Voorbeschouwing – Head of the River

Door Bram van Schaffelaar en Maria Mojet

head-of-the-river 2

Het seizoen voelt nog maar net begonnen en toch is dit al de laatste langebaansrace voor de wedstrijdboten. Helaas geldt, zoals wel vaker, ook hier ‘last but not least’. De Head of the River is de langste afstand die de eerstejaarsploegen gaan afleggen dit jaar. Ze moeten namelijk 8 km (of 7,5 km bij goed stuurwerk) lang knallen op de Amstel. Stuurtjes hebben de bochten van de Amstel kunnen oefenen bij de Heineken roeivierkamp, alleen gaat de Head de andere kant op. Dus de start is voor de Hoop en de finish is in Ouderkerk. Dat geeft de Head een extra uitdaging voor de stuurtjes en de roeiers krijgen de kans om het langste stuk ooit uit te varen weer terug naar RIC, waar de meeste boten van Orca liggen. Maar wie gaan deze uitdaging allemaal aan? 

Op zaterdag gaat de HCl8+ het spits afbijten. Zij zullen de eerste Orca boot zijn die de Head start. Met een mysterieus aantal invallers die waarschijnlijk oud-wedstrijdroeier zijn of misschien zelfs wel al winnaar van de Kruithuisbokaal, is het gissen naar hoe ze het zullen doen. Daarnaast bieden eerder behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst. Als ze op hun eigen boot kunnen focussen en niet afgeleid worden door geruchten die rondgaan, verwachten we dat ze hoger zullen eindigen dan bij de H4K. Tijdens de 250 meter van vorige week was het even zoeken wanneer er begonnen moest worden met bouwen. Hier hebben ze vast en zeker van geleerd en het aerobe vermogen van de jongens schijnt iets beter te zijn dan hun creatine capaciteit. Dat komt heel mooi uit voor dit weekend. Hopelijk weten jullie een mooie plek te bemachtigen.

Voor Elien Meijer lonkt haar 111e blik. Deze keer voor Beatrix roeide ze bij de H4K naar de tweede plek. De Hansa Sprinter-combi, die hen toen net voorbleven, hebben niet de conditie en het doorzettingsvermogen om ook de Head te starten. Elien kan dus zo naar de overwinning in Ouderkerk roeien. De Blikredaxi wil graag ons erelid als eerste feliciteren met deze overwinning! In dit veld start ook Wieke de Haan als stuur van de Tromp dubbelvier. Zij gaan ook voor de winst en het zal spannend worden welke Orcaan er aan het langste eind trekt. Gelukkig zijn er in dit veld meer dan één blik te verdelen aangezien er verschillende categorieën zijn. Elien start in de B-categorie en Wieke in de C-categorie. Twee blikken zijn dus al zeker, het gaat er nu alleen om wie de snelste tijd van het hele veld neerzet.

In een zeer onderbezet veld voor bedrijfsachten strijden twee Orca boten tegen een Proteus-combi. Kantoorhalen mag deze keer in de Mercedes de Head starten en heeft daarmee materieelvoordeel. Volgens de inschrijvingen hebben ze nog een geheim wapen in de vorm van Crein Rietman. Hij zal als een echte lichte het tempo net twee extra tikken omhoog krikken om zo door de Grote Bocht te vliegen. Daarentegen heeft Hilhorst afgelopen weekend erg goede zaken gedaan op de H4K. Ze zijn dus wedstrijdklaar en gebrand om bij de volgende wedstrijd wel in de Mercedes te mogen starten.

Na de deceptie van de H4K zijn de dames (DE8+) onder leiding van Reinder Nijhoff klaar om te strijden voor de blauwe wimpel. De vereniging met de beste acht krijgt de blauwe wimpel en mag hem dan een jaar lang aan de vlaggenmast hangen. Al drie jaar lang hangt hij voor de vrouwen bij Nereus. Ook al is de acht van Nereus ook dit jaar erg sterk, onze dames zullen er alles aan doen om ze te verslaan en de blauwe wimpel naar Utrecht te halen.

Marieke Veldhuizen en Tessa Gutker zullen net als bij de H4K in de gevorderde acht (DG8+) van Skøll uitkomen. Dit veld is in vergelijking met vorig weekend flink geslonken. Alleen Sylvia, Nereus (gecoacht door Orcaan Boudewijn van Opstal) en een Duitse acht staan tussen de Orcanen en de overwinning. Tijdens de Heineken was het de boot van Sylvia die de vierkamp won, maar Nereus ging er met de overwinning op de 5km vandoor. Zoals eerder genoemd zijn stuurtjes erg belangrijk bij lange afstanden op de Amstel. Dat is waarschijnlijk de reden waarom Sylvia van stuur gewisseld is om zo deze afstand wel te winnen. We vrezen dat het hoogst haalbare een mooie derde plek is voor onze Orcanen in dit sterke veld.

De stijgende lijn zit erin voor de EJD van Orca. Bij de Winterwedstrijden grepen ze naast de klassementspunten en op de H4K pakten ze hun eerste punt door 8e te worden. Als ze deze lijn door kunnen zetten, gaan ze natuurlijk minimaal voor twee punten en dus een mooie 7e plek. Aan de ploeg spirit kan het in ieder geval niet liggen en daarom verwachten we dat er misschien nog wel meer in zit.

In het dames elite dubbelvier-veld vol met interessante combinaties komen drie Orcanen uit. Pauline Lobbezoo en Tosca Kettler starten net als bij de H4K in het zware veld met wat Skøllies. Ze kwamen goed mee met de rest van het veld en doordat er ploegen die boven hen geëindigd waren zich teruggetrokken hebben, is top drie in zicht. De derde Orcaan is Loes Verkuil die haar boordriem voor scullriemen heeft ingewisseld. Zij zit in een Gyas boot en zal met haar lengte en kracht proberen om de lichte dames voor te blijven.

Iemand die je absoluut niet mag vergeten is Wiebe Voorneveld. Hij start op zondag met Vidraten in het LG 8+ veld. Bij de Heineken werden ze vijfde, maar nu hebben ze alle kans om een plekje stijgen.

Niks is zo veranderlijk als een EJL 8+. Dat hebben onze lichten ook maar weer bewezen door vierde te worden op de Winterwedstrijden en 14e op de Heineken. We gaan er vanuit dat dit meer het geval is van een dag (of twee) even niet zo scherp zijn en dat de jongens nu wakker geschrokken zijn. Zo kunnen ze op zondag met extra felheid en enthousiasme de Head invliegen en weer klassementspunten naar Utrecht meenemen.

Op zondag starten ook Sjoerd Hamburger en Merijn van Oijen met 7 andere roeihelden in de Rijnland-combi (HVA-D8+). Deze droomacht heeft maar één doel en dat is de Head winnen. Bij de Heineken zat er een acht van de Hoop en wat kamprechters in de weg. Zonder die acht en met kamprechters die het overzicht wel kunnen bewaren, zien wij een mooie overwinning tegemoet.

Na de H4K staat de DCl8+ zesde in de Kruithuisbokaal. Door de ervaren coaching van Frans Bongers, Laura Deben en Inge Schoenmaker zullen zij dit weekend proberen om een plekje te stijgen. Daarnaast moeten ze het opnemen tegen de gelegenheids-/YOLOacht met Eline Berghorst op slag. Deze acht is een gelegenheidsacht vol met oud-wedstrijd- of clubachtroeiers en daardoor fanatiek genoeg om afgelopen week hard te trainen. Zo hebben ze de puntjes op de i gezet, zodat ze kunnen knallen op de 7,5-8km van de Head.

De ‘Oude Acht’ van Orca zal komend weekend in het gevorderde veld starten (G8+). Dit veld is gevuld met achten, die niet in het elite veld willen starten omdat die al gewonnen is door Nereus. Daardoor is het een buitengewoon sterk veld. Ook al hadden ze goed gevochten bij de H4K en een mooie vijfde plek behaald hebben, verwachten wij dat het een hele uitdaging gaat worden bij deze lange afstand.

Als afsluiting zal op zondagmiddag EJZ over de Amstel scheuren. Met een achtste plaats op de Winterwedstrijden en een zesde plaats op de 5km van de H4K, hopen we dat ze de stijgende lijn door kunnen zetten. Door een vierde plek op de Head te halen zullen ze hun klassementspunten verdubbelen.

Al met al is er dus genoeg te zien op de Amstel komend weekend. Alleen zijn de voorspellingen niet zo mooi als bij de Heineken roeivierkamp. Toch hopen we dat er genoeg mensen komen om al onze ploegen aan te moedigen!