Voorbeschouwing – Westelijke Regatta

Door Bram van Schaffelaar en Maria MojetMaria voorbeschouwing Westelijke

De tweede en tevens laatste wedstrijd op de Willem Alexander Baan zal aankomend weekend verroeid worden. De meeste startende ploegen hebben twee weken kunnen bijkomen van vorig wedstrijd weekend op de WAB. Aan de hoeveelheid regen dat er dit weekend gaat vallen zal het waarschijnlijk niet liggen. Dit zal namelijk 0 mm zijn volgens de weervoorspellers. Beide dagen zullen windkracht 3-4 hebben in noordoostelijke richting. De WAB licht echter van start naar finish noord-zuid georiënteerd, wat betekent dat de roeiers wind tegen zullen hebben. Allemaal leuk en aardig, maar het blijft de WAB dus je weet het nooit. Iedereen, veel succes dit weekend!

Met een volledig gevulde tweede voorwedstrijd mogen de EJD op zaterdagochtend aan de bak. Ten opzichte van twee weken terug zijn er een stuk meer inschrijvingen in het DEj 4+ veld. Dat kan maar een ding betekenen als we de coaches mag geloven; extra krachtvoer! Door wat extra coach-versterking vanaf de kant blijven de dames stappen maken. Daardoor lijkt het niet waarschijnlijk dat ze met minder gaan weg komen dan de laatst behaalde 5e plek op de DRR. Op zondag starten de dames wederom ook in het DB 4+ veld.

De dag dat onze eerstejaars lichte heren weer in een acht mogen starten zal dit weekend weer aanbreken. Na een aantal wedstrijden in het lichte vier met veld te hebben gestart mogen ze zaterdag weer meedoen voor de punten in het LEj 8+ klassement. Momenteel staan ze daar nu gedeeld 10e, maar dat komt voornamelijk omdat ze drie van de zes wedstrijden dus niet in de acht hebben meegedaan. Afhankelijk van hoe ze de afgelopen twee weken weer op elkaar zijn ingespeeld zullen ze wellicht weer punten kunnen halen voor het klassement. Theoretisch is het zelfs mogelijk om op te klimmen naar een 7e plaats. Op de zondag kunnen ze vervolgens in het LB 8+ veld wel voor een verrassing zorgen. De beste drie ploegen doen daar al niet meer mee. Overigens worden de heren versterkt door de enige echte Pyt Gerbranda, die naast inval-ervaring bij Triton, deze keer zijn eigen vereniging komt versterken.

Bij de DRR was het EJZ helaas niet gelukt om te blikken. Echter blijft het een feit dat de zware heren er heel netjes voor staan in het klassement (6e plaats). Op zaterdag in het EJ 8+ veld kunnen Aegir en Njord voorbij gestegen worden in het klassement, als er een hele goede prestatie wordt neergezet. Op zondag zijn er ook hele mooie dingen mogelijk. Als het goed is zijn de startjes verbeterd en kunnen ze zichzelf en de coaches belonen op een blik in het B 8+ veld. Op zaterdag zijn de mannen versterkt door (ex-”lichte” pik) Stef Schouwenburg en op zondag zullen ze met hun eigen ploeg starten. Dan roeit Boyd Beerling namelijk weer mee.

MGLD staat een zwaar weekend voor de boeg met veel blikkansen. Als eerste starten ze op zaterdag in het LDB 2x-veld. Op de Damen werden ze nog tweede met een minimaal verschil van 7 tienden. Nu de toen nummer één (Asopos) beginneling-af is geworden, ligt het veld open voor Tosca en Pauline. Er zijn een paar nieuwe inschrijvingen, maar wij verwachten dat ze met gemak de finale halen. Tussen de voorwedstrijd en de finale gaan ze ook nog even de baan over in het LDE 2x-veld. Gelukkig zijn er maar drie inschrijvingen in dit veld, anders hadden ze mogelijkerwijs vier keer 2km moeten roeien op één dag! De andere twee inschrijvingen komen van Asopos. Waarbij de a-boot dus twee weken geleden nipt van Tosca en Pauline en met een dikke minuut van de b-boot won. Onze lichte dames zouden dus zomaar twee blikken op één dag binnen kunnen halen en daarmee dus al beginneling af kunnen zijn voor de finale in het beginneling-veld!

Op zondag gaat de 2x uit elkaar en gaan ze tegen elkaar strijden in het LDB 1x-veld. Dit is bijna een heel nieuw veld (er drijft alleen nog een boeg van de Aegir boot van zaterdag in mee). Het is ook alweer een poosje geleden dat de dames in een skiff een wedstrijd gestart hebben. Het veld is met 13 inschrijvingen redelijk goed bezet en de Orcanen zullen in hun eigen voorwedstrijd moeten vechten voor de eerste twee plekken en daarmee een plaats in de a-finale. Aan het eind van de dag zullen ze ook starten in het LDE 2x-veld. Hierin zijn meerdere ploegen van zaterdag weer terug te vinden en het belooft een spannende afsluiting te worden!

Vroeg op de zaterdagochtend start MGD in het DDev 4-veld. Dankzij de zeer geliefde SilVia-boot (en een beetje door Argo) is het nog steeds onbekend op welke plek ze staan in het klassement. Hierdoor zullen ze extra gebrand zijn om goed te presteren op zaterdag, om zo te bewijzen dat ze de punten, die misschien ongeldig verklaard worden, wel degelijk verdienen. Op zondag starten ze, al leek het onmogelijk, nog vroeger! Het DG 4- veld zal niet veel anders zijn. In nagenoeg dezelfde voorwedstrijd zullen ze strijden om een plekje in de a-finale. De start is daarbij van belang en dat hebben ze uitgebreid geoefend op het kanaal tegen een vier die vooral veel explosieve kracht had.

Loes Verkuil heeft met haar Vidraat zo goed gepresteerd op de Damen dat ze een plekje gestegen zijn in hun klassement. De tweede plek zullen ze verdedigen in het DDev 2-veld op zaterdag. Om eerste te worden zullen ze van Euros moeten winnen. Helaas is dat ze nog niet gelukt in een finale, maar het verschil wordt wel steeds kleiner. En op de WAB kan alles gebeuren!

Dankzij Elien Meyer (erelid van de Blikredaxi) en de Orca lustrum documentaire  weten we dat als je boven aan de blikkenlijst wilt komen, dat je dan moet bootsletten. Skadi heeft dit op een interessante manier opgevat en is gaan invallerssletten. Zo hadden ze bij de Hollandia een invaller van Saurus, daarna zijn ze bij de Damen geüpgrade naar een Skøllie en nu gaan ze in het LDev 4-veld met Frank Manders roeien. Deze Skadi-drie is van één puntje op de Hollandia naar vijf op de Damen gegaan. Het ligt dus voor de hand dat ze met Frank negen punten gaan binnen halen. Dat is helaas niet mogelijk, dus zetten wij gelijk in op de volle tien!

Op zondag zullen ze ook meedoen in het LG 4-veld. Aangezien we hem vooral veel hebben zien skiffen de afgelopen dagen, verwachten we dat ze niet erg veel samen hebben kunnen trainen. Daardoor hebben ze op zondag met de wedstrijden het aantal trainingen verdubbeld. Zondag zal dus nog veel beter gaan dan zaterdag!

Om de kansen van de MGZ 4- te vergroten, hebben de coaches bedacht dat dat de broertjes Rietveld zo dicht mogelijk bij elkaar moeten zitten. Het wordt al gezegd dat ze in bijna alles op elkaar lijken en nu kunnen ze samen één worden in het middenschip. Met Erin en Paul aan de uiteinden is deze ijzersterke opstelling klaar voor het weekend. Na het Dev 4-veld op zaterdag gaan de mannen ook zondag knallen in het G 4-veld. Met 17 inschrijvingen is het een groot veld waarbij alleen nummer 1 en 2 door gaan. Ze moeten dus gelijk vanaf haal één knallen.

De MGZ 4+ start dit weekend alleen op de zondag. Ze zitten in een moeilijk veld, maar door de afgelopen twee weken hard te trainen, gaan ze dit weekend door de zware voorwedstrijd komen. In de finale gaan ze knallen en hopelijk een paar Triton-boten naar huis varen.

Myrna zal zaterdag in de skiff starten in het DG 1x veld. Afgelopen zondag heeft ze met Marieke van Laga samen getraind. Dat zal ook haar ploeggenootje worden op de zondag. Ze start samen met haar in een combi in het DG 2x veld.

Rosa start op zondag gelijk de finale in het DE 1x veld. Hier heeft ze het hele weekend voor gespaard. Tussen een paar nieuwe gezichten in het elite skiffveld maakt Rosa met haar ervaring kans op het blik. Kan zij haar zenuwen en de wind in bedwang houden?

Kyra zal samen gaan roeien met Hermijntje Drenth. Deze Hermijntje heeft niet hetzelfde postuur als d’r naam doet vermoeden. Deze reusachtige partner is afkomstig van SilVia en Willem III. Het schijnt dat Kyra een kleintje lijkt naast haar. En dat terwijl Kyra toch echt 1.90 is. Dit duo zal in de twee zonder (DE 2-) starten en ook nog eens gelijk in de finale. Geen reden om energie te sparen voor deze dames dus.

Vincent Goris zal op de zaterdag, in het LG 1x veld, concurrentie kunnen verwachten van over de grens. Het betreft, als de bronnen kloppen, een spanjaard die aardig wat kracht in de benen heeft. Hopelijk kan hij op zondag toch eindelijk van z’n beginnelingen status af raken, door te blikken in het LB 1x veld.

Henk Jan en Timon hebben vorig week officieel het Vianen roeiwater toegekend aan Orca. Ze hebben daar ook gelijk hard getraind. Ze zullen op zondag elkaars concurrenten zijn in het G 1x veld. Nadat ze daar hun krachten hebben gemeten mogen ze vervolgens diezelfde krachten op de zondag bundelen in het G 2x veld.

Daan Klomp start alleen maar finales dit weekend. Op de zaterdag start hij samen met Proteus, Vidar en Laga in het E 4- veld. Ook start hij samen met Vidraat Dogus Koker in het E 2x veld. Op zondag mag hij het weekend in zijn eentje afsluiten door het E 1x veld aan te vegen.

Nadat Feyenoord vorige week al kampioen is geworden, geven deze Orca ploegen hopelijk nog een reden om een keertje extra naar Rotterdam te komen. Dit weekend niet de Hofplein fontein bij de Coolsingel waar het moet gebeuren maar de 2 kilometer baan in Zevenhuizen. Tot morgen, zondag of allebei!