder moment op hun plek vallen en wij hebben er alle vertrouwen in dat dat nog voor de finish gaat gebeuren. Oud-voorzitter Tessa S. combineert in hetzelfde veld met een andere Amsterdamse vereniging (Okeanos, altijd vooraan!) en Olympische stuurvrouw Ae-ri Noort die mogelijkerwijs deze keer wel rechtdoor kan varen tussen alle bochten, of anders in de omval al weet dat ze hebben gewonnen.

In het lichte tweede divisie veld is het Wiebe die Orca’s eer hoog houdt. Hij doet dit in combinatie met zeven  Vidraten (roeiers van Vidar, red.). Dit uitstapje naar een boordboot is voor sculler Wiebe een leuke onderbreking van zijn 2x avonturen met Pyt. Wiebe is de enige van de MGL die aan de start verschijnt op de Amstel, daar de anderen liever trainen om op de korte baan te kunnen shinen. Over Vidar gesproken, de door mid-life crisis getroffen Marcus Westerman is nog steeds zoekende naar zichzelf in Tilburg en komt ook uit in het bordeaurood-wit-grijs. Wij wensen hem natuurlijk veel geluk en plezier.

In een buitencategorie van de bedrijfsachten (alleen op de zaterdag) zal Hilhorst ook starten. Deze mannen hebben bij Viking reeds de nodige meters gemaakt en zij zullen willen oogsten in het matig bezette veld. Met top-coach Maria zullen zij de technische puntjes op de ‘i’ hebben weten te zetten om zo de grand slam binnen te slepen.

We sluiten af met een erelid: Elien Meijer. Zij houdt nog steeds het record op de blikkenlijst en zal met Beatrix in de veteranen B dubbel vier uitkomen. Als Olympische medaille winnares zal zij voor niets anders dan blik aan de start verschijnen.

Eindelijk weer met rood-grijs-zwarte groet,

Uw voorbeschouwingscie

Ps. De groeten, joe, ciao, later, spater, ok doei.